hirdetés

Magas a májátültetés túlélési aránya genetikai májbetegségben

Ha egy személyben életveszélyes májbetegséget állapítanak meg, meg kell fontolnia, hogy akar-e májátültetést, amely számos szerzett és genetikai májbetegségben a gyógyulást jelentheti.

hirdetés

Számítania kell arra többek közt, hogy a májtranszplantáció előtt, amíg a donor szervre vár, nagyon feszült lesz; tudnia kell arról, hogy a műtét kockázatokkal jár, és hogy fennáll a lehetősége annak, hogy a transzplantáció nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Emellett az eljárás, a műtét és az azt követő ápolás költsége is igen nagy, hat számjegyű (dollárban!), amit nem biztos, hogy teljes egészében fedez a biztosítója. Azonban egy vizsgálat szerint, ami a Journal of the American College of Surgeons áprilisi számában jelent meg, s amelyet a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) orvoskarának kutatói végeztek, a genetikai májbetegségben szenvedőknek megéri vállalni a májtranszplantáció kockázatát.

A vizsgálat, amely a maga nemében az első, a halálos genetikai betegségben szenvedőkben tanulmányozta a transzplantáció utáni túlélés hosszát gyermekekben és felnőttekben. A kutatók azt találták, hogy az olyan gyermekeknek, akiknek genetikai rendellenessége miatt fibrózis, cirrózis és más súlyos elváltozás alakul ki a májában, s ez más szerveket is érint, jó esélyük van arra, hogy még 5, vagy akár 20 évvel a májtranszplantáció után is életben legyenek. A hasonló betegségekben szenvedő felnőttek túlélési aránya szintén magas. Mint dr. Henrik Petrowsky, a vizsgálat vezetője elmondta, májátültetés nélkül e betegek meghaltak volna.

A genetikai májbetegségben szenvedő betegek különböznek azoktól, akiknek szerzett tényezők, például hepatitisz C vagy alkoholizmus miatt ment tönkre a májuk. Először is, az előbbiek jóval kevesebben vannak. Dr. Petrowsky becslése szerint gyermekekben csak a májátültetések 9%-át, felnőttekben pedig 2%-át végzik valamilyen genetikai rendellenesség miatt. Másodszor, a genetikai májbetegség súlyossága sokszor nem nyilvánvaló. Mivel a donor májakat azoknak adják, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, a genetikai eredetű májbetegségben szenvedőkre külön oda kell figyelni, amikor azt mérlegelik, hogy meddig tud várni a beteg a donor májra.

A vizsgálat során a kutatók a UCLA májtranszplantációs adatbázisában 74 olyan gyermeket és 78 olyan felnőttet találtak, akiken genetikai betegség miatt 1984 és 2012 között májtranszplantációt végeztek. E betegek 68%-ában a genetikai elváltozás a máj cirrózisához vagy hegesedéséhez vezetett, s e betegek egyetlen reménye a túlélésre a májátültetés volt.

Öt évvel a májtranszplantáció után a gyermekek 89%-a még mindig élt, és 77%-uk 20 évvel később is életben volt. A felnőttek közül 73% élt öt év múlva, és 50%-uk még 20 év múlva is.

„Transzplantáció nélkül az öt éves túlélés nem éri el az 5%-ot sem, a májbetegség súlyosságától függően” – mondta dr. Petrowsky.

Csak egyetlen gyermekben és egy felnőttben újult ki a genetikai betegség. A gyermek 12 évvel a májátültetés után halt meg, a felnőttön ismételt májátültetést végeztek, és 22 év múlva is életben volt. „Egyes genetikai elváltozásokban nem elegendő a máj kicserélése, mivel más szövetek és szervek is expresszálják a mutált fehérjét. A vita most azon folyik, hogy az ilyen ritka esetekben a májtranszplantáció mellett csontvelő-transzplantációt is kell-e végezni” – magyarázta dr. Petrowsky.

A felnőttek 13%-ának és a gyermekek 22%-ának volt csak szüksége újabb transzplantációra. A gyermekek esetében ennek oka az volt, hogy trombózisok alakultak ki a májartériában vagy a szervezet kivetette magából az új szervet. A felnőttek esetében az új transzplantációra szorulók többségében nem működött az először átültetett máj.

Dr.Petrowsky szerint jelenleg a genetikai májbetegség esetében a májtranszplantáció a legjobb kezelés, amit a magas túlélési arány is igazol. Ez bőven ellensúlyozza az eljárás kockázatait és költségeit, hiszen a betegek nagy része így még hosszan teljes életet élhet.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.