hirdetés

Miért javítja a testmozgás a szívműködést cukorbetegségben?

Egy állatkísérletes vizsgálat kiderítette, miért előnyös a fizikai aktivitás a szívműködés szempontjából 2-es típusú diabetesben. Az olyan stresszhelyzetekben, mint amilyen a testmozgás is, a szív nagyobb mennyiségű zsírsavat használ fel, ami mérsékli a vércukoremelkedés káros hatásait és többféle mechanizmussal is javítja a szív pumpafunkcióját.

hirdetés

A mostani eredmények újabb információkkal szolgáltak a 2-es típusú cukorbetegség súlyos következményének számító diabeteses cardiomyopathiához vezető folyamatok bonyolult sorával kapcsolatban is.

A Johns Hopkins University kutatói a Diabetes című lapban hozták nyilvánosságra vizsgálatuk eredményeit július 17-én. Állatkísérletes modellben azt tanulmányozták, miként történik az energiaátadás a szívizomsejtek között. Ennek során különös figyelmet fordítottak a glukóz és a zsírsavak szívizomsejtekre gyakorolt hatásaira, melyek különböző mechanizmussal biztosítanak energiát a sejtek számára.

„Mostani vizsgálatunk újabb adalékokkal szolgál annak megértéséhez, hogy stresszhelyzetben a zsírsavaknak milyen szerepük van a szívműködésben, ezáltal újabb terápiás lehetőségek alapját teremtheti meg a szívműködés javítására – mondja Miguel Aon, a Johns Hopkins University belgyógyász adjunktusa, a közlemény rangidős szerzője. – Elterjedt vélekedés, hogy a zsírsavak kedvezőtlenül hatnak a kardiális funkcióra, most viszont azt tapasztaltuk, hogy cukorbetegek esetében ennek éppen ellenkezője az igaz.”

A kutatók egészséges és cukorbeteg egerek intakt szívét vizsgálták és sikerült mitokondriumokat is izolálniuk a szívből. A speciális étrenden tartott diabeteses egereket régóta sikerrel használják a humán cukorbetegség kutatására, mivel az egerek betegsége sok tekintetben hasonlít az emberek cukorbetegségéhez. Az egerekre és az emberekre egyaránt igaz például, hogy a keringő vércukorszint megemelkedése az inzulinhatás csökkenésének a következménye, illetve további hasonlóság, hogy a cukorbetegek jelentős része túlsúlyos vagy elhízott.

A mostani kísérletben a kutatók nagy mennyiségű glukózzal „táplálták” az egészséges és diabeteses szívet, és isoproterenolt tartalmazó oldatba merítve bírták a szívet gyorsabb működésre. Az isoproterenol a természetes katekolaminhoz hasonlóan akkor hat, ha az adott élőlényt nagyfokú stresszhatás éri vagy erős fizikai erőkifejtést végez. Az egészséges szív képes megbirkózni a szokásosnál magasabb vércukorszinttel, így pumpafunkciója nem szenved zavart, ám cukorbetegségben az összehúzódás és elernyedés ilyen körülmények között oly mértékben károsodik, hogy a szív már nem képes ellátni normális pumpafunkcióját.

Ezt követően a kutatók úgy ismételték meg kísérleteiket, hogy a normálisnál kétszer nagyobb mennyiségű zsírsavat biztosítottak az egészséges és cukorbeteg szív számára. Ennek hatására az egészséges szív működése nem változott, a diabeteses szív működése azonban az egészséges szív működéséhez hasonló szintre javult, ami meglepte a vizsgálatot végzőket is.

Dr. Aon szerint úgy tűnik, hogy a zsírsavak javítják a sejtek közötti energiacserét, ugyanakkor segítséget nyújtanak a szívnek is ahhoz, hogy ellenálljon a reaktív oxigéngyökök (ROS, reactive oxygen species) negatív hatásainak is. E molekulák pozitív szerepet játszanak a sejteken belüli jelutakban, túlságosan nagy mennyiségű ROS jelenlétében azonban oxidatív stressz jön létre, mely károsítja, sőt akár el is pusztíthatja a sejteket. A zsírsavak azonban csökkentik azt a káros hatást, melyet a túlságosan nagy mennyiségű glukóz fejt ki a diabeteses szív működésére.

Túlságosan nagy mennyiségű energiabevitel hatására a zsír elraktározódik a szervezetben, mely túlsúlyossághoz vagy elhízáshoz vezet és fokozza a 2-es típusú diabetes mellitus kialakulásának esélyét. Tartósan fennálló súlygyarapodás mellett a zsír a sejtekben halmozódik fel és toxikus hatásánál fogva kiszorítja a sejt normális funkcióit. Az aerob testedzésről – mint amilyen például a gyors gyaloglás, kocogás, kerékpározás vagy úszás – régóta tudjuk, hogy képes csökkenteni a cukorbetegség szívizomzatra gyakorolt káros hatásait. Aerob fizikai aktivitás hatására a szív az elraktározott zsírsavakat használja fel a fokozott energiaigény kielégítésére, és mostani vizsgálat azt igazolta, hogy további zsírsavak biztosítása előnyös hatású lehet a diabeteses szív számára, amikor az gyorsabb működésre kényszerül – foglalja össze a tapasztalatokat dr. Aon.

A vizsgálat másik fontos eredménye annak pontosabb megértése, miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség kapcsán nagyobb eséllyel cardiomyopathia. „Amennyiben a szívizom nem jut elegendő energiához, egy idő után károsodnak a normális szívműködés fenntartásához szükséges mechanikus és elektromos funkciók, ami cardiomyopathia megjelenéséhez vezet – magyarázza dr. Aon. – Kísérletünkben ok-okozati összefüggést tudtunk kimutatni a mitokondriumok diszfunkciója, illetve a szív mechanikus és elektromos folyamatai között, ami segíthet megmagyarázni a 2-es típusú diabetes és a cardiomyopathia kapcsolatát.”

A károsodáshoz vezető eseménysor megszakítására a kutatók egy fontos antioxidánst, glutationt adtak a diabeteses szívizomsejtekhez, melynek hatására jelentősen javult azok mechanikus funkciója. A kutatók azt is megállapították, hogy a szívizomsejtek zsírsavexpozíciójának fokozódására megemelkedik a természetesen jelen lévő glutation mennyisége. Ebből arra következtetnek, hogy a glutation vagy más hasonló vegyületek új utakat nyithatnak a 2-es típusú cukorbetegség terápiájában.

„Most, hogy fény derült arra, hogy a fizikai aktivitás miként javítja a kardiális funkciókat 2-es típusú diabetesben, a következő lépés annak meghatározása lesz, hogy a legfrissebb ismereteket miként hasznosítsuk a szív diabetes kapcsán fellépő károsodásának kivédésére. Ennek különösen azokban az esetekben van hatalmas jelentősége, amikor a vércukorszint beállítása komoly gondot jelent” – zárja az ismertetést a kutatás vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.