hirdetés

Küszöbön a fehérjekrízis

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állati fehérjék iránti kereslet 2050-re 30%-kal nő – írja a FoodBev.

hirdetés

A növekvő népesség és a fejlődő világban bekövetkező, változó étrendbeli szokások nyomás alatt tartják a meglévő fehérjeforrásokat. A növekvő kereslet valószínűleg a hús- és a gabonaárakat is felpörgeti, és tovább nehezíti a megfelelő mennyiségű tengeri halellátmány biztosítását.

A hústermelés fokozódó mértéke ugyanakkor súlyos terhet is ró környezetünkre. A tenyészállatok mára a mezőgazdasági területek 70%-át foglalják el, az emberi fogyasztás több mint 8%-ával egyenértékű vizet használnak el, és emellett az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős részéért is ők a felelősek.

Aiking professzor, a VU Egyetem munkatársa szerint a fogyasztóknak enyhíteniük kellene „húsfüggőségükön”, és az étrendjüket több féle fehérjére kellene alapozniuk. Kutatása alapján a szakember a hagyományos étrendünk újragondolására és esetenként húsmentes napok közbeiktatására sarkall bennünket.

A mezőgazdasági területekért folyó verseny és az árak növekedése miatt a növényi alapú fehérje mindazonáltal csak részmegoldást jelenthet a küszöbön álló proteinmizériára.

Rovarok

A fenntartható fehérjeforrások iránti igény a rovartan felé irányítja a szakemberek figyelmét. A „hússal” és a növényekkel szemben a rovaroknak nincs szüksége mezőgazdasági területekre. Viszonylag rövid tenyészciklusuk potenciálisan a legfenntarthatóbb fehérjeforrásokká teszi őket.

Van Huis professzor, a Wageningen Egyetem entomológusa (rovartan) szerint a rovarok ásványi anyagokban (úgymint kalcium, niacin és vas) is gazdag táplálékforrást jelentenének. Bár Ázsia és Afrika egyes részein fogyasztásuk már bevett szokás, Európában és Észak-Amerikában még kérdéses a fogadtatásuk. Néhány táplálkozás-szakértő azt javasolja, hogy a rovarokat ételporok és –paszták, valamint fehérje izolátumok formájában kellene alkalmaznunk, amelyeket aztán szendvicsek és kolbászok készítéséhez lehetne felhasználni.

Egy esetleges másik megoldásként vetődött fel a – laboratóriumi körülmények között előállított – szintetikus hús gondolata is. A húszezer izomrostból, őssejt-technológiával előállított, mesterséges húspogácsa koncepcióját tavaly mutatták be. A „műhúst” fenntarthatósága miatt is sokan dicsérik, hiszen előállításához nincs szükség mezőgazdasági területekre. Az említett fehérjeforrás elterjedésének csak az előállítás magas költségei szabnak gátat.

Diverzifikáció

Az Organic Monitor úgy látja, hogy a fehérjék diverzifikálása lehet a járható út. A növényi, a rovaralapú, valamint a szintetikus proteinforrások mind a megoldás részét képezhetik. A fehérjekrízis megoldásának legnagyobb akadálya mindazonáltal a fogyasztók magatartása.

Nyugat-Európában a csökkentett húsbevitel és a vegetarianizmus elfogadottabbá válása miatt egy ideje már stagnál a húsfogyasztás mértéke. A fenntartható proteinforrások elterjedésével mindamellett további életmódbeli változások válnak majd szükségessé.

A hús és a tengeri eredetű ételek drágulása, valamint az élelmiszerbotrányok valószínűsíthetően mind befolyásolják a fogyasztói attitűdöt. Nagy-Britanniában a 2013-as lóhúsbotrány például 7%-os esést eredményezett a fagyasztott marhahústermékek eladásaiban. A hasonló skandalumok miatt a fogyasztók megkérdőjelezik az egyes hústermékek eredetének és származási helyének „pontosságát”. A nyomonkövethetőség iránti igény miatt a hús- és halellátási láncok megszűnhetnek egyszersmind kereskedelmi áruként is működni.

A halételek esetében például ezen a területen már komoly előrelépés történt. Az Organic Monitor kutatásának eredményei azt mutatják, hogy az Európában értékesített vadon tenyésző halak 10%-a már fenntartható forrásból származik. Néhány márka szolgáltatásai között már a teljeskörű lekövethetőség is szerepel.

Hollandiában a Fish Tales nevű cég például a halalapú termékeinek csomagolásán feltünteti a halász nevét is. A vállalat ezzel minden egyes termékét személyes kötődéssel ruházza fel.

Egy másik márka – a FollowFish – termékeinek borításán olyan vonalkódot találunk, amelyet beszkennelve megtudhatjuk, hogy a halat hol fogták, és hogyan szállították a forgalmazás helyére.

Ez a fajta átláthatóság a húsiparnál egyelőre hiányzik, még ha a biotermékek egyre népszerűbbek is a vásárlók körében. Az élelmiszerbotrányok miatt sok vevő várhatóan megkérdőjelezi az áruk eredetét és a húsok alternatívái felé fordul majd. A fő mozgatórugó ugyanakkor minden bizonnyal továbbra is a termékek ára marad.

Egy szó, mint száz, az emberek előreláthatólag csak akkor fogyasztanak majd kevesebb állati fehérjét, ha az ilyen termékek drágábbak lesznek.

Fordítás: Zamaróczy Ádám

hirdetés
Cik[151190] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.