hirdetés

MR a vesekárosodás előrejelzésében

A vesebiopsziát kiegészítő eljárással detektálható a vesehegesedés helye és mértéke és ennek alapján előre jelezhető a vese működése.

hirdetés

A St. Michael’s Hospital kutatói két olyan felfedezéssel is előálltak a közelmúltban, melyek elsők a világon: MR-felvételek alapján mérhető a vesekárosodás mértéke és egy évre előre jelezhető a vesefunkció, így elkerülhető vesebiopszia végzése.

A kutatók ehhez speciális, elasztrogrammnak nevezett MR-vizsgálati technikát alkalmaztak. Ezzel a módszerrel 17 - korábban vesetranszplantáción átesett - betegnél történt MR-vizsgálat – írja a Clinical Journal of the American Society of Nephrology című lap.

Az elasztrogram a szövetek MR-sajátosságai alapján térképezi fel azok merevségét, ezzel jelezve hegesedés jelenlétét. A módszer alapját az képezi, hogy a transzplantált vesékben a hegesedés az elégtelenség fő oka.

„Az egészséges vese puha, míg a hegszövet keményebb, tömörebb – magyarázza dr. DarrenYuen, a Keenen Kutató- és Biomedikai Központ transzplantációs nefrológusa. − Olyan módszerre volt szükségünk, mellyel a vese „puha” és keményebb részeit anélkül tudjuk feltérképezni, hogy ehhez be kellene hatolnunk a szervezetbe. Erre alkalmas a MR-elasztrogramm, mely megmutatja a hegesedés mértékét.” A hegképződés irreverzibilis folyamat, mely progresszív vesekárosodáson keresztül végül is veseelégtelenséghez vezet. Ilyen hegesedést okozhat a kilökődési reakción kívül cukorbetegség vagy magas vérnyomás is.

Jelenleg a tűbiopsziát tekintik gold standardnak a vesehegesedés megítélésére. A beavatkozás azonban érzéstelenítést és fájdalomcsillapítást igényel, vérzéssel járhat, és a beteg akár napokon keresztül munkaképtelen lehet. A most közzétett adatok szerint a MR-vizsgálat nemcsak hogy a vesebiopsziához hasonló eredményeket ad, de képes detektálni a vese különböző pontjain létrejött hegesedéseket is. Ahogyan dr. Anish Kirpalani radiológus , a vizsgálat vezetője fogalmaz: „Míg a biopszia csak egy apró terület állapotát mutatja meg, addig az elasztogram MR-vizsgálatból teljes képet kapunk a vese egészéről,. Ez alapján meg tudjuk mondani, hogy a vese egyes részei meglehetősen merevek, míg máshol hegesedés egyáltalán nincs jelen. Ilyen információkat a biopszia nem képes nyújtani.”

A szerzők azt is észlelték, hogy a hegesedés mértéke egy éves távlatban előre jelzi a vese működését. Nagyobb mennyiségű hegszövet meglétekor nagyobb mértékű a vesefunkció károsodása, míg a puhább szerkezetű vesék működése kevésbé károsodik.

A fentiek azt jelzik, hogy az MR-felvételek alapján pontosan jósolható a jövőbeni vesefunkció, ami különösen nagy jelentőségű vesetranszplantációt követően. A hegesedés nagy probléma a transzplantáción átesettek számára, és az MR-vizsgálattal pontosabban felismerhető, hogy közülük kik szorulnak korai kezelésre a hosszú távú kimenetelek javítása érdekében.

A szerzők ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy az MR-vizsgálat nem veheti át teljesen a vesebiopszia feladatait, hanem sok esetben csak kiegészítő információkkal szolgálhat a vese állapotának megítéléséhez. Hangsúlyozzák, hogy a klinikusok általában vonakodnak attól, hogy a transzplantált betegeket (pl. vérzéses) kockázatokat rejtő vizsgálatokra utalják, illetve ezt csak akkor teszik, ha a diagnózis semmilyen más módszerrel nem állítható fel. Az új MR-technika segítségével  nem csak azon betegek állapotáról kaphatunk értékes információkat, akik számára a biopszia túlságosan kockázatos lenne. Ezen MR-eredmények gyorsíthatják hegesedést gátló új gyógyszerek kifejlesztését is. Ennek különösen azért lenne nagy jelentősége, mert jelenleg nincs forgalomban hatásos készítmény erre a célra, többek között azért sem, mert nehezen lenne megindokolható sorozatos vesebiopsziák végzése pusztán egy klinikai gyógyszervizsgálat céljaira. Ha azonban a vese állapotának felmérésére noninvazív eszköz is rendelkezésre áll, akkor ez máris nagyot lendíthet a klinikai gyógyszervizsgálatok ügyén.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.