hirdetés

Prediabétesz és a szívbetegség kockázata

Új eredmények arra utalnak, hogy a prediabétesz fokozza a szív- és érrendszeri betegségek és halálozás rizikóját, és nem csak azoknál, akiknek kórelőzményében szívproblémák szerepelnek.

hirdetés

A BMJ című lap online kiadásában publikált kutatás szerint a prediabétesz szűrése és megfelelő kezelése - mind az egyébként egészséges személyeknél mind azokban, akik már szívbetegséggel élnek - hozzájárulhat a kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséhez, így a primer és szekunder prevencióban egyaránt szerepet kaphat.

Prediabétesz az az állapot, amikor a vércukorszint már emelkedett, de nem olyan mértékben, hogy kimondható legyen cukorbetegség diagnózisa. A becslések szerint 2030-ra világszinten 400 milliónál is több lesz a prediabéteszes személyek száma, ez az állapot pedig az érintettek akár 70%-ánál is később klinikai cukorbetegséggé súlyosbodhat. Az utóbbi években épp ezért került a tudományos érdeklődés homlokterébe a prediabétesz, illetve a szívbetegség és halálozás kockázata közötti esetleges kapcsolat tisztázása.

A kardiovaszkuláris betegségek és a bármely okból bekövetkező halálozás rizikója közötti összefüggés felderítésére kínai szerzők 127 olyan vizsgálat adatait elemezték, melyekben a betegek egy részének kórelőzményében igazolható volt szívbetegség előfordulása, míg másoknál nem. Az elemzésbe vont vizsgálatok több mint 10 millió személy adatait tartalmazták. A vizsgálatok többsége jó minőségű volt, melyben más potenciálisan fontos tényezőket is figyelembe vettek, például az életkort, a nemet, az etnikai hovatartozást és az életmódot.

A körülbelül 10 éves utánkövetés szerint az átlagpopulációban a prediabetesz a bármely okból bekövetkező mortalitás 13%-os és a kardiovaszkuláris halálozás 15%-os növekedésével társult, és magasabb volt a coronaria-betegség és a stroke kockázata is. Abszolút számokban kifejezve ez a prediabeteszes populációban 10.000 beteg-évre számítva +7 halálozást, illetve +9 kardiovaszkuláris betegség-esetet jelent a normál vércukorszintű személyek csoportjához képest.

Szívbetegség szempontjából pozitív anamnézissel rendelkező betegeknél körülbelül 3 éves utánkövetés alapján a prediabétesz az összegzett mortalitás 36%-os, a kardiovaszkuláris halálozás 37%-os emelkedésével társult, miközben a stroke rizikójában nem mutatkozott különbség. Abszolút számokban kifejezve ez 10.000 beteg-évre számítva +66 halálozást, illetve +190 kardiovaszkuláris betegség-esetet jelent, a normális vércukorszintet mutató személyekkel összehasonlítva.

A szerzők arra is rámutatnak, hogy a csökkent glükóztolerancia (étkezést követően a normáltartományt meghaladó vércukorszint) nagyobb kockázatot hordoz az összegzett mortalitás, koszorúér-betegség és stroke szempontjából, mint a kóros éhomi vércukorértékek.

A most közzétett elemzés erőssége, hogy jó minőségű, nagy betegszámot felölelő vizsgálatok adatait összegezte. A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy nem volt hozzáférésük az egyes résztvevők adataihoz, így nem zárható ki annak lehetősége, hogy a megfigyelt kockázatemelkedés – legalábbis részben – nem mért (torzító) tényezők hatásaira vezethető vissza. Következtetésük szerint: „A prediabétesz az összegzett halálozás és a kardiovaszkuláris betegségek fokozott kockázatával társul mind az átlagpopulációban, mind kórelőzményben szereplő szívbetegséget követően. A prediabétesz szűrése és megfelelő terápiája hozzájárulhat a szív-és érbetegségek primer és szekunder prevenciójához.”

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.