hirdetés

Metabolikus memória

Egy most nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint 1-es típusú cukorbetegségben az elégtelen glükózkontroll fokozza az évtizedekkel később fellépő szövődmények kockázatát.

hirdetés

Az 1-es típusú cukorbetegség korai szakaszában az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy az inzulintermelésért felelős sejtjeit. Ennek következtében hyperglykaemiás állapot jön létre, mely a szervezet minden szövetét károsítja, köztük a szemet, a veséket, az idegrendszert, a szívét és a keringést. Az elégtelen glykaemiás kontrollal jellemezhető korai epizódok akkor is permanens károsodást eredményeznek, ha az érintett személy későbbi életében a glükózkontroll kielégítővé válik. Ez fokozza a diabéteszes szövődmények előfordulásának kockázatát.

A szakemberek előtt régóta ismert a metabolikus memóriának nevezett jelenség, bár a hátterében álló tényezőkről csak keveset tudunk. Diabéteszes állatmodelleken végzett kísérletek során olyan epigenetikai változásokat elemeztek, melyek a DNS-szekvenciák módosítása nélkül változtatják meg bizonyos gének aktivitását. Ezek a változások bekövetkezhetnek betegség, illetve az érintett környezetével vagy életmódjával összefüggő faktorok hatására. Eddig azonban nem rendelkezünk azt bizonyító közvetlen adatokkal, hogy ezek az epigenetikai változások emberek esetében is befolyásolnák a diabéteszes szövődmények előfordulásának valószínűségét. Most azonban kaliforniai kutatók szoros összefüggést tártak fel az elégtelen glykaemiás kontrollal járó korai epizódok, az epigenetikai változások, illetve az évekkel később jelentkező diabéteszes komplikációk között.

A Nature Metabolism című lapban közzétett vizsgálatukban a szerzők archivált vérmintákból származó sejtekben profilírozták a DNS-metilációnak nevezett epigenetikai módosulást. A metiláció a gének „kikapcsolásával” akadályozza meg, hogy a gének az általuk kódolt fehérjéket termeljék. A vérminták vételére két évtizeddel korábban került sor olyan cukorbetegeknél, akiket a Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) keretében szorosan nyomon követtek. Az adatok azt igazolták, hogy azoknál a személyeknél, akiknek glükózszintjeit sikerült a normális tartomány közelében tartani, a vizsgálat 10 éve alatt szignifikánsan kisebb arányban fordultak elő diabéteszes szövődmények. A szerzők a DCCT véletlenszerűen kiválasztott 499 résztvevőjénél DNS analízist is végeztek, majd ezeket a személyeket bevonták az Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications elnevezésű utánkövetéses vizsgálatba. Azt vizsgálták, milyen összefüggés van a korábbi vizsgálat idején elért glükózkontroll, a vizsgálat végén meghatározott DNS-metiláció, majd a következő 18 év során a diabéteszes szövődmények előfordulása között. Különös figyelmet fordítottak a retinopathia és neuropathia előfordulási gyakoriságára.

A fentiek alapján összefüggés igazolódott a korai glükózkontroll és a cukorbetegséget kísérő komplikációk létrejöttében igazoltan részt vevő génszakaszokban, vagyis a DNS 186-os helyein bekövetkezett metiláció között. Összességében a diabéteszes retinopathia eseteinek legalább 68%-a, illetve a diabéteszes vesebetegség akár 97%-a is összefüggést mutatott az epigenetikai változásokkal, vagyis a DNS-ben bekövetkező epigenetikai változások metabolikus memóriát hoznak létre 1-es típusú cukorbetegségben.

„Bár korábban is megjelentek közlések arról, hogy összefüggés van az epigenetika, illetve a cukorbetegség és az ezzel összefüggő szövődmények között, a mi vizsgálatunk elsőként igazolta, hogy a kórelőzményben szereplő magas glükózszint tartós változásokat hozhat létre a DNS metilációjában, mely metabolikus memória alapját teremti meg és jövőbeni diabéteszes komplikációkra hajlamosíthat” – magyarázza Rama Natarajan professzor, a közlemény rangidős szerzője, aki azt is kiemeli, hogy az epigenetikai változások a jövőbeni szövődmények korai figyelmeztető jelei lehetnek, melyek észlelésekor intenzív preventív intézkedések megtétele javasolt.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.