hirdetés

Migrációellenes törvény az USÁ-ban

A beutazási tilalom szakemberhiányhoz vezethet az Egyesült Államokban.

hirdetés

Donald Trump amerikai elnök hatósági utasításainak megfelelően az USA legfelsőbb bírósága helybenhagyta a bizonyos országokból származó orvosok és orvostanhallgatók munkára, gyakorlatra és szakmai tapasztalatcserére történő beutazásának megszigorítását.

Dr. Janis Orlowski (az Association of American Medical Colleges /AAMC/ vezető hivatalnoka) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy „fagyos lett a hangulat, mivel a beutazási tilalom (travel ban) nemcsak a muszlim országok állampolgáraira vonatkozik, és nem csak a gyakorlatra, vagy munkára érkező orvosokra, hanem a matematikusokra és az egyéb tudományos szakemberekre is.” Az Amerikai Egyesült Államokban az egyébként normális keretek között, engedéllyel érkező bevándorlókkal szemben is egyre növekszik az  intolerancia.

Dr. Barbara L. McAneny (az American Medical Association /AMA/ elnöke) szerint az Elnök un. beutazási tilalmi rendelete súlyosbítja az egyre növekvő orvoshiányt, megnöveli az el nem látott területek nagyságát, gátolja az USA orvosképzési programját, és megszakítja a tudományos élet és az orvostársadalom között a lakosság védelme és kezelése érdekében kialakult együttműködést.” Az USA Legfelsőbb Bíróságának 2018. június 26.-án kiadott 5-4.-es döntése alapján a 9645.-ös Proklamáció (az un. beutazási tilalom) „megfelelő nemzeti biztonsági jogcím” alapján érvényes a továbbiakban.  Az idén áprilisban történt módosításoknak megfelelően Észak-Korea és Venezuela állampolgáraira is vonatkozik a tilalom az eredeti öt muszlim ország (Irán, Líbia, Szomália, Szíria, Jemen) állampolgárai mellett. A Legfelsőbb Bíróság többségi döntése alapján három muszlim többségű ország, Irak, Szudán és Csád lekerült a listáról.

Márciusban több mint 30 szervezet (az AAMC, az AMA, az American Nurses Association, az American Academy of Family Physicians, az American Society of Hematology, és számos más tudományos társaság és szervezet. un. „amici curiae” (baráti, önzetlen tanácsadói) levélben kérte a rendelkezés visszavonását. A Trump elnök által előírt bevándorlási politika veszélyezteti a nemzet egészségügyi helyzetét, a szakemberképzést és a nemzet biztonságát, írta a Legfelsőbb Bíróság híres latin származású tagja, Sonia Sotomayor bírónő, és a véleményhez Ruth Bader Ginsburg bírónő is csatlakozott. Dr. Darrell G. Kirch (az AAMC ügyvezetője) kifejtette, hogy a „nemzetiségi alapon történő kizárások súlyosbítani fogják a szakemberhiányt, rontják az orvoslás fejlődését, csökkentik a nemzet egészségének védelmét”. Előbb-utóbb a Trump adminisztrációnak is be kell látnia, hogy egyes vidéki területeken és egyes nagyvárosokban ellátatlan területek maradnak majd.

Dr. Pinsky persze nagyon jól tudja, hogy a beutazási tilalom eredetileg a terrorizmus visszaszorításáról szólt, de így érvel „mindannyiunkat érdekel a biztonság, de közben nem szabad elfelejtenünk, hogy az egészségügy minősége szintén biztonsági feladat. Nem kellene távol tartani azokat, akik segíteni tudnának nekünk.”

Az ECFMG bizonyítvánnyal rendelkezők közül egyre kevesebben folyamodnak vízumért. Természetesen a szponzorok is egyre fogynak. Dr. Ahman Masri és Dr. Mourad H. Senussi a New England Journal of Medicine-ben 2017-ben megjelent közleményükben kifejtik, hogy csak gondos tervezés és jelentős befektetés árán lehet az USA-ba gyakorlatra, vagy munkára jelentkezni. A folyamat szigorúsága miatt a külföldiek közül „csak a jelentkező orvosok és diákok krémje” felel meg az USA rezidensi programjának. Dr. Masri szerint a legfelsőbb bíróság kizárólag a kérdés jogi oldalát nézte, és nem vette figyelembe a beutazási tilalom etikai és gyakorlati kérdéseit. A bevándorlás ilyen akadályozása egyébként nem javítja az ellenőrzési folyamatot, és valószínűleg károsítja az Egyesült Államok egészségügyi rendszerét.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Trump and Healthcare

2. The New England Journal of Medicine      

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.