Mire lehet jó a ChatGPT jelenleg az orvoslásban?

A ChatGPT óriási lépés a mesterséges intelligencia terén, de nem volt megle­pő, mert aki használja már régebb óta például a Google fordítót, tapasztalja, hogy az elmúlt évben – már olyan kis nyelven is, mint a magyar – egyre tökéletesebb (vagyis egyre kevesebb utókorrekciót igénylő) fordítást ad. De szintén a Google is egy bevitt kép alapján felismeri, hogy az milyen weboldalon (azaz milyen forrásban és környezetben) bukkan fel, a Shazam applikáció pedig egy zenerészlet alapján megtalálja a teljes zenét (előadó­val, címmel) és le is tölti az okostelefonra (elég csak a telefon mikrofonját mondjuk egy film főcímzenéjéhez tartani a moziban és megtalálja azt). De mit tud a ChatGPT az orvoslásban?

Hosszú fejlesztés után 2022 novembe­re óta elérhető mindenki számára és ingyenesen a ChatGPT (amolyan beszélge­tő robot?), aminek írásban – akár magyarul – feltéve kérdéseket értelemes válaszokat ír vissza. A következő linken lehet használni, egy rövid regisztráció után: https://chat. openai.com/.

Mi pontosan a ChatGPT? Ez egy mes­terséges intelligencia, amely kérdésekre emberi, intelligensnek tűnő és korrekt válaszokat ad. Lehet vele beszélgetni (1. ábra), képes verset írni Petőfi stílusában, házi feladatot megoldani és akár tudomá­nyos absztraktot is szerkeszteni (ezt muta­tom majd). A GPT a Generative Pre-trained Transformer rövidítése. Ez arra utal, hogy ez a fajta mesterséges intelligencia az úgyne­vezett gépi nyelvi tanuláson alapul. Nem tudatos intelligenciáról van szó, hanem a nyelvi modell „megjósolja” a szövegből az egy szó után következő újabb szót.

A mesterséges intelligenciának (MI) sok definíciója van, de egyszerűen fogalmaz­va valamifajta emberszerűen gondolkodó vagy cselekvő, de nem humán képződ­mény, ami képes autonóm lenni, ha adunk neki egy célt, azt önállóan képes megol­dani, abban egyedül dönteni. A leggyako­ribb technológia, ami az MI mögött van, a gépi tanuláson alapuló számítástechnikai módszer. A ChatGPT is ezen alapul, a gépi tanulása során nagy adathalmazokat adtak a gépnek és egyben megmutatták az elvárt kimenetet (választ) is.

A GPT-t emberek által megírt szövegek­ből tanították. A szövegek internetről, köny­vekből, cikkekből (az orvosi szempontból fontos PubMed, Embase, Web of Science cikkeiből – ezt magától a ChatGPT-től tud­tam meg), Wikipédiából származnak. Az internettel nincs kapcsolatban, ez nagyon fontos! Ebből az is következik, hogy a tanu­lása, tanítása óta nem kapott új adatokat (úgy tudom, ez 2021 vége). És nem is vesz adatot a netről, ami az álhírek kiküszöbölé­sét is jelenti egyben! Az úgynevezett nagy nyelvi modell (Large Language Modell, LLM) a ChatGPT alapja. A nagy nyelvi modelle­ket hatalmas adatmennyiséggel képezik ki, hogy pontosan meg tudják jósolni, melyik szó következik egy mondatban. A ChatGPT abban új, hogy a gép által adott válaszokat megcímkézték, ami azt jelenti, hogy vissza­jeleztek számára, hogy megértette-e a kér­dést és jól válaszolt-e. Vagyis úgy tanították (és ez benne az új), hogy visszajeleztek szá­mára, hogy az output (válasz) helyes volt-e. Ezt hívják úgy, hogy emberi visszajelzéssel történő megerősítő tanulás. Vagyis, ha egy­más után képeket mutatok a gépnek külön­böző kutyáról és macskáról, majd jelzem neki, hogy ez kutya, illetve macska, majd aztán ellenőrzöm is, mit válaszol, később már tudni fogja magától is.

A ChatGPT azt írja magáról, hogy az egészségügyi kérdésekben is használható. De így van ez valóban?

Teszteltem: orvosi kérdésekre adott ChatGPT válaszok.

Nézzünk a rovat szempontjából fontos néhány kérdést, amire a válasz bár nem tel­jes körű, de helyes volt:

SG: Javasolj okosórát, amit az FDA jó­váhagyott EKG készítésre.

ChatGPT: Az FDA jóváhagyta az Apple Watch Series 6 és az Apple Watch Series 4 okosórák EKG (elektrokardiogram) készítési képességét, amelyek lehetővé teszik a fel­használók számára, hogy rögzítsék szívük elektromos aktivitását és értékeljék az eset­leges szívproblémák jeleit.

Az Apple Watch Series 6 további egész­ségügyi funkciókat is kínál, mint például a véroxigénszintjének mérése és a lépésszámláló, valamint figyelmeztetést küldhet, ha szabály­talan szívritmust észlel. A Series 4-ben is ha­sonló funkciók találhatók, de az újabb modell további szolgáltatásokat kínál…

SG: Javasolj folyamatos vércukor­mérőt (először azt kérdeztem, FDA-jóváhagyottat javasolj, de arra nemleges volt a válasz!).

ChatGPT: Az FDA jóváhagyott több folya­matos vércukormérőt, amelyek a cukorbete­gek számára nagyon hasznosak lehetnek. Itt van néhány ajánlás:

Dexcom G6: A Dexcom G6 egy folyama­tos vércukormérő rendszer, amely 24 órás vércukorszintmérést és -figyelést tesz lehe­tővé. Az adatokat vezeték nélkül küldi az okostelefonodra vagy az órádra, így kön­nyedén nyomon követheted az állapotodat.

Freestyle Libre 2: A Freestyle Libre 2 egy másik népszerű folyamatos vércukormérő rendszer, amely a bőr alatt egy kis érzékelőt helyez el, amely folyamatosan méri a vércu­korszintet. Az adatokat egy vezeték nélküli olvasóval lehet leolvasni, és számos eszközön elérhető az alkalmazásuk.

Medtronic Guardian Connect: A Medtronic Guardian Connect folyamatos vércukor­mérő rendszer szintén lehetővé teszi a folya­matos vércukorszint-mérést és -figyelést. Az adatokat okostelefonodra is továbbíthatod, és az alkalmazás figyelmeztet, ha a vércu­korszinted alacsony vagy magas szintre emelkedik…

SG: Ki az e-beteg?

ChatGPT: Az „e-beteg” kifejezés általában az internetet és a digitális eszközöket használó, az egészségügyi információkra és szolgáltatá­sokra kereső betegekre utal. Az e-betegek az internetet és a mobil alkalmazásokat használ­ják az egészségükkel kapcsolatos információk, tanácsok és támogatások megszerzésére, vala­mint az orvosi vizsgálatok, kezelések és orvosi eljárások előkészítésére és nyomon követésére.

Az e-betegség előnye, hogy segít az em­bereknek jobban megérteni az egészségügyi állapotukat és lehetővé teszi a személyre szabottabb és hatékonyabb egészségügyi ellátást. Az e-betegség azonban nem helyet­tesítheti az orvosi vizsgálatot és az orvos ta­nácsát, ezért fontos, hogy az emberek mindig konzultáljanak az orvosukkal az egészségi problémáikkal kapcsolatban.

SG: Ki az e-orvos?

ChatGPT: Az „e-orvos” egy olyan orvos, aki az internetet és a digitális eszközöket használja az egészségügyi szolgáltatások nyújtására. Az e-orvosok az egészségügyi információk és adatok, valamint az elektro­nikus orvosi rekordok és az online kommuni­káció segítségével nyújtanak egészségügyi tanácsadást, diagnosztikát, terápiát és más szolgáltatásokat.

Az e-orvosok széles körben alkalmazzák az online kommunikáció eszközeit, például az e-mailt, a videochatet, az instant messengert, a telefonhívásokat és a webes portálokat az orvos–beteg kapcsolatok kialakítására és fenntartására…

Olyan kérdés, amire olyan választ is adott, ami elgondolkodtatott. Íme:

SG: Mitől jó egy orvos? (az ismert tulaj­donságok mellet a válaszban csak a nekem meglepőt írom).

ChatGPT: …Humorérzék: A jó orvosnak humorérzéke van, amely segít enyhíteni a be­tegek stresszét és feszültségét…

A ChatGPT tökéletesen leírja például az aszpirin leggyakoribb mellékhatásait, de egy bonyolultabb orvosi kérdésre már mellébeszél. Íme:

SG: MTHFR C667T és A1298C heterozigóta vagyok. Ez fokozza a trombózisrizikót?

ChatGPT: Az MTHFR mutációk hatása a trombózis kialakulására nem teljesen tisz­tázott, de felmerült az a lehetőség, hogy ezek a mutációk bizonyos embereknél fokozzák a trombózis kockázatát. Az MTHFR mutációk hatásai eltérőek lehetnek az egyes emberek­nél, és számos tényezőtől függenek, mint például az életkor, az egészségi állapot, az életmód és a családi anamnézis.

Az MTHFR mutációk hatásainak meg­értése és a trombózis rizikójának felméré­se érdekében javasolt, hogy konzultáljon orvosával vagy genetikai tanácsadójával. Az orvos általában javasolhat vérvizsgála­tokat, amelyek segíthetnek meghatározni a trombózis kockázatát és a megelőző intézkedéseket.

Az MTHFR mutációk jelenléte esetén a megfelelő életmódváltások, az egészsé­ges táplálkozás és a testmozgás segíthetnek a trombózis kockázatának csökkentésében. Az MTHFR mutációk esetén fontos azonban a folsav, B6-vitamin és B12-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelének biztosítása is, mivel ezek a vitaminok fontosak a metilációs folya­matok szabályozásában, amelyek hozzájá­rulnak az egészséges vérkeringéshez.

Fontos megemlíteni, hogy az MTHFR mu­tációk jelenléte önmagában nem jelenti azt, hogy biztosan kialakul a trombózis, és nem kell félniük az embereknek, akik ezt a mutá­ciót hordozzák…

(A helyes válasz az, hogy e gén két mutációjának heterozigóta állapotában homociszteinszintet is nézni kell, s ha ez magas, csak akkor fokozott a trombózis rizikója, de ekkor igen).

 

ABSZTRAKT, ZÁRÓJELENTÉS

 

A szerzők egy 2023 februári közleményben 100 fiktív COVID-19-védőoltást kapott és nem beoltott beteg adatát és fikciós rizikóprofilját tették egy táblázatba, és a kimeneteli vég­pont az volt, hogy hányan kerültek később COVID-19-fertőzéssel kórházba (ezt szintén ők találták ki, ki került a 100 fiktív betegből kórházba). A vakcináció hatékonyságát vizs­gálták populációs szinten. A ChatGPT segített a megfelelő statisztikai modell megtalálásá­ban és meg is írta az ehhez szükséges kódot a beírt táblázat oszlopainak faktorai alapján, kiszámolta az eredményt, majd megírta az absztraktot1 és keresett hasonló közlemé­nyeket is a szakirodalomban, de ez utóbbiak megtalálásában tévedett is (MI hallucináció). A ChatGPT absztrakt írása plagizációt is fel­vet, hiszen a tanulásból adódó szavak egy­másutánisága alapján dolgozik. A Lancet egy rövid közleménye egy teljesen elfogadható első verziós ChatGPT által írt zárójelentést mutat be John Doe 70 éves férfi teljes csípőízületi endoprotézis műtétje és 5 napos kórházi kezelését kö­vető befekvéséről.2

És most lássuk az absztraktot, amit ne­kem írt egy fiktív nemzetközi konferenciára: címet ad és következtetést is levon, holott én ezt nem tettem meg (magyarul koránt­sem lesz ilyen alapos, de ez a működési elv miatt lehet; 1. ábra).

SG: Írj tudományos absztraktot a kö­vetkező kutatásból. 100 férfit és nőt fi­gyeltem meg Budapest egyik főterén, ob­szervációs vizsgálat során, 14–50 évesek voltak, mindegyik kezében okostelefon volt. Fele-fele férfi és nő volt a vizsgálati csoportban. Mindegyik alany mindkét keze szabad volt. Két megfigyelést tet­tem. Az egyikben azt vettem észre, hogy a megfigyeltek egy része a telefont a tele­fonálás alatt, a beszélgetés közben a ha­gyományos módon tartja a füléhez és úgy beszél és úgy is hallgatja a választ. Mások a telefont a szájuk elé tartva, vízszintesen beszélnek a telefonba, és amikor a választ hallgatják a telefont szintén vízszintesen tartva, annak hangszóróját a fülük elé emelik (új típusú telefonálás). Azt talál­tam, hogy azok, akik a hagyományos mó­don használják beszélgetésre a telefont, azok fiatalabbak, inkább nők, elhízot­tabbak és festik a hajukat, gyakrabban viselnek orrukban piercinget. A másik megfigyelésem az okostelefonnal való szöveges üzenetek küldésével volt kap­csolatos. A fiatalabbak a telefont (új tí­pusú módon) két kezükben tartották és mindkét kezük egy-egy ujjával írtak. Igen gyorsan, látható volt, hogy ha javítani kellett a szöveget, akkor gyorsan vissza­léptek és javítottak, illetve elfogadták a automatikus korrekciót. Ők egyformán voltak férfiak és nők, de azt vettem ész­re, hogy a nők gyakrabban használták az üzenetküldést, mint a férfiak, inkább há­tizsákot viseltek és többnyire nem egye­dül voltak, és fülükben fülhallgató volt, vagyis zenét hallgattak közben. A másik mód a következő volt: egyik kezükben tartották a telefont és a másik kezük egy ujjával, lassan írtak. Akik így írtak, időseb­bek voltak és gyakran a szemüvegüket a homlokukra húzták. Gyakran javították a szöveget, kitörölve a hibásan leírtat és újra elkezdve a szó beírását és nem az autokorrekciót használva. Az így üzene­tet küldők inkább idősebbek voltak, kissé elhízottabbak, és szemüvegesek. A sta­tisztikai elemzéshez kétmintás T-próbát használtam. A megfigyelés ideje egy hét volt.

ChatGPT: Title: Observational Study on Smartphone Usage during Conversations and Texting

Abstract:

This observational study aimed to investigate how people use their smartphones during conversations and texting. A total of 100 participants (50% men and 50% women) aged between 14 and 50 years were observed at one of the main squares in Budapest. All participants had smartphones in their hands, and both of their hands were free. The study consisted of two observations: one on phone conversations and the other on texting.

The results showed that some participants used their smartphones in the traditional way during phone conversations, holding it to their ear and talking and listening in a vertical position. Others used a new way of holding the phone in a horizontal position in front of their mouth and ear, which allowed them to speak and listen to the other person in a hands-free position. Those who used the traditional way of phone conversation were younger, more often women, more overweight, and had dyed hair and nose piercings.

Regarding texting, younger participants used their smartphones in a new way, hol­ding it with both hands and typing with one finger of each hand. They could quickly correct errors by going back or accepting the automatic correction. Women used texting more frequently than men, often wearing backpacks and not being alone, and listening to music with earphones. Participants who used a slow, one-finger typing approach were older, often had to wear glasses on their forehead, and frequently erased errors before rewriting the word instead of using the automatic correction. They tended to be older, slightly overweight, and wore glasses.

The statistical analysis used a two-sample T-test. The observation period was one week. These findings provide insight into the various ways in which people use smartphones during conversations and text­ing, which may have implications for social interaction, health, and technology design.

Tökéletes első verzió.

 

SOK KÉRDÉS, AMIT MÁR MOST FELVET…

 

Elrettentő-e ez, ami még csak a kezdet? Ződi Zsolt jogász egy podcastban hívja fel a figyelmet – jogosan – arra, hogy nagyon régen elképzelhetetlen volt, hogy eljön egy korszak, mikor valaki nem hisz Istenben. De érdemes a géprombolásokra vagy a vasút­építést ellenzőkre gondolni. Jelenleg alig akad beteg, aki elfogadná azt, hogy egy gép mondja meg számára a diagnózist. De fel­nőhet egy generáció, aki a gépben jobban bízik, mint az orvosban: nehogy egy MI-t egy orvos felülbíráljon és kikéri magának, hogy orvos diagnosztizálja. Egy vizsgálat­ban vizsgakérdések megoldása kapcsán a ChatGPT jelenleg egy harmadéves USA-beli orvostanhallgató tudásával rendelke­zett.3 Az azonban már most is állítható, hogy van olyan orvosi szakterület, ahol bizonyos betegségek diagnózisában jobb lehet a gép (MI), mint az ember. Ilyen a képalkotás bizo­nyos területei, ahol a gépek felülmúlják a jó orvosokat is a diagnózisban.

Azonban a gépet tanító adatok okoz­hatnak az MI működésében problémát is. Torzíthatnak, el tudják hajlítani a választ va­lamilyen nem valós irányba. Hogy mennyire valós ez, arra jó példa egy olyan gépi prog­ram, amit az Egyesült Államok bíróságain sokáig használtak arra, hogy egy 100-nál is több kérdésből álló kérdőív alapján felmér­te azt, hogy ki lehet visszaeső bűnelkövető. Vagyis a visszaesés kockázatát jósolta meg. Ennek nagy jelentősége van egy esetleges bírói döntésben, jogi eljárásban (pl. előzetes letartóztatás). A kérdésekben nem szerepelt a rassz (bőrszín), de mégis kiderült, hogy a gép az afroamerikaiakkal elfogult volt, azaz a visszaesés kockázatát nagyobbra tette náluk (nem volt bőrszín a kérdések között!). Az adatok befolyásolták a gépet, mert például a lakóhely, iskolai végzettség, családi helyzet (terheltség) is szerepelt a kér­dések között. Azért lehetett ez, mert a his­torikus adatokban (hiszen ebből dolgozott) a színes bőrűek gyakrabban laktak bizonyos környékeken és gyakrabban voltak iskolá­zatlanok, voltak terhelt családi helyzetben stb., és ez mintegy befolyásolta később az eredményt. Tehát bőrszín nélkül – az adatok alapján – volt elfogult a gép.

Részben az ilyen – a tudományban sem kizárható – rossz következtetés miatt ezek a megoldások jelenleg csak javasolhatnak és kell emberi felügyelet a végén.

Aki kipróbálja a ChatGPT-t vagy akár a DeepL fordítót, annak nem utópisztikus a technológiai szingularitás egyesek szerint feltehető eljövetele. Ződi szerint vannak, akik azt állítják, ha megszűnik a nyelvi for­dításban az utómunka, akkor érkezett el ez a szingularitás. Technológiai szingularitás­nak nevezik a tényleges (tökéletes) mester­séges intelligencia esetleges megalkotása után létrejövő technikai fejlődésnek azt a pontját, amikor az emberi intelligencia és technika a szingularitás előtti ésszel fel­foghatatlan mértékben válna túlhaladottá. Ez az intelligenciarobbanás azon alapszik, hogy létrejön egy olyan MI, amely önmagát szabadon tudja fejleszteni. A kutatást ekkor már az emberek helyett az emberi gondol­kodást teljesen helyettesíteni képes intel­ligens gépek végzik, amik egyben maguk is a kutatások és fejlesztések tárgyai: azaz memóriájukat tovább bővítik, algoritmu­saik hatékonyságát és sebességét maguk növelik, számuk sokszorozható. Raymond Kurzweil mesterségesintelligencia-kutató a szingularitás elérését 2045-re jósolja. Vagyis van olyan az Orvostovábbképző Szemle olvasói között, aki akkor még felté­telezhetően praktizálna…

 

Levelezési cím:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Köz­pont – endokrinológiai rendelések

 

Irodalom:

1. Macdonald C, et al. Can ChatGPT draft a research ar­ticle? An example of population-level vaccine effective­ness analysis. J Glob Health 2023;13:01003

2. Patel SB, et al. ChatGPT: the future of discharge sum­maries? Lancet 2023;3:E107–E108

3. Gilson A, et al. How Does ChatGPT Perform on the United States Medical Licensing Examination? The Implica­tions of Large Language Models for Medical Education and Knowledge Assessment. JMIR Med Educ 2023;9:e45312

 

 

Dr. Speer Gábor, PhD, endokrinológus, Biatorbágyi Egészségügyi Központ/Egészségház, endokrinológiai ambulancia és Interlab Praxis Közösség, Plus Medical Orvosi Központ, endokrinológiai rendelések
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.