hirdetés

Otthonszülés és magzati halálozás

Friss adatok szerint az Egyesült Államokban az otthonszülésekkor nagyobb a magzati halálozás aránya, mint az egészségügyi intézményekben levezetett szülések esetén.

hirdetés

A vizsgálatot vezető dr. Amos Grünebaum (Zucker School of Medicine at Hofstra/Northwell in Hempstead, New York) a Society for Maternal-Fetal Medicine 2020 évenkénti találkozóján (Grapevine, Texas) elmondta, hogy a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az otthonszülések száma a 2000-es évek közepétől jelentősen nőtt: míg 2007-ben 26.667 otthonszülést jegyeztek fel az Egyesült Államokban, addig 2017-re ez a szám már 39.343-ra emelkedett. A neonatális mortalitásra vonatkozó adatokat a CDC Linked Birth and Infant Death Record tartja számon. A vizsgált 2007 és 2016 között időszakban 10.000 kórházi, okleveles szülésznő részvételével zajlott élveszületés mellett 3,27 magzati halálozás következett be. Az otthonszülések esetén viszont ez a szám jóval magasabb volt: szakképzett bába segítségével történt szülés esetén 10.000 élveszülésre 9,48 magzati halál (OR: 2,90, P<0,0001), képzetlen bába esetén 12,44 magzati halál (OR: 3,81, P<0,0001), nem előkészített, nem tervezett otthonszülés esetén 27,98 magzati halál (OR: 8,58, P<0,0001) következett be! A különbségek tovább nőnek, ha a szülő nőket kockázati faktoraik szerint (életkor, testsúly, gesztációs idő, magzati súly, többszörös szülések, császármetszés, terhesgondozás, stb.) is csoportokra bontjuk. Egy nemrég megjelent tanulmányban Dr. Grünebaum és munkatársai már leírták, hogy a 2016 és 2018 közötti időszakban a terhességek több mint 60%-ánál voltak olyan kockázati faktorok - leginkább a császármetszés, az anya idős életkora, az obesitas és az első szülés - , melyek megléte veszélyt jelentett a szülő anya illetve a születendő gyermek számára.

A szerzők mindkét elemzésben arra a következtetésre jutottak, hogy „az otthonszülés kockázata mindig magasabb, mint a kórházi szülésé, és a kockázatot növeli, ha nem szakképzett szülésznő vezeti a szülést.” A képesített bábák (certified nurse midwives) komoly szakképzés után végzik hivatásukat, az egyszerű segítők (direct-entry mindwives) semmiféle speciális képzésben nem részesülnek. Utóbbiakat a világ legtöbb helyén nem fogadnák el bábának, hiszen a szakképzési standardok minimumán sem estek át. Fel kell világosítani tehát az asszonyokat, hogy otthonszülés esetén, kiváltképp, ha az nem tervezett módon és szakember segítségével zajlik- jóval magasabb az újszülöttek halálozásának kockázata. A kórházaknak viszont törekedni kell arra, hogy a szülőnők otthonosabban érezzék magukat a szülőszobán.

Dr. G. Thomas Ruiz (MemorialCare Orange Coast Medical Center in Fountain Valley, California) szerint nem is annyira az eredmények a meglepőek, hanem az, hogy komolyan eddig senki nem nézett utána a kérdésnek. Mindig felröppen egy-egy komplikáció híre, de nem gondoltuk, hogy azok ilyen magas arányban fordulnak elő. Az amerikai Nővér-Szülésznő testület (American College of Nurse-Midwives) figyelmét fel kell hívni emellatt arra is, hogy készítsenek előírásokat arra nézve, mikor, milyen feltételek mellett alkalmas egy otthon a szülés lebonyolítására, hol van komplikációk esetén sürgősen elérhető mentőszolgálat, orvos, kórház, egyéb segítség. Denis Castellanos szülésznő szerint egy terhesség mindaddig nem nevezhető alacsony kockázatúnak, amíg a szülő nő meg nem jelenik az első szülés utáni kontrollon. „Az otthonszülés igazi problémája, hogyha bármilyen nehézség támad (rossz magzatfekvés, szülés közbeni elakadás, jelentős vérzés), akkor a segítségre való várakozás katasztrófába fordulhat.”

Források:

1. Millard E. Planned home birth mortality rates torment. Medscpae Medical News > Conference News > SMFM 2020. February 11, 2020.

2. Society for Maternal–Fetal Medicine (SMFM) 2020 Annual Pregnancy Meeting: Abstract 54. Presented February 7, 2020.

3. Grünebaum A, McCullogh LB, Chervenak FA. Most intended home birth in the United States are not low risk: 2016-2018. Am J Obst Gynecol DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2019.11.1245

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.