hirdetés

Koenzim Q-val késleltethető a szív gyors öregedése?

A fehérjeszegény tápon tartott anyapatkányok kis súlyú kölykei a születés után megfelelően táplálva gyorsan gyarapodnak, de a szívük gyorsabban öregszik, mint a kontrollállatoké. Angol kutatók szerint koenzim Q adásával a korai szívkárosodás megelőzhető.

hirdetés

Ubikinon vagy koenzim Q (CoQ) – ez az egyetlen zsírban oldódó antioxidáns, amit szervezetünk maga is képes szintetizálni. Fontos szerepe van a mitokondriumok energiatermelésében, és redukált formájában erélyes antioxidáns. Védi a sejtmembránok fehérjéit az oxidatív károsodástól.

A CoQ kardiológiai jelentőségéről az első fontos adatok a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiből származnak. Kimutatták, hogy ha öreg patkányok kaptak CoQ10-készítményt, a bal szívkamra koenzimtartalma szignifikánsan nőtt, és az ilyen patkányszívet az oxidatív folyamatok lényegesen kevésbé károsították. Emberen azt találták, hogy idős szívben a pitvari kötőszövet CoQ10-tartalma a fiatal szívhez képest csökkent, és az ilyen szív az iszkémiára rosszabbul reagált.

A cambridge-i Jane T. Tarry-Adkins és munkacsoportja kutatásainak eredményét a FASEB Journal közölte. A kutatók patkányokon végeztek igen részletes kísérleteket. Voltaképp az állatkísérlet először azt az emberen már korábban megfigyelt jelenséget utánozta, hogy a születéskor kis súlyú babák az átlagosnál gyorsabban nőnek, ha megfelelő anyatejet kapnak. Az állatkísérletekben azt is észrevették, hogy a gyorsabban növekedő állatok később, felnőttkorukban gyakrabban lesznek szívbetegek, mint átlagos súllyal született társaik.

Az angol kutatócsoport olyan tápon tartotta az anyákat, hogy koraszülött kispatkányokat hoztak a világra, majd a kicsiket jól táplált anyákkal szoptatták. Így azok az átlagosnál gyorsabban gyarapodtak, de később hamar kialakultak az aorta és a szív korai kóros elváltozásai. CoQ-kezeléssel ez megelőzhetőnek bizonyult, a koenzim megóvta az állatokat a szabad gyökök okozta oxidatív károsodástól.

A munkacsoport a gyorsan gyarapodó kispatkányokat megvizsgálva azok korai érrendszeri megbetegedését észlelte a nem korán és normális súllyal születő társaikhoz képest. Kimutatták, hogy a hamar bekövetkező érkárosodás a CoQ alacsonyabb szintjével párosult. A koenzim bevitelének növelésével meg tudták akadályozni a kóros eltérések kialakulását.

A vizsgálat másik vezetője, Susan Ozanne professzor fölhívta a figyelmet arra, hogy ez megoldást jelenthet egy súlyos veszély elkerülésére, hiszen tudvalévő, hogy a gyorsan fejlődő gyermekek életük későbbi szakaszában fokozottan hajlamosak a szívbetegségre. A koenzimpótlás egyszerű kezelési, sőt megelőzési lehetőséget kínálhat.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.