hirdetés

Klasszikus, Q-hullámmal járó myocardialis infarctus

A modern orvoslásban az akut myocardialis infarctus kezelése az egyik legdrámaibb beavatkozás. Q-hullámmal járó infarctusban az érelzáródás kiterjedt szívizom-károsodást okoz, hacsak nem áll helyre a coronariákban a vérátáramlás rövid időn belül. A szerző ismerteti, melyek a sürgős teendők Q-hullámmal járó infarctus esetén, így a diagnosztikus eljárásokat, a reperfúziót, a beteg monitorozását és folyamatos gyógyszeres kezelését.

Az akut coronaria-szindrómák között mind szövődményeit, mind pedig halálozási arányát tekintve továbbra is a Q-hullámmal járó (általában az ST-szakasz elevációjával jellemezhető) myocardialis infarctus a legrosszabb kimenetelű kórforma. Jóllehet a Q-hullámokból és az ST-elevációból közvetlenül nem következik, hogy transmuralis – s nem csupán subendocardialis – myocardialis sérülés történt, ezek az EKG-jelek jól megkülönböztetik ezt a szindrómát az instabil anginától és a Q-hullám nélküli infarctustól, amelyre az ST-szakasz depressziója jellemző. Ilyenformán a „transmuralis” és „subendocardialis” kifejezéseket mellőznünk kell ezeknek a klinikai entitásoknak a leírásában, még akkor is, ha azok patológiailag alkalmasint helytállók.

A Q-hullámot okozó infarctus több jellegzetességében különbözik a Q-hullám nélküli infarctustól. Kiemelendő ezek közül az EKG-beli eltérés, a sürgősségi reperfúzióra adott reakció és a betegség akut kórházi lefolyása (1. táblázat). Az 1. ábra a különböző akut coronaria-szindrómák közti kapcsolatot mutatja be.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
James L. Vacek, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.