hirdetés

Keto-szerű étrend és szívbetegség kockázat

Egy új megfigyeléses tanulmány szerint a „keto-szerű” alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrend fogyasztása az LDL-szint emelkedésével és a szív- és érrendszeri események kockázatának növekedésével jár.

hirdetés

Dr. Iulia Iatan (British Columbia Egyetem, Vancouver, Kanada) az American College of Cardiology (ACC) Scientific Session/World Congress of Cardiology (WCC)-on 2023 március 5-én ismertette azt a vizsgálatot, amelyben összefüggést találtak a szénhidrát-korlátozott étrend és az atherosclerosisos szív- és érrendszeri megbetegedések nagyobb kockázata között.

Iatan és munkatársai a UK Biobank adataiból dolgoztak (az UK Biobank több mint félmillió, az Egyesült Királyságban élő, legalább 10 évig követett ember egészségügyi információit tartalmazza). A Biobankba történő belépéskor a résztvevők egyszeri, önbevallásos, 24 órás diétás kérdőívet töltöttek ki, és ezzel egyidejűleg ellenőrizték vér-koleszterinszintjüket. A kutatók 305 résztvevőt azonosítottak, akiknek a kérdőívre adott válaszai azt mutatták, hogy alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrendet követtek. (Alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrendnek tekintették azt, ahol a teljes napi energiabevitel legfeljebb 25%-át szénhidrátból és a több mint 45%-át zsírból fedezték. Ez valamivel magasabb szénhidrát- és alacsonyabb zsírtartalmú, mint egy szigorú ketogén diéta, ezért „keto-szerű” diétaként definiálták.) A keto-szerű étrendet követőket kor és nem szerint 1220, szokásos étrenden lévő egyénnel párosították. A vizsgált populáció 73%-a nő volt, és az átlagéletkor 54 év volt. Az alacsony szénhidrát-/zsírtartalmú diétát követők átlagos testtömeg-indexe magasabb (27,7 vs 26,7) és magasabb volt a cukorbetegség előfordulási gyakorisága (4,9% vs 1,7%).

Az eredmények azt mutatták, hogy a szokásos diétán részt vevőkhöz képest a "keto-szerű" diétát követőknél szignifikánsan magasabb volt az LDL-koleszterin és az apolipoprotein B (ApoB) szintje. Az LDL szintje 3,80 mmol/l volt a keto-szerű csoportban, míg 3,64 mmol/l-rel a standard csoportban (P = 0,004). Az ApoB szintje 1,09 g/l volt a keto-szerű csoportban és 1,04 g/l a standard csoportban (P<0,001). Átlagosan 11,8 éves követés után az alacsony szénhidrát-/zsírtartalmú diétázók 9,8%-ánál, a szokásos étrendet követők 4,3%-ánál fordult elő az összetett végpontként definiált események valamelyike: angina, szívinfarktus, koszorúér-betegség, ischaemiás stroke, perifériás artériás betegség vagy koszorúér/carotis revaszkularizáció.

A szívbetegség egyéb kockázati tényezőihez – cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás és dohányzás – való igazítást követően az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrendet folytató egyéneknél a szív- és érrendszeri események kétszeres kockázatát észlelték (HR, 2,18; P < 0,001).

Az LDL átlagos szintje összességében csak kismértékben emelkedett az alacsony szénhidrát/dús zsírtartalmú diétát követő egyéneknél, de a súlyosan magas koleszterinszint (több mint 5 mmol/l vagy 190 mg/dl) körülbelül megkétszereződött ebben a csoportban. (10% vs 5%), és ezeknél a betegeknél hatszorosára nőtt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata (P < 0,001). Ez arra utal, hogy van egy olyan alcsoport, akik hajlamosak a hiperkoleszterémia súlyosbodására az alacsony szénhidráttartalmú/dús zsírtartalmú étrend hatására. Ezért e diéta választása előtt mindenképp tanácsos a koleszterinszint ellenőrzése és a szív- és érrendszeri kockázati tényezők kezelése. Ez azért fontos, mert sok cukorbeteg választja ezt az étrendet a vércukorszint csökkentésére, és sok túlsúlyos ember fogyás céljából.

Dr. Steven Nissen (Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio) rámutatott, hogy a "keto-szerű" diétás csoportban az LDL növekedése viszonylag kicsi volt, nem elegendő ahhoz, hogy megduplázza a szív- és érrendszeri kockázatot. Az ezt az étrendet követőek különböztek azoktól, akik a szokásos diétán voltak, nagyobb volt a túlsúlyuk, gyakrabban fordult elő náluk a cukorbetegség, így teljesen más volt a kockázati profiljuk.

Inkább a mediterrán étrend követését javasolja, amelyről egy randomizált vizsgálat, a PREDIMED vizsgálat bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri eseményeket.  

Forrás:

American College of Cardiology (ACC) Scientific Session/World Congress of Cardiology (WCC) 2023. Late-Breaking Clinical Trials. Presented March 5, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.