hirdetés

Krónikus vesebetegek anémiájának kezelése

Az öt fázis III vizsgálatból álló ASCEND vizsgálati program eredményei szerint hatásosnak és biztonságosnak bizonyult a daprodusztat a krónikus vesebetegek anémiájának kezelésében.

hirdetés

A GlaxoSmithKline (GSK) április 19-én jelentette be, hogy az öt fázis III klinikai vizsgálatból álló ASCEND vizsgálati program eredményeire támaszkodva az FDA befogadta daprodusztat hatóanyagú készítményüket, azaz gyógyszerjelölti (NDA, New Drug Application) státuszba vette a szert. A szájon át szedhető készítmény krónikus vesebetegek anémiájának kezelésére szolgál, az FDA által kijelölt várható engedélyezési dátum (PDUFA date) 2023. február 1.

Az ASCEND klinikai vizsgálati program azért tartalmaz öt különböző vizsgálatot, mert a készítményt a krónikus vesebetegség (CKD, chronic kidney disease) teljes spektrumán vizsgálja a GSK. A program egyes vizsgálatainak részleges eredményeit tavaly novemberben a New England Journal of Medicine közölte, erről korábbi cikkünkben számoltunk be (Szájon át szedhető szer krónikus vesebetegek anémiájára). Ebben a közleményben a dialízisre nem szoruló CKD betegek körében végzett ASCEND-ND és a dializált betegek csoportján végzett ASCEND-D vizsgálat eredményei szerepeltek, amelyek szerint a daprodusztat javította vagy sikeresen a céltartományban (10-11,5 g/dl) tartotta a hemoglobinszintet anélkül, hogy fokozta volna a jelentősebb kardiovaszkuláris mellékhatások kockázatát.

A daprodusztat Japánban már engedéllyel rendelkezik (Duvroq márkanéven). Idén márciusban az Európai Unió Gyógyszerügynöksége (EMA) is megkezdte a szer értékelését, a hatósági felülvizsgálat folyamatban van.

 

A CKD-asszociált anémiáról

A krónikus vesebetegség a vesefunkció fokozatos elvesztésével jár, emellett pedig önmagában is kockázati tényezője a kardiovaszkuláris betegségeknek. Az anémia a CKD egyik fontos, és gyakori szövődménye, ráadásul gyakran aluldiagnosztizálják, különösen dialízisre nem szoruló, korai stádiumú betegeknél. A CKD világszerte egyre növekvő betegségterhet jelent, globálisan körülbelül 700 millióan szenvednek valamilyen fokú CKD-ben, és ezek közül minden hetedik esetben anémia is társul a kórképhez. Becslések szerint az Egyesült Államokban a felnőtt népesség 15%-a, 37 millió ember szenved CKD-ben, de 10-ből 9 beteg nem tud arról, hogy beteg lenne – a súlyos CKD-ben szenvedők közül 5-ből 2 sincs tudatában a betegségének.

 

Az ASCEND fázis III klinikai vizsgálatokról

Az ASCEND program öt fázis III vizsgálatot tartalmaz, melyekben összesen több mint 8000 betegnél értékelik a daprodusztat hatásosságát és biztonságosságát. A betegeket átlagosan 4,26 éve követik nyomon, utoljára 2021-ben az American Society of Nephrology’s Kidney Week rendezvényen közöltek elemzett adatokat mind az öt vizsgálatból, melyek a következők:

ASCEND-ND: dialízisre nem szoruló betegek csoportja

ASCEND-D: dialízisre szoruló betegcsoport

ASCEND-ID: a dialízist most kezdő betegek csoportja

ASCEND-TD: heti háromszori adagolási rend

ASCEND-NHQ: az életminőséget (QoL; Quality of Life) mérő vizsgálat

Az ASCEND-ND vizsgálatban 3872 dialízisre nem szoruló beteg vett részt, az ASCEND-D pedig 2964 beteg bevonásával zajlott, és az eredmények szerint a daprodusztat mindkét vizsgálatban elérte az elsődleges végpontokat. A hemoglobinszint a céltartományban (10-11,5 g/dl) maradt, a jelentős kardiovaszkuláris mellékhatások kockázata pedig nem nőtt a standard kezelésekhez képest.

Ezek az eredmények azért számítanak igen biztatónak, mert a daprodusztat egy úgynevezett hipoxia-indukálta propil-hidroxiláz gátló (HIF-PHI). Ebbe a gyógyszerosztályba mindössze két másik hatóanyag, az EU-ban engedélyezett, Amerikában pedig elutasított roxadusztat (az AstraZeneca és a Fibrogen közös fejlesztése) és a vadadusztat (Akebia Therapeutics és Otsuka), amelyet márciusban utasított el az FDA a kardiovaszkuláris kockázatokra (elsősorban thromboembóliás események) és májkárosító hatásra hivatkozva. John Butler, az Akebia elnök-vezérigazgatója szerint a döntés „extrém mértékben csalódást keltő és frusztráló” volt, olyannyira, hogy az Akebia munkavállalói 42%-át kénytelen volt elbocsátani.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

US Food and Drug Administration Accepts New Drug Application for Daprodustat

GSK Announces Positive Phase III Efficacy and Safety Data for Daprodustat in Patients with Anemia Due to Chronic Kidney Disease

GSK Announces Positive Headline Results from Five Phase 3 Studies of Daprodustat for Patients with Anemia due to Chronic Kidney Disease

After rivals' FDA rebuffs, GSK targets class-first oral approval in chronic kidney disease anemia

GlaxoSmithKline's novel anemia drug succeeds where AstraZeneca-FibroGen, Akebia failed

GSK announces positive Phase III efficacy and safety data for daprodustat in patients with anaemia due to chronic kidney disease

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.