hirdetés

Magzati alkohol spektrumzavar világnapja - szeptember 9.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás koraszüléshez, vetéléshez, halvaszületéshez, és hirtelen csecsemőhalál szindrómához is vezethet. 

hirdetés

A terhesség ideje alatt az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos mennyisége sem biztonságos időpontja, továbbá nincs olyan ital, amely alkoholtartalma olyan alacsony, hogy terhesség alatti fogyasztása biztonságosnak ítélhető. A terhesség alatti alkoholfogyasztás élethosszig tartó fizikai, viselkedési, és értelmi fogyatékosságért más néven magzati alkohol spektrumzavar (fetal alcohol spectrum disorder: FASD) tehető felelőssé. A magzati alkoholszindrómát (Fetal alcohol syndrome: FAS), melyet jelenleg a FASD részeként tartunk számon, 1973-ban írták le először. A magzati alkoholexpozíciót rendszeresen alábecsülik, az egyes publikációk szövegkörnyezetből kiragadott adatai pedig félrevezetőek lehetnek.

A Lifestyle During Pregnancy Study ötéves gyermekek egy csoportját és édesanyjukat vizsgálta a Danish National Birth Cohort alapján. A tanulmány három, az idegfejlődésre gyakorolt hatást vizsgált olyan ötéves gyermekek körében, akik édesanyja kis illetve mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztott a terhesség alatt. A tanulmány célja az elfogyasztott különböző mennyiségű alkoholnak a gyermekek fejlődésére gyakorolt befolyásának vizsgálata, továbbá a vizsgálati módszerek javítása a kis és mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás kevésbé nyilvánvaló hatásainak felderítésére. A tanulmány főbb eredményei: Az alacsony illetve mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás nem határozta meg az intelligenciateszten elért pontszámot, továbbá nem hozható összefüggésbe csökkent intelligenciaszinttel ötéves gyermekek körében. Nem találtak kapcsolatot a terhesség korai szakaszában történő ivászatok és a gyermekek intelligenciája között, kivéve, hogy az 1-2 magzati hét során alkoholt fogyasztó nők gyermekei körében kevésbé volt jellemző az alacsony IQ. Ez utóbbi eredményről még nem számoltak be korábban a szakirodalomban. Az alacsony illetve mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás és a figyelem készsége között nem mutatható ki kapcsolat az ötéves gyerekeknél, ugyanakkor kapcsolatot találtak a hetente kilenc vagy több italt fogyasztók és a figyelemre kapott alacsony összpontszám esetében. Összességében az eredmények szerint azon ötéves gyermekek körében, akik édesanyja alacsony illetve mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztott a terhesség alatt, nem mutatkozik komoly idegfejlődési befolyás a választott szempontok alapján. A tanulmány a terhesség alatti kismértékű vagy mérsékelt alkoholfogyasztás lehetséges következményeinek elenyésző hányadát vizsgálta. Más tanulmányok szerint az ilyen szintű alkoholfogyasztás is már vetéléshez, halvaszületéshez, koraszüléshez, hirtelen csecsemőhalál szindrómához vezethet. Például egy nemrégiben publikált, ugyanazon populációt vizsgáló tanulmány szerint az alacsony szintű alkoholfogyasztás a terhesség korai szakaszában lényegesen emelte a vetélés kockázatát. Mindezen túlmenően a terhesség alatti alkoholfogyasztás konzisztensen élethosszig tartó rendellenességek (magzati alkohol spektrumzavarok; FASD) okozójának mutatkozott. Az alkohol idegfejlődésre gyakorolt hatásának megértésére további tanulmányokra van szükség, továbbá egyéb járulékos tényezők, úgymint táplálás és genetika vizsgálata is elengedhetetlen.

Minthogy terhesség alatt biztonságosan fogyasztható alkoholmennyiség nem került megállapításra, valamint az alkoholnak születési rendellenességeket, fejlődési fogyatékosságot és további kedvezőtlen terhességi kimeneteleket okozó hatást tulajdonítanak, a nőket ezentúl is az alkoholfogyasztástól való tartózkodásra biztatják. Az FASD teljességgel elkerülhető, ha az anya nem fogyaszt alkoholt a terhesség ideje alatt.

A fenti tanulmányban az „alacsony” szint: 1-4 ital/hét; a ”mérsékelt”:5-8 ital/hét; az ivászat: 5 vagy több ital egy alkalommal (2006-ban az USA-ban ez 4 vagy több ital/alkalom volt, egy standard ital Dániában 12 gramm alkoholt tartalmaz, míg az USA-ban 14 grammot).

 

Forrás: 

1. JAMA

2. Alcohol Research Health 

3. BJOG

4. BJOG 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.