hirdetés

Megadóztatnák a cukros üdítőket Kanadában

Kanadában választás lesz októberben, és a helyi diabétesz társaság a pártoknak javasolja, támogassák a cukrozott üdítőitalok adóztatását, mert a 2-típusú cukorbaj gyakorisága 2000-től egy évtized alatt megduplázódott és ez a folyamat tovább gyorsul.

hirdetés

A Canadian Diabetes Association (CDA) a nemzetközi szakirodalom adatai alapján ijesztőnek találja a 2-tipusú cukorbetegség gyakoriságának a cukortartalmú üdítőitalok fogyasztásának terjedésével párhuzamos növekedését, és úgy látja, hogy a lehető leggyorsabban tenni kell valamit a társadalmi folyamat lassítására. A tudományos társaság az októberben esedékes választások előtt a politikai pártokhoz fordult szeptember 3-án nyilvánosságra hozott javaslatával, hogy valamennyi politikai irányzat támogassa a cukrozott üdítőitalok általános megadóztatását és ezzel fogyasztásuk csökkentését.

Úgy tűnik, több politikai mozgalom fölkarolta ezt a javaslatot, mely szerint a többletbevételeket a kanadai egészségügy támogatására kellene fordítani. „Bizonyító erejű vizsgálatok igazolták, hogy a cukorral édesített üdítők közvetlenül fokozzák a 2-es típusú diabétesz kockázatát” – hangsúlyozta Rick Blickstead, a CDA elnöke.

A tudományos társaság szeretné elérni, hogy a cukorbetegség fontos témája legyen az idei választásoknak, beleértve az új adót is, azzal, hogy az állami adónövekményt főleg az 1-es típusú cukorbetegek ellátásának fokozott támogatására fordítsák. Javasolják, hogy a kanadaiak napi kalóriabevitelének legfeljebb 10%-a legyen cukor. A felnőttek 2000 kilokalória körüli napi bevitelét figyelembe véve az azt jelenti, hogy naponta mintegy 50 g cukor (12 teáskanál) fogyasztása lenne elfogadható. A cukros üdítők helyett vízből, ásványvízből kellene többet inni.

A CDA idézi azt a statisztikai adatot, hogy 2000 és 2010 között Kanadában a cukorbetegségben szenvedők száma 1,3 millióról 2,5 millióra növekedett. Ez azt jelenti, hogy minden négy kanadaiból egy cukorbeteg, és ha nem sikerül társadalmilag tenni valamit a folyamat megállítására, akkor 2020-ra minden harmadik kanadai diabéteszes lesz. Azt is kiemelik, hogy a betegség és szövődményeinek kezelése a kanadai gazdaságnak idén 14 milliárd dollárjába kerül. Idézik a nemzetközi irodalomnak azt az adatát, hogy a cukros üdítők becslések szerint világszerte és évente 180 000 ember halálát okozzák. Kanadára vonatkozólag ez egymillió lakosra számítva évi 68,1 halálesetet, évente összesen 2452 halottat jelent.

A portálunkon májusban ismertetett cikk kimutatta, hogy a cukros üdítők növelik a szív-ér rendszeri kockázatot. Az ismertetésben hangsúlyoztuk, hogy az ilyen üdítőket általában kukoricasziruppal ízesítik. Az egy főre jutó kukoricaszirup-felhasználásban a vezető ország az Egyesült Államok, de a második helyen Magyarország áll. Ez az édesítőszer 1,3-szor annyi fruktózt tartalmaz, mint a répacukor, olcsóbb és édesebb a kristálycukornál, sütéskor szép barnára festi az ételeket, de már korábbi vizsgálatok bizonyították, hogy egészségügyi szempontból a közönséges cukornál veszélyesebb.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.