hirdetés

Koronária revaszkularizáció paclitaxel bevonatú stenttel

Egy friss meta-analízis szerint a paclitaxellal bevont ballonok nem növelik a mortalitást a gyógyszerrel nem bevont stentekkel végzett koronária revaszkularizáció esetén tapasztalthoz képest, sőt, túlélési előnnyel járhatnak.

hirdetés

Bár a paclitaxellal bevont ballonokkal (DCB, drug coated balloons) történő kezelés ma már a perifériás artériás szűkületek (PAD) standard ellátásának számít, Katsanos és munkatársai egy 2018-as közleményükben megkérdőjelezték a DCB-kkel végzett beavatkozások biztonságosságát , ami bizonytalanságot teremtett a klinikusok körében.

A Katsanos tanulmány ébresztette kétségek alátámasztására vagy eloszlatására, a German Institute for Drugs and Medical Devices kérésére Dr. Bruno Scheller (Saarland University, Homburg/Saar, Németország) és munkatársai összegyűjtötték és elemezték a koronáriákon végzett beavatkozásokról szóló közleményeket.

A kutatók 26 randomizált, ellenőrzött, 2006 és 2019 között végzett klinikai vizsgálat eredményeit elemezték. A beavatkozások akut koronária szindrómában (ACS), stabil angina pectorisban, restenosisban szenvedő betegeken történtek. Az összesen 4590 beteg közül 2322 beteget paclitaxellal bevont ballonokkal, 2268 beteget egyéb eszközökkel kezeltek. A meta-analízis során a stent behelyezés nélküli perkután koronária intervenciókat (PCI) hasonlították össze a gyógyszerbevonat nélküli, csupasz fémstentek (BMS, bare metal stents) beültetésével, a gyógyszer kibocsájtó stentek (DES, drug eluting stents) beültetésével, vagy a sima ballonos angioplasztikával (BOBA). Nem láttak szignifikáns különbséget a paclitaxellal bevont ballonokkal és a gyógyszerrel nem bevont ballonokkal kezelt betegek 1 éves és 2 éves halálozásában, bár a DCB kezelés számszerűleg alacsonyabb mortalitással járt, de ez a különbség nem volt szignifikáns (45 vs 63 eset, RR: 0,74, 95%CI 0,51-1,08, P=0,116). Nyolc randomizált vizsgálat szerint a halálozás 2 éves kockázata csaknem megegyezett a két csoport között (RR:0,84, 95%CI 0,51-1,37, P=0,478). Három éves követés után a DCB-kezelésen átesett betegek kardiális halálozása lényegesen csökkent (RR: 0,53, 95%CI 0,33-0,85, P=0,009) és az összes halálozása (all cause mortality) is szignifikánsan alacsonyabb volt a kontrollokhoz képest (RR: 0,73, 95%CI 0,53-1,00, P=0,047). Az arányokat tekintve ez azt jelentette, hogy 36 kezelést kell végezni egyetlen haláleset elkerüléséhez.

Három éves betegkövetés után a DCB-vel kezelt csoportban szignifikánsan alacsonyabb volt a kardiális halálozás és az összes halálozás aránya az egyéb eszközökkel kezeltek halálozásához képest. Az elemzők hangsúlyozták, hogy semmilyen jel nem utalt az emelkedett mortalitásra, sőt, a hosszú idejű túlélés meghosszabbodott.

Dr. Schellerék nem találtak különbséget a perifériás artériák, illetve a koronária artériák paclitaxellal bevont ballonokkal és más eszközös úton történő kezelése között, ezért azt feltételezik, hogy Katsanos negatív eredményei a tanulmányok rossz kiválasztásából, nem megfelelő adatok használatából eredhettek. Míg a koronáriák revaszkularizációjával foglalkozó tanulmányok igen magas minőségűek, a perifériás erek stenteléséről szóló tanulmányok egy részéről ez nem mondható el.

Dr. Fernando Alfonso (Cardiac Department, La Princesa University Hospital, Madrid, Spanyolország) a cikkhez fűzött kommentárjában kiemelte, hogy Dr. Scheller és munkatársainak meta-analízise kiemelkedő, hisz a koronáriákon végzett beavatkozásokról szóló valamennyi komolyabb randomizált, kontrollált vizsgálatot bevontak az elemzésbe. A feldolgozás kiváló módszerekkel történt, az eredmények következetesek és meggyőzőek. Az analízis üzenete a mindennapi klinikai gyakorlat felé a következő: a paclitaxellal bevont ballonok alkalmazása a koronáriák területén nagyon biztonságos, és semmi jel nem utal a betegek megnövekedett halálozására, vagy az erek trombózisának fokozott kockázatára. Dr. Scheller végül kijelentette, hogy a paclitaxellal bevont eszközök/ballonok esetleges kivonása a gyakorlatból – a feltételezett magas restenosis kockázat miatt – etikailag megkérdőjelezhető.   

Források:

1. Batya Swift Yasgur: No mortality signal with paclitaxel balloons in coronary PCI. Medscape Medical News. March 06, 2020.

2. Scheller B, Vukadinovic D, Jeger R, et al. Survival after coronary revascularization with paclitaxel-coated balloons. J Am Coll Cardiol. 2020;75(9). Doi:10.1016/j.jacc.2019.11.065.

3. Alfonso F, Rivero F, Granada JF. Safety of paclitaxel-coated balloons in the coronary arteries. J Am Coll Cardiol 2020;75(9). Doi: 10. 1016/j.jacc.2019.12.051.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.