hirdetés

Mielint és az idegrostokat védő vegyület

Az oregoni egyetem kutatói olyan anyagot fejlesztettek ki, mely védelmet nyújt az idegrostok és az azokat körülvevő mielinhüvely számára, így jelentősége lehet a sclerosis multiplexben kezelésében, illetve progressziójának lassításában.

hirdetés

Dr. Dennis Bourdette és munkatársai a Journal of Neuroimmunology című lapban publikált kutatásukban egérkísérletekben tesztelték azt a szobetirom nevű vegyületet, amely korábban már hatásosnak mutatkozott a mielinhüvely regenerációjának stimulálásában.

A szerzők mostani eredményei azt mutatják, hogy a szobetirom és vele rokon vegyületek nem csak a mielinsérülés utáni regenerációt serkentik, hanem hatásosak lehetnek a mielinsérülés prevenciójában is.

Sclerosis multiplex kapcsán közismerten károsodik az idegrostok mielin védőburka, sőt maguk az idegrostok is, melynek következtében lelassul vagy teljesen blokkolódik a normális idegi működésekhez szükséges elektromos szignál továbbítása. A kutatók a szobetiromot korábban olyan szerként fejlesztették ki, amely a pajzsmirigyhormonok hatásának utánzásával stimulálni képes a mielint termelő prekurzor sejtek, az oligodendrociták érését. Sikerült olyan módszert kidolgozniuk, melynek segítségével egerekben jelentősen növelni tudták az agyhoz eljutó szobetirom mennyiségét, ami mielinsérülést követően helyreállította a mielinhüvely épségét.

Az újabb kutatásban oly módon tesztelték a szobetirom hatását, hogy sclerosis multiplex egérmodelljében autoimmun betegséget indukáltak, melynek következtében a mielint és az idegrostokat érintő gyulladás alakult ki.

A mielinhüvely épségének fenntartásában alapvető szerepet játszó sejtekben protektív válaszreakció stimulálásával a kutatók képesek voltak elejét venni annak, hogy a mielin és az idegrostok károsodása kialakuljon. Ezen túlmenően a vegyület hatására csökkent a mikroglia aktivitása; ezek az agyban és a gerincvelőben megtalálható gyulladásos sejtek szerepet játszanak a sclerosis multiplex multiplex és más neurodegeneratív kórképek létrejöttében és progressziójában.

„Eredményeink imponálóak, és legalábbis részben neuroprotektív hatást jeleznek, kiemelten a mielin- és axondegenráció, valamint az oligodendrocyta-pusztulás gátlásával” – írják a szerzők.

A neurodegeneratív betegségében szóba jövő gyógyszerek fejlesztése során is fontos, hogy a potenciális szer hatásossága először állatmodellekben bizonyosodjon be. A vizsgálatot vezető dr. Priya Chaudhary hangsúlyozza, hogy a mostani felfedezésnek – különösen akkor, ha az eredményeket sikerül klinikai vizsgálatokkal is megerősíteni – elsődlegesen a sclerosis multiplex korai szakaszában lehet terápiás jelentősége. A szerzők szerint a szer védelmet nyújthat az idegrendszernek a sérülésekkel szemben és mérsékelheti a betegség súlyosságát.  

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.