hirdetés

Ízérzés és a nemzőképesség

A Monell Center kutatóinak meglepő beszámolója szerint a szájüregi ízérzésben részt vevő két fehérje alapvető szerepet játszik a spermiumok fejlődésében is.

hirdetés

„Közleményünk az ízérzési rendszer és a férfi reprodukció közötti összefüggést igazolja – mondja a vizsgálatot vezető Bedrich Mosinger, a Monell molekuláris biológusa. – Egy újabb példa arra, hogy az ízérzés egyes elemei fontos szerepet játszhatnak más szervrendszerek működésében is.”

A Proceedings of the National Academies of Sciences online kiadásában közzétett adatok szerint a két kritikus protein a TAS1R3 (mely az édes íz érzékelésében játszik szerepet) és a GNAT3 (mely a szájüregi ízérzékelő receptorokból érkező jelet idegi ingerületté alakító molekula). Az állatkísérletek célja annak meghatározása volt, hogy az említett proteinek csak a hímeknél bírnak-e jelentőséggel a fertilitásban. Mindkét ízérzékelési fehérjét korábban már kimutatták a herékből és a spermából, de funkciójuk egészen mostanáig nem volt tisztázott. A két protein reproduktív funkciójának tisztázásához a kutatók olyan egereket tenyésztettek ki, melyek szervezetéből hiányzott a TAS1R3 és GNAT3 egérvariánsa, ugyanakkor a TAS1R3 receptor humán formáját expresszálták. Ezeknél az állatoknál a nemzőképesség normális volt.

Abban az esetben azonban, ha a TAS1R3 receptor humán formáját clofibrat adásával blokkolták, melynek következtében nem volt jelen a TAS1R3 és GNAT3 protein funkcionális formája, a hímek nemzőképtelenné váltak, mivel a spermiumok csak kisebb mennyiségben és kóros formában termelődtek. A sterilitás gyorsan megszüntethető volt, ha a clofibratot elvonták a táplálékból.

A clofibrat a fibrátok egyik képviselője, melyet gyakran rendelnek a lipideltérések, például a magas koleszterin- vagy trigliceridszint rendezésére. A Monell kutatócsoportja által végzett korábbi vizsgálatok azt jelezték, hogy a clofibrat a humán TAS1R3 receptor hatásos inhibitora, a receptor egérvariánsa esetében azonban már nem mondható el ugyanez.

Tekintettel arra, hogy a fibrátok a modern orvostudomány széles körben használt szerei, ezen túlmenően a modern mezőgazdaságban is alkalmazzák a szerkezetileg hasonló fenoxi-herbicideket, melyek ugyancsak blokkolják a humán TAS1R3 receptort, Mosinger arra következtet, hogy e vegyületek negatívan befolyásolhatják a humán fertilitást, ami egyre nagyobb problémát jelent világszerte. Ugyanakkor említést tesz a kutatás pozitív aspektusairól is: „Amennyiben farmakológiai megállapításaink valóban összefüggnek a férfi infertilitás világszerte növekvő incidenciájával, akkor most már elegendő ismerettel rendelkezünk ahhoz, hogy olyan terápiákat fejlesszünk ki, melyek mérséklik vagy teljesen semlegesítik a fibrátoknak és fenoxi-vegyületeknek a spermiumok termelődésére és minőségére kifejtett kedvezőtlen hatását. Ezen információk birtokában tovább folytathatjuk a férfiaknak szánt nem hormonális fogamzásgátlók kifejlesztését.”

A Monell kutatócsoportjának és más munkacsoportoknak a korábbi vizsgálatai azt igazolták, hogy az ízérzésben szerepet játszó néhány gén a szervezet más részein is megtalálható, többek között a gyomorban, a belekben, a hasnyálmirigyben, a tüdőkben és az agyban. Egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy a felsorolt szervekben is fontos élettani szerepet töltenek be.

„Más tudományos eredményekhez hasonlóan jelen vizsgálatunk eredményei is több kérdést, mint választ fogalmaznak meg – kommentálja a közleményt a Monell molekuláris neurobiológusa, Robert Margolskee. – További feladatunk lesz azon utak és mechanizmusok azonosítása a herékben, melyek ezeket az ízérzési géneket használják, így megérthetjük, hogy e gének kiesése miként vezet infertilitáshoz.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.