hirdetés

Napi gyaloglással a térd oszteoartritisz ellen

A degeneratív térdízületi gyulladásban szenvedő betegek jelentős javulást érhetnek el fizikai állapotukban egyszerűen azzal, hogy többet gyalogolnak az Arthritis Care & Research –ben megjelent tanulmány szerint.

hirdetés

A degeneratív térdízületi gyulladás, atérd oszteoartritisz okozta funkcionális korlátok enyhítésére megoldást jelenthet a fizikai aktivitás. A gyaloglás önmagában megvéd-e a funkcionális korlátozottság előrehaladásától? –tették fel a kérdést a szerzők. Az elméleti alapot az adja, hogy a fizikai aktivitás stimulálja a lubricin termelését. Ez egy, a szinoviális (ízületi) folyadékban jelenlévő „síkosító” molekula, ami fontos szerepet játszik a porc védelmében. A vizsgálatba bevont betegeket arra biztatták, hogy legalább 3000 -6000 lépést tegyenek meg naponta. A Multicenter Osteoarthritis Study indulásakor térd-oszteoartritiszes, vagy arra veszélyeztetett páciensek gyaloglásának mennyiségét (lépések száma/nap) figyelték meg hét napig. A vizsgálatokat két év elteltével ismételték meg, a funkcionális korlátozottság szintjét teljesítmény- és önértékelés-alapú mérőszámokkal definiálták. Arra voltak kiváncsiak, hogy a naponta minimálisan megtett lépések száma hogyan befolyásolja a térd oszteoarthritisz két év alatt végbement előrehaladását. Az összefüggések kiszámításakor a potenciális társtényezőkre beállított kockázati arányokkal számoltak. Az 1788 résztvevő (átlagos életkor 67 év, átlagos testtömegindex (BMI) 31 kg/m2, 60% nő) napi lépésszámának 1000-rel való növelésekor 16%-os és 18%-os csökkenést tapasztaltak a funkcionális korlátozottságban a teljesítmény- illetve önértékelés-alapú adatok szerint. Az első becslések alapján naponta minimum 6000 lépés megtételével megelőzhető a funkcionális korlátozottság kialakulása illetve súlyosbodása a térdízületi gyulladásban szenvedő betegek, továbbá a veszélyeztetettek körében.

 

Forrás: Arthritis Care & Research 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.