hirdetés

Lassítható az idiopátiás tüdőfibrózis progressziója

Az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) Nemzetközi Kongresszusán bemutatott, két azonos felépítésű, III. fázisú INPULSIS™ vizsgálat előre meghatározott alcsoport analízise azt mutatta, hogy a nintedanib lassította a betegség progresszióját idiopátiás pulmonális fibrózisban (IPF) szenvedő betegeknél, a légzésfunkció kiinduláskor észlelt károsodásának súlyosságától függetlenül.

hirdetés

Az idiopátiás pulmonális fibrózist kb. egy évszázada írták le. Ez a progresszív légzéskárosodással járó betegség még jelenleg is gyógyíthatatlan, átlagos túlélési ideje a diagnózis felállítását követően 2-3 év. A tüdőszövet hegesedése (fibrózis) miatt a tüdő egyre merevebbé válik, a légzésfunkciós értékek csökkennek, hypoxia alakul ki, ugyanakkor megnő a légzési munka. Mindezek következtében a fő tünet az egyre súlyosbodó légszomj. A jelenlegi reális terápiás cél a progresszió lassítása.

A nintedanib egy vizsgálati fázisban lévő, kismolekulájú tirozin-kináz inhibitor, amelyet a Boehringer Ingelheim fejleszt. III. fázisú vizsgálati eredményeiket (INPULSIS™) néhány napja mutatták be az ERS-n.  Két előre meghatározott betegcsoportban  vizsgálták a légzésfunkció évenkénti romlását – az egyik csoportban az erőltetett vitálkapacitás (FVC) a várható érték >70%-a (n=700) volt a kiinduláskor, míg a másik csoportban ≤70% (n=361).A fő eredmények szerint: A nintedanib a légzésfunkció romlásának mértékét 50%-kal csökkentette a placebót szedő betegekhez képest. A nintedanib 68%-kal (szignifikánsan) csökkentette az akut exacerbációk kockázatát. Az életminőségben (SGRQ összpontszám változása )INPULSIS™-2 vizsgálatban a nintedanib csoportban kismértékű, de szignifikáns előny mutatkozott a placebo csoporttal szemben, azonban az INPULSIS™-1 vizsgálatban nem volt szignifikáns különbség a csoportok között. Naponta kétszer egy kapszula adagban alkalmazva mindkét INPULSIS™ vizsgálatban a leggyakrabban enyhe vagy közepes intenzitású gyomor-bélrendszeri nemkívánatos esemény fordult elő, általában kezelhetőek voltak és ritkán vezettek a kezelés abbahagyásához. A súlyos nemkívánatos eseménnyel rendelkező betegek aránya hasonló volt mindegyik csoportban.

Az INPULSIS™ vizsgálat adatainak alcsoport analízise alapján a nintedanib lassította a légzésfunkció romlását, a légzésfunkció kiinduláskor észlelt károsodásának súlyosságától függetlenül. Ez az első olyan célzott kezelés az IPF terápiájában, amely konzisztensen hatékonynak bizonyult két azonos vizsgálati felépítésű, III. fázisú vizsgálatban.

 

Forrás: Boehringer Ingelheim sajtóközleménye

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.