hirdetés

Permanens implantációs prosztata-brachyterápia korai, szervre lokalizált prosztatarák kezelésére

Cél: A permanens implantációs prosztata-brachyterápia (PIPB) bevezetése Magyarországon és kezdeti eredményeink ismertetése. Betegek és módszer: 2008 és 2010 decembere között harminckilenc kis (n=26) és válogatott közepes (n=13) kockázatú prosztatarákos beteget kezeltünk PIPB-val. Átlagéletkoruk 66 év (51–80 év), átlagos PSA-értékük 9 ng/ml (3,2–15 ng/ml) volt. A kezeléshez spinális érzéstelenítést és hólyagkatétert alkalmaztunk. A jód-125 sugárforrások beültetését FIRST (Nucletron, Hollandia) implantációs rendszerrel végeztük. Transzrektális UH alapján készült előterv szerint a gáton át tűket szúrtunk a prosztatába, majd a tűk végleges helyzete alapján módosítottuk a besugárzási tervet. A prosztatára 145 Gy-t írtunk elő. A sugárforrások betöltését valósidejű UH-ellenőrzéssel végeztük, helyzetüket röntgenkészülékkel és CT-vel ellenőriztük. A betegeket a beültetés másnapján hazaengedtük. A betegek követése során feljegyeztük a PSA értékét, a daganatos eseményeket és a kezelés mellékhatásait. Eredmények: Az átlagos követési idő 10 hónap (3–27 hónap), a sugárforrások medián száma 53 (30–78), átlagos aktivitásuk 0,48 mCi (0,41–0,52 mCi) volt. Átlagosan a prosztatatérfogat 96%-a (92–98%) kapta meg az előírt dózist. A céltérfogat 90%-át, a rektum 2 cm3-ét, az urethra 10%-át besugárzó átlagos dózisok az előírt dózis 113%-a (104–121%), 85%-a (48–121%) és 124%-a (98–146%) voltak, azonos sorrendben. A besugárzási terv kritériumaként alkalmazott dózis-térfogat megszorításoktól való eltérés soha nem haladta meg a 3%-ot. Akut >grade 2 proktitiszt 0 (0%), grade 2, illetve 3 ciszto-prosztatitiszt 13 (33,3%), illetve 1 (2,6%) esetben figyeltünk meg. Egy betegnél alakult ki biokémiai relapszus (2,6%). Következtetések: Hazánkban elsőként alkalmaztunk PIPB-t. A kezelés okozta akut proktitisz aránya nem jelentős, a ciszto-prosztatitiszé elfogadható. Intraoperatív tervezőrendszerrel a dózis-térfogati előírások csaknem minden esetben teljesíthetőek. Az elért biokémiai kontroll kiváló, de a követési idő még rövid. Magyar Onkológia 55:170–177, 2011

Kulcszszavak: permanens implantáció, prosztata-brachyterápia, I-125Purpose: Implementation of permanent prostate implant (PPI) brachytherapy in Hungary

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ágoston Péter, Major Tibor, Fröhlich Georgina, Baricza Károly, Szabó Zoltán, Lövey József, Varjas Géza, Kásler Miklós, Fodor János, Polgár Csaba
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.