hirdetés

Ismeretlen eredetű láz

Az ismeretlen eredetű láz (fever of unknown origin, FUO) változatlanul komoly klinikai probléma, a diagnosztikai eszközök és módszerek közelmúltbeli fejlődése ellenére is. Az alapellátásban dolgozó orvosoknak, minthogy a FUO-val gyakran ők találkoznak először, ismerniük kell a kezdeti kivizsgálás legmegfelelőbb stratégiáját és követendő lépéseit. A szerzők áttekintik a felnőttek ismeretlen eredetű lázának leggyakoribb okait, és részletezik a diagnózishoz vezető laboratóriumi és radiológiai vizsgálatok menetét.

Bár a diagnosztikai eszközök a közelmúltban sokat fejlődtek, az ismeretlen eredetű láz (FUO) napjainkban is komoly klinikai probléma. Gyakran az alapellátásban dolgozó orvos látja először a FUO-ban szenvedő beteget. Nem ritka, hogy infektológust, reumatológust, hematológust von be a beteg kezelésébe. Mégis fontos, hogy a családorvos ismerje azokat a kezdeti lépéseket, amelyek közelebb visznek a diagnosztikai dilemma megoldásához. A megfelelő vizsgálatsor rutinszerű elvégzése révén gyakran specifikus diagnózishoz jutunk, de legalábbis körülhatárolhatjuk azt a betegségcsoportot, ahová a diagnózis besorolható. A FUO oka leggyakrabban hétköznapi betegség, amely szokatlan formában jelentkezik.

Definíciók

Mielőtt részletes kivizsgálást írnánk elő, győződjünk meg arról, hogy valóban FUO-ról van-e szó, azaz 3 hétnél régebben fennálló, dokumentált lázas állapotról (testhőmérséklet >38,3 8C), amelyben a diagnózist 1 hetes alapos kivizsgálás ellenére sem lehetett felállítani.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kamal Amin, MD - Carol A. Kauffman, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.