hirdetés

Műtéti alatti vérnyomásszabályozás

A műtétek alatti személyre szóló vérnyomásszabályozás csökkenti a betegek vesekárosodásának kockázatát.

hirdetés

Közismert tény, hogy a hipertónia károsan hat a vesefunkciókra, ezért a legtöbb táplálkozási és gyógyszerterápiás ajánlás azt javasolja, hogy a veséink védelmében csökkentsük vérnyomásunkat. Ugyanakkor elfeledkezünk arról, hogy az alacsony vérnyomás is károsíthatja a veséinket.

Ez utóbbit jól tudják a sebészek, akik gyakran találkoznak avval a problémával, hogy az intraoperatív hipotónia nagy kockázatot jelent a beteg vesefunkcióira nézve. Máig sem eldöntött, hogy mekkora értéken célszerű tartani a műtétek alatt a vérnyomást, mint ahogy az is időnként módosul, hogy milyen legyen a járóbetegek optimális nyugalmi vérnyomásának célértéke.

Francia anesztezilógusok és intenzív terápiás szakemberek az optimális intraoperatív vérnyomásérték keresése céljából általuk indított INPRESS vizsgálat eredményeit közölték a JAMA-ban. Az Intraoperative Norepinephrine to Control Arterial Pressure randomizált, kontrollált, „intent-to-treat” vizsgálatban a standard intraoperatív vérnyomás-beállítást a személyre szabott intraoperatív vérnyomásbeállítással hasonlították össze. A műtétek után figyelték, hogy melyik eljárás volt az, amelyik a legkevesebb utólagos veseműködési zavarral járt. A  multicentrikus vizsgálatban 9 francia egyetemi intézet, illetve közkórház vett részt. A vizsgálatba 298 olyan felnőtt betegeket vontak be, akiknél már a műtét előtt akut vesekárosodás volt kimutatható, emiatt a legkevesebb 2 óra hosszat tartó nagy hasi műtét után fennállt a mérsékelt-, vagy magas fokú vesekárosodás posztoperatív kockázata.

A műtét alatt a betegek egyik csoportját standard vérnyomásra állították be. Amennyiben műtét alatt – vagy az azt követő 4 órában - a betegek artériás vérnyomása 80 Hgmm alá (vagy a műtét előtt mért referenciaérték 40%-a alá) süllyedt, intravénás efedrint kaptak. A betegek másik csoportja műtét közben személyre szóló vérnyomás-szabályozásban részesült: ők vazokonstriktorként noradrenalint kaptak, ha artériás vérnyomásuk a műtét alatt 10%-kal a műtét előtti érték alá csökkent.

A vesefunkciók felmérésére az Acute Kidney Injury Risk Index-et (AKIRI) használták, mely az akut vesekárosodás (AKI) kilenc preoperatív kockázati faktora alapján a posztoperatív kockázatot 5 csoportba sorolja, a négy kockázati faktorral rendelkező betegekben kilencszeres a műtétet követő akut vesekárosodás kialakulásának valószínűsége. Az INPRESS vizsgálatba vont betegek legalább négy ilyen kockázati faktorral rendelkeztek. A vizsgálat elsődleges végpontja a műtétet követő 7 napon belül kialakuló valamilyen szervi károsodás volt. A megfigyelt szervi tünetek: renális, pulmonális, neurális, kardiovaszkuláris, koagulációs, szisztémás gyulladásos. Minden szervi tünetet -így az AKI-t is- másodlagos végpontként értékeltek.

A műtét utáni 7 napon belül újonnan kialakuló AKI t a RIFLE kritériumok szerint definiálták: akut vesekárosodást állapítottak meg, amennyiben a kreatinin a kiindulási érték másfélszeresére emelkedett, vagy a műtétet követő 6 órában 1,5 ml/testsúlykg-nál kevesebb vizelet ürült.

A betegek túlnyomó többségénél több órás elektív hasi műtét történt. A betegek kb. felénél négy, egyharmaduknál 5 kockázati faktor (AKI kialakulásának kockázata 16,1-szeres) állt fenn. A személyre szabott vérnyomásbeállítás kedvezőbb kimenetellel járt (56 beteg vs. 75 beteg) (RR: 0,73, 95CI 0,56-0,94), ebben a csoportban mintegy 14%-kal csökkent az abszolút kockázat és jóval kevesebb AKI alakult ki (RR:0,70, 95%CI 0,53-0,92)).

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.