hirdetés

ESC 2014-17: Vérnyomáscsökkentő kezelés – esik a tenzió és az idős beteg

A European Society of Cardiology idei kongresszusán nagy sikere volt egy lengyel előadásnak, mely 11 tanulmány metaanalízisének adataival bemutatta, hogy az idős hipertóniások gyógyszeres kezelése csökkenti a halálozást, kiváltképp a szélütés okozta mortalitást, de gyakori ebben a betegcsoportban az elesés okozta sérülés.

hirdetés

Korunkban világszerte mind több az idős ember, és jelentős részük hipertóniás, vérnyomáscsökkentő készítményeket szed. A hatásos terápia szignifikánsan csökkenti a magas vérnyomás szövődményeinek gyakoriságát, az agyi katasztrófát, a szívinfarktust, a keringési elégtelenséget és a mortalitást, de éppen az idős korosztályban ennek nagy ára is van: lényegesen többször kerülnek orvoshoz az előrehaladott korú betegek traumás események következtében.

A lengyelországi Łódź Orvostudományi Egyetemének munkatársa, Maciej Ostrowski vezetésével kutatók egy csoportja 11 olyan dolgozat anyagát dolgozta fel, amely 65 évesnél idősebb hipertóniások gyógyszeres kezelésével foglalkozott. Valamennyi vizsgálat placebót szedő kontrollcsoporthoz hasonlította a vérnyomáscsökkentő kezelés pozitív és negatív eredményeit.

A vérnyomáscsökkentők antihipertenzív hatása valamennyi tanulmányban szignifikánsan nagyobb volt a placebo hatásánál. A szisztolés tenzió a placebocsoporttal összehasonlítva átlagosan 12,4 Hgmm-el lett alacsonyabb, a diasztolés nyomás csökkenésének középértéke 5,1 Hgmm volt. A statisztikai értékelés 40 325 beteg adataiból történt.

Az aktív gyógyszerek az összhalálozást 13%-kal, a kardiovaszkuláris mortalitást 18%-kal javították. A kardiovaszkuláris események előfordulása 21%-kal csökkent. Az előadó külön kiemelte, hogy az agyi katasztrófa gyakorisága a placebocsoportokhoz képest a vérnyomáscsökkentővel kezelteknél 21%-kal lett kisebb. Kiemelte azonban azt is, hogy az antihipertenzív gyógyszerek adása az elesések kockázatát ugyancsak 21%-kal növelte.

Ostrowski emlékeztette a hallgatóságot, hogy 6 év múlva, 2020-ban az Európai Unió minden ötödik állampolgára 65 évesnél idősebb lesz, 2030-ban pedig minden negyedik ember ehhez a korosztályhoz fog tartozni. Egyébként ezen a korhatáron már 2012-ben túljutott minden ötödik német és olasz, de majdnem ilyen sok az idős ember a portugálok és az angolok, valamint a svájciak között is.

Azt is figyelembe kell venni, hogy lengyel adatok szerint 64 esztendős életkor fölött az emberek 71%-a vérnyomáscsökkentő kezelést igényel. A vitában a svéd Joep Perk professzor az elhangzottakat úgy kommentálta, hogy „betegeink többsége hamarosan 70 évesnél idősebb lesz. Ez azt jelenti, hogy a koros svédeket kivétel nélkül gyógyszeres kezelésre kell beállítanunk?” Ostrowski válasza: „hipertónia esetén az első beavatkozás nem a patikaszer, hanem használnunk kell minden eljárást, ami létezik, először az életvitel módosítását, ha lehet… csak azután a gyógyszereket”.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.