hirdetés

Mély tűszúrásos akupunktúra tenziós fejfájásban

Egy új kutatás szerint a krónikus, tenziós típusú fejfájásban (TTH-ban) az akupunktúra mély tűszúrásos technikájával szignifikánsan kedvezőbb hosszantartó eredményeket lehet elérni.

hirdetés

A Neurology c. lapban 2022. június 22-én megjelent randomizált vizsgálat eredményei szerint az akupunktúra alkalmazása után 8 héttel a résztvevők többségénél enyhült a TTH, de azoknál csökkent leginkább a fejfájás frekvenciája és súlyossága, akiknél a tűszúrások 12,3 – 20,0 mm mélyek voltak. Az ilyen mélységben végzett szúrás u.n. deqiérzéssel jár, ami a tűszúrás helyén megjelenő érzéketlenséget, zsibbadást, fájdalmat, bágyadtságot, vagy a tűszúrás helyének irritáló fájdalmát jelenti, ami az akupunktúra tradícionális kínai elmélete szerint a kezelés sikerességére utal, és jelentkezésekor legalább 6 hónapig tartó hatást várhatunk a kezelés abbahagyása után.

A TTH a fejfájás leggyakoribb típusa, egyes elemzések szerint egy élet során 78%-ban előfordul. A fájdalom mindkét oldalon dobogó, szorító jellegű. Krónikusnak nevezzük, ha egy hónap során legalább 15 napon megjelenik.

Az előzetes tanulmányok szerint az akupunktúra enyhíti a fejfájásos panaszokat, azonban a TTH-roll, speciálisan a krónikus TTH-ról nem álltak rendelkezésre adatok. A kutatók ezért 218, krónikus TTH-ban szenvedő betegen indítottak randomizált vizsgálatot. Egyik résztvevő sem kapott kezelést az vizsgálat indítását megelőző 3 hónapban. A kezelt csoport (110 fő) 8 héten át 20 alkalommal valódi akupunktúrás (TA) kezelést kapott. Ez heti az első 4 hétben heti 3 kezelésből, a második 4 hétben heti 2 kezelésből állt. A tűk beszúrásának mélysége a deqi szenzáció eléréséhez szükséges 12,5 mm és 20 mm között volt. A kontroll csoport (108 résztvevő) felszínes akupunkturában (SA) részesült a tradícionális akupunktúrával egyező időbeosztásban. A szúrások maximális mélységes 2 mm volt, ami nem elegendő a deqi érzés kiváltásához.

A 16. héten a TA kezelésben részesült személyek 68,2%-ánál 50%-kal jobban csökkent a fejfájások havi gyakorisága az SA kezelést kapók 48,1%-ához képest (OR: 2,65, P<0,001). A 32. hétre a TA csoportban 20,38 napról 7,48 napra csökkent a havonta észlelt fejfájós napok száma, míg az SA csoportban 22,6 napról 11,94 napra csökkent ugyanez. Mindkét csoportban csökkent a fejfájás intenzitása és súlyossága, de akiknél a kezeléssel sikerült deqi érzést elérni, azoknál sokkal jelentősebb volt a javulás. Mindössze négy beteg panaszkodott mellékhatásokról, melyek enyhék voltak és nem igényeltek kezelést. Mindkét csoportban enyhült a fájdalom, kisebb mértékben azoknál is, akiknél a deqi érzés kellemetlenségei miatt csak felszínesebb kezelést alkalmaztak. Li doktornő szerint a beszúrási pontra jellemző hatás és a placebó hatás kombinációja hozza létre a fejfájás enyhülését, melyhez a deqi érzés egy további plusszal járul hozzá. Talán a fájdalom „gate-control” elmélete, vagy egyéb, ismeretlen mechanizmus lehet a magyarázat.

Dr. Jennifer Bickel (University of South Florida in Tampa) kommentárjában megjegyezte, hogy a tanulmány alapján jobban megértjük az akupunktúra hatásosságát krónikus TTH-ban, és az ebben a kérdésben járatlan klinikusok számára fontos információkkal szolgálhat. A tanulmány pontosan leírja, hogy milyen típusú és milyen hosszúságú akupunktúrás kezelésre van szükség, ennek segítségével az orvos fel tudja mérni, hogy kinek milyen akupuntúrára van szüksége. Fontos, hogy a vizsgálat során nem változtattak az tűszúrások helyén és technikáján, és bár egy kontrollált vizsgálat benyomását kelti, de nem pontosan tükrözi a valós klinikai gyakorlatot.

A tanulmány hátránya, hogy a legtöbb akupunktúrás szakember a valóságban a beteg válaszának, vagy a kísérőbetegségeknek megfelelően a 20 kezelés során megváltoztathatja a kezelést. A tanulmány nem tartalmazza a TTH-s betegek előző kezeléseit, illetve a fejfájás miatt szedett gyógyszereit sem. Ezek ellenére segítségül szolgálhat azon betegek kiválasztásában, akiknél a legnagyobb előny várható.

Forrás:

Whitlock Burton K. Acupuncture deep needling technique points to greater tension headache relief. Medscape Medical News. June 22, 2022.

Hui Zheng, Tao Gao, Qian-Hua Zheng, et al. Acupuncture for patients with chronic tension-type headache: a randomized controlled trial. Neurology. First published June 22, 2022. DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000200670

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.