hirdetés

Modulált elektro-hipertermia sejtpusztító hatásának mechanizmusa és kemoterápiával való kölcsönhatása B16F10 melanóma-sejtvonalon

Vizsgálatunk célja a modulált elektro-hipertermia (mEHT) sejtpusztító hatásmechanizmusának, valamint kemoterápiás szerekkel való esetleges kölcsönhatásának feltárása volt egér melanóma sejtvonalon. B16F10 sejteket LabEHY100 (Onco- thermTM) készülékkel 30, 60, 90 és 120 percig kezeltünk, majd életképességüket MTT módszerrel, az apoptózist áramlási citometriával, annexin V/7-AAD festéssel vizsgáltuk 24 órával a kezelés után. Génexpressziós vizsgálatot végeztünk qPCR segítségével 60 perces kezelést követően. Kombinált proto- kollokban, mEHT-kezelést követően a sejteket paklitaxellel (40 nM), dakarbazinnal (40 μM) vagy nutlin-3a-val (10 μM) kezeltük. Megállapítottuk, hogy a p53 mEHT által kiváltott nukleáris transzlokációja sejtciklusleálláshoz és sejthalálhoz vezet, amely a sejtek életképességének csökkenésében tük- röződik. Kemoterápiával való kombináció során kimutattuk, hogy egyaránt fokozza a dakarbazin és nutlin-3a sejtpusztító hatását, azonban a paklitaxel által indukált sejthalált nem befolyásolta 48 órával a kezelést követően. Eredményeink támogatják az mEHT adjuváns kezelésként való alkalma- zásának lehetőségét a daganatok kezelésében. Magy Onkol 65:71-77, 2021

Kulcsszavak: melanóma, modulált elektro-hipertermia (mEHT), sejtkultúra, kemoterápia, apoptózis

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Major Enikő, Semmelweis Egyetem, Transzlációs Medicina Intézet
a szerző cikkei

Benedek Anett, Semmelweis Egyetem, Transzlációs Medicina Intézet
a szerző cikkei

Szász A. Marcell, Semmelweis Egyetem, Onkológiai Központ, Budapest
a szerző cikkei

Benyó Zoltán, Semmelweis Egyetem, Transzlációs Medicina Intézet
a szerző cikkei

Balogh Andrea, Semmelweis Egyetem, Transzlációs Medicina Intézet
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.