hirdetés

Mediterrán étrend nem mediterrán országban

Húszezernél több angol felnőtt átlagosan 12 éves prospektív megfigyelése azt bizonyította, hogy a spanyolországi PREDIMED vizsgálat eredményei északibb tájakon is megismételhetők.

hirdetés

A mediterrán étrendre sok gyümölcs, növényi eredetű étel, olívaolaj; mérsékelt mennyiségű halhús, fehér húsfélék, tejtermék fogyasztása jellemző; ez az étrend vörös húsokban (sertés- és marhahús), cukrozott ennivalókban, telített zsírokban viszonylag szegény. A főétkezésekhez ebben az étrendben a mértékletes borivás is hozzátartozik. A PREDIMED vizsgálat 2003-ban indult spanyol szakemberek kezdeményezésére, a helyi egészségügy támogatásával, sok ezer önként jelentkező család részvételével. Évek alatt tanulmányok sora bizonyította, hogy a mérsékelten amerikanizált étrenden élőkhöz képest a hagyományos mediterrán étrenden élő, egyébként fokozott kardiovaszkuláris kockázatú népesség szív-ér rendszeri morbiditása, mortalitása lényegesen kedvezőbb.

A kardiológia és a táplálkozástudomány nemzetközi szakértői figyelemmel kísérték, de nemegyszer bíráló megjegyzésekkel illették a spanyol vizsgálat eredményeit. Sokan megkérdőjelezték, hogy a mediterrán étrend más földrajzi területen is előnyösnek bizonyulna-e. Javasolták, hogy másutt is végezzenek hasonló vizsgálatokat, mielőtt a mediterrán diéta általános nemzetközi ajánlást kapna.

Angliában a múlt század végén indították a rosszindulatú daganatos betegségek kutatására szervezett European Prospective Investigation of Cancer (EPIC) vizsgálatot. A University of Cambridge Klinikai Orvostudományi Karának munkacsoportja kezdettől fogva támogatta azt az elgondolást, hogy az EPIC tanulmány résztvevői folyamatosan tájékoztassák a vizsgálókat életvitelükről, táplálkozásukat is beleértve.

A Mediterranean Diet Foundation által készített táplálkozási piramis részletesen ismerteti a mediterrán étrend elemeit: a széles alapot a napi koszt fő összetevői alkotják, majd fölfelé haladva a piramis keskenyedése jelzi, hogy egyre ritkábban, egyre kisebb mennyiségben fogyasztandó élelmiszerekről van szó. A vizsgálók 15 pontban foglalták össze az egyes résztvevők (23 902 fő) táplálkozási adatait a kiindulástól (1993–1997) a megfigyelés évei alatt. Eredményeiket a BMC Medicine közölte. 

A vizsgálati alanyok körében 7606 halálos és nem halálos kardiovaszkuláris esemény fordult elő 269 935 résztvevőév alatt. Átlagosan 17 esztendő alatt 5660 vizsgálati alany vesztette életét, 382 765 résztvevőév alatt, ebből a kardiovaszkuláris halálesetek száma 1714 volt. A mediterrán étrenden élők között a szív-ér rendszeri események 5%-kal ritkábbak voltak (HR: 0,95, 95%-os MT: 0,92–0,97). Ebben a csoportban a kardiovaszkuláris mortalitás 9%-kal volt kisebb (0,91, 0,87–0,96), az iszkémiás szívbetegség gyakoriságának csökkenése 6%-nak bizonyult (0,94, 0,90–0,98), és az összhalálozás 5%-kal mérséklődött (0,95, 0,93–0,98).

A mediterrán étrend jótékony befolyása dózisfüggőnek bizonyult. A szív-ér betegségek csökkenése abban a csoportban, amelyik mérsékeltebben követte a mediterrán diéta gyakorlatát, 5% volt, míg az étrendet szigorúan követők 15%-kal ritkábban lettek szívbetegek. A kutatók számítása szerint a vizsgált népességben 10 év alatt ezer résztvevőre számítva 9,7 kardiovaszkuláris esemény megelőzhető lett volna a mediterrán étrend pontosabb betartásával, valamint a kardiovaszkuláris mortalitás és az összhalálozás ezerből 5,5, illetve ezerből 7,5 esettel csökkent volna. Az összesített statisztika még imponálóbb: ha a szigetországban mindenki a tradicionális mediterrán étrendet fogyasztaná, évente majdnem 20 ezerrel kevesebben halnának meg kardiovaszkuláris betegségben.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.