hirdetés

Mikor szabad császármetszést végezni?

Bevezetés

Olyan korban élünk, amikor minden hagyományos érték megkérdőjelezhető, és meg is kérdőjeleződik. Az elbizonytalanodás – az emberi és társadalmi viszonyokon túl – mára a biológiai, élettani folyamatok örökérvényűségét is kikezdte. A genetika eredményeinek szenzációként való tálalása azt a hitet erősíti, hogy semmi sem a „régi” már, és minden megváltoztatható. A szolgáltató típusúvá formálódó egészségügy egyre jobban igyekszik kiszolgálni az emberek autonómia iránti vágyát és törekvését, azt az igényt, hogy a személyét érintő minden döntésben ügydöntő módon vehessen részt az érintett is. A jelenség alapjaiban rázta meg a szülészet-nőgyógyászat mindennapi gyakorlatát világszerte. A természetes hüvelyi szülés folyamata (melyet százezer éves emberi tapasztalat igazol vissza a világrajövetel „normális” módjaként) soha nem tapasztalt erejű kihívást kapott a tudományos igényességgel végrehajtott és kiértékelt tanulmányok statisztikai eredményeitől: biztos, hogy lehetőség szerint minden embernek per vias naturales kell és célszerű megszületnie, csak azért, mert az a „természetes”, ennél fogva mindenek felett álló út? Biztos, hogy az egészségügyi ellátórendszer által kínált, rendelkezésre álló, ezen túlmenően mostanra a szülészeti hivatás gyakorlói által letisztított technikájú és biztonságos császármetszés csak végszükségben vagy „megfelelő” javallattal alkalmazható? Mit jelent a császármetszés profilaktikus alkalmazása a betegjogokkal egyre inkább tisztában lévő, azokkal élni is tudó terhesek számára, akik adott esetben saját gyermekeinket vagy unokáinkat is hordozzák? Hogyan ítélhető meg a reális perinatalis kockázat vállalhatósága és annak jövőbeni kihatása nehéz vajúdás esetén? Mennyire egységes a szülészorvosi kollektíva a császármetszés javallati körének elfogadásában, annak bővítésében és korlátozásában? A kérdések legalább 30 éve intenzíven foglalkoztatják a szülészet-nőgyógyászat döntéshozóit, a nemzeti egészségügyi programok felelőseit és a statisztikák mögötti adatokat mélyebben ismerőket. A kérdések válaszra várnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Ugocsai Gyula
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Miért nem tudom a teljes cikket elolvasni. Regisztráltam. Üdvözlettel

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.