hirdetés

Kognitív károsodás 1-es típusú diabéteszben

Klinikailag releváns kognitív károsodása van azon középkorú felnőttek több mint egynegyedének, akikben gyermekkorukban 1-es típusú diabéteszt állapítottak meg.

hirdetés

Az eredményeket a Diabetes Care július 7-i online számában közölték Karen A. Nunley, PhD (Pittsburgh-i Egyetem, Pennsylvania, USA) és munkatársai.

A szerzők 97 olyan felnőttön végeztek számos neuropszichiátriai tesztet, akikben gyermekkorukban 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak. A betegek átlagos életkora 49 év volt. Klinikailag releváns kognitív károsodást 28%-ukban találtak. ilyen arányú enyhe kognitív károsodás egyébként általában a 85 évesnél idősebb felnőttekben fordul elő.

Mint Dr. Nunley elmondta: „Csak olyan felnőtteket vizsgáltunk, akikben a diabéteszt gyermekkorukban diagnosztizálták. A korábbi vizsgálatokban olyan betegek vettek részt, akiknél a diagnózist felnőttkorukban állították fel, s ezek nem voltak kitéve az agyfejlődés döntően fontos szakaszaiban (a gyermekkorban) a diabétesszel járó metabolikus szabályozási zavaroknak.

A kognitív károsodás egyik oka az lehet, hogy a krónikus hiperglikémia nem csak a retina- és a vese ereit, hanem az agyi ereket is károsítja– mondta dr. Nunley.

Az egyik legaggasztóbb lehetőség az, hogy a kognitív károsodás következtében a betegek esetleg nem tudják megfelelően kezelni diabéteszüket. A rossz exekutív funkció ronthatja az időbeosztást, a tervezési és szervezési képességet, a részletekre való emlékezést és a figyelmet – figyelmeztetett dr. Nunley. A pszichomotoros sebesség csökkenése képtelenné teheti a személyt arra, hogy egy veszélyes helyzetben, például vezetés közben gyorsan reagáljon.

A kognitív teszteket a 97 beteggel párhuzamosan  kontrollként 138 ugyanolyan korú, nem diabéteszes személlyel is elvégeztették. A tesztek a verbális intelligenciát, a pszichomotoros hatékonyságot, az exekutív funkciót, a verbális fluenciát, a tanulást, a munkamemóriát és a vizuális konstrukciós képességet mérték.

A 1-es típusú diabéteszeseknél ötször valószínűbb volt, hogy két vagy több tesztben rossz teljesítményt nyújtanak, olyat, ami már megfelel a „klinikailag releváns kognitív károsodás” definíciójának (28% vs. 5%, p< 0,0001). Ez a hatás akkor sem változott, ha az elemzés során figyelembe vették a képzettségi szintet. Nem módosult az eredmény akkor sem, ha a magas vérnyomásos személyeket kizárták az elemzésből.

Ha a diabéteszesekben a HbA1c 14 éves (1996–2013) átlagértéke 7,5% vagy magasabb volt, ez megháromszorozta a kognitív károsodás valószínűségét, és a testtömegindex (BMI) minden egységnyi növekedése 10%-kal emelte meg a kockázatot. Ha az átlagos boka kar index értéke meghaladta az 1,3-at, ez megnégyszerezte a kognitív károsodás kockázatát.

Dr. Nunley és kutatócsoportja azt javasolják, hogy az orvosok kérdezzék meg az 1-es típusú diabéteszes betegektől, hogy milyennek érzik saját mentális/kognitív funkcióikat. Az információt alátámaszthatja egy más személy is, aki hosszabb ideje ismeri a beteg kognitív állapotát (például élettárs, szülő, gyerek). Ha a betegnek panaszai vannak, akkor javasolt elvégezni egy kognitív tesztsorozatot.

Emellett léteznek olyan rövid tesztek is (például a Modified Mini-Mental Exam vagy a Montreal Cognitive Assessment), amelyeket már a fiatal felnőttkortól kezdve időröl-időre javasolt elvégezni. Így már a kognitív működés olyan kis változásait is észreveheti az orvos, amelyekről a beteg még nem is tud.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.