hirdetés

Két új HCV elleni terápiát fogadott el az EMA

Az EMA május végén két új direkt ható antivirális, krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés elleni kombinált terápiát fogadott be.

hirdetés

A HCV-fertőzés komoly közegészségügyi problémát jelent Európában. Tagállamtól függően az egyes országok népességének 0,4-3,5%-át érinti, és ez a leggyakoribb oka a májtranszplantációnak. A fertőzés a betegek jelentős részénél krónikus májgyulladást okoz, ami 15-25 év alatt májzsugorhoz vezethet, és ebben a szakaszban már jelentős a májrák kialakulásának kockázata is. Magyarországon 70 ezer főre becsülik a fertőzöttek számát, de nehezíti a kezelést, hogy a betegek jelentős része nem is tud betegségéről, és a tünetek megjelenésekor vagy a betegség felismerésekor már METAVIR F3-4 fibrózisstádiumban van.

Milyen típusú szer az Epclusa és a Zepatier?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) május végén két új krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés elleni kombinált terápiát fogadott el, azaz ajánlott az Európai Bizottságnak a forgalomba hozatali engedély kiadására. A két szert az FDA már márciusban engedélyezte. Mindkét készítmény, az Epclusa és a Zepatier is a krónikus HCV-fertőzés gyógyítására szolgáló új generációs szerek közé tartozik, mindkettő direkt ható antivirális szer (DAA – direct acting antivirals). Ezek a gyógyszerek a vírusok szaporodásához szükséges fehérjéket blokkolják: az Epclusa (szofoszbuvir/velpataszvir) célpontja az NS5B RNS-polimeráz és az NS5A fehérje, míg a Zepatier (grazoprevir/elbaszvir) az NS3/4A és az NS5A fehérjéket célozza meg. Az új készítmények legfőbb jelentősége abban rejlik, hogy lehetővé teszik a betegek interferonmentes kezelését, mivel az interferonkezelés tolerálhatósága meglehetősen rossz, és potenciálisan súlyos mellékhatásokkal rendelkezik, emiatt a betegek jelentős részénél, különösen az előrehaladott stádiumban levő pácienseknél nem alkalmazható. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) május végén két új krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés elleni kombinált terápiát fogadott el, azaz ajánlott az Európai Bizottságnak a forgalomba hozatali engedély kiadására. Mindkét készítmény, az Epclusa és a Zepatier is a direkt ható antivirális szerek (DAA – direct acting antivirals) csoportjába tartozik. A két szert az FDA már márciusban engedélyezte.

Epclusa

Az Epclusa egyik hatóanyaga a szofoszbuvir (korábban Sovaldi kereskedelmi néven kapott engedélyt), a másik pedig egy új HCV-fehérjegátló, a velpataszvir. A készítmény lepidaszvirrel (ez korábban Harvoni néven került forgalomba) kombinációban alkalmazva a vírus mind a hat genotípusa ellen hatásos. Az Epclusa biztonságosságát és hatásosságát összesen 2000 betegen végzett klinikai vizsgálatok során tesztelték ribavirinnel vagy ribavirin nélkül. Az elsődleges végpont a 12 hetes kezelés után elért SVR (sustained virologic response, azaz tartós vírusmentességi arány) volt, amelynek értéke 90 feletti lett, azaz a betegek 90%-ánál 12 hetes kezelés után nem lehetett a vérből HCV vírust kimutatni. Ez a HCV összes genotípusára igaz volt egy kivétellel: a 3-as genotípusnál az SVR némileg 90% alatt maradt. A készítmény biztonságossági profilja általában igen kedvező, nagyjából a szofoszbuvirhoz hasonló, a klinikai vizsgálatok során a leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, a kimerültség és az émelygés voltak.

Zepatier

A Zepatier két új HCV-fehérjegátlót, grazoprevirt és elbaszvirt tartalmaz. Ez a rögzített dózisú DAA kombináció a HCV 1. és 4. genotípusai ellen alkalmazható sikerrel. A szintén körülbelül 2000 betegen végzett klinikai vizsgálatok során ennél a készítménynél is 90% feletti SVR válasz jelentkezett. Különösen kedvező volt viszont, hogy a szer hatásosnak bizonyult egyidejűleg krónikus vesebetegségben szenvedő pácienseknél is, ami azért fontos, mert ez a betegcsoport rendelkezik a legrosszabb prognózissal. A biztonságossági profil nagyon hasonló volt az Epclusáéhoz, leggyakoribb mellékhatásokként itt is fejfájás, a kimerültség és az émelygés jelentkezett.

A CHMP (Emberi alkalmazásra szánt gyógyszerek bizottsága) májusi ülésén elfogadott pozitív vélemény még nem a végleges lépés ahhoz, hogy a készítmények a betegek számára is elérhetővé váljanak. A CHMP pozitív véleménye az Európai Bizottság elé kerül, itt fogadják majd el az EU egész területére kiterjedő forgalomba hozatali engedélyt. Ha a készítmények megkapják ezt az engedélyt, már csak a tagállamokon múlik, hogy nemzeti egészségügyi rendszerüktől és az adott országban aktuális közegészségügyi helyzetnek megfelelően milyen ártámogatást biztosítanak a készítményekre. Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az Egyesült Államokban az FDA már márciusban engedélyezte a két szer forgalomba hozatalát, itt az Epclusa (400 mg szofoszbuvir + 100 mg velpataszvir) és a Zepatier (50 mg elbaszvir + 100 mg grazoprevir) is filmtablettaként került a gyógyszertárakba.

A készítmények engedélyezésének kérelmezői:

Az Epclusa engedélyezésének kérelmezője a Gilead Sciences International

A Zepatier engedélyezésének kérelmezője a Merck Sharp & Dohme Limited

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.