hirdetés

Proteázok malignomákban

Főbb tézisek:

  1. A szerinproteázok a legtöbbször és legjobban vizsgált proteázok. Fontos képviselőik az alvadásban részt vevő egyes proteázok, valamint sok emésztőenzim. A metalloproteázok (pl. kollagenázok, zselatinázok) szintén elterjedtek. A ciszteinproteázok közé tartozik a papain, a legtöbb katepszin és a kalpain, az aszpartoproteázok közé a katepszin D, a renin és a pepszin. A proteaszómákban többféle treoninproteáz-aktivitás mutatható ki. A proteaszómában különféle fehérjék ubikvitinnel jelölődnek és ezt követően bomlanak le. A proteázok többségének van ismert endogén inhibitora.
  2. A daganatok terjedésében és az áttétképződésben a proteázok elsősorban a bazális membrán helyi feloldása és az extracelluláris mátrix lebontása révén vesznek részt. Ebben a folyamatban az urokináz típusú plazminogén-aktivátor, valamint különféle metalloproteázok és katepszinek játszanak kiemelkedő szerepet. A proteaszóma a sejtciklus és az apoptosis szabályozása révén befolyásolja a daganatsejtek túlélését. Egyes proteázok daganatbeli aktivitása fontos indikátora a daganatos betegség prognózisának.
  3. A proteázok szintetikus inhibitorainak kifejlesztése enzimosztályonként más és más stádiumban tart. A ciszteinproteáz-inhibitor E-64 és CLIK-148 állatkísérletes fázisban van, a szerinproteáz-inhibitor WX-UK1-gyel, a metalloproteáz-inhibitor marimasztattal és betamasztattal, valamint a proteaszóma-inhibitor bortezomibbal kapcsolatban már I. fázisú klinikai vizsgálat is történt. A mellékhatásprofil egyik szer esetében sem megnyugtató.

A fehérjebontó enzimek (proteázok) számos anyagcsere-folyamatban vesznek részt, mindenekelőtt a véralvadásban, a gyulladásban, az egyedfejlődésben és az apoptosisban. Sok kórkép patogenezisében is meghatározó szerepet játszanak. Több örökletes betegségről tudjuk, hogy fokozott proteázaktivitáson alapul. A legismertebb ezek közül a tüdő-emphysema egyik típusa (az a-1-antitripszin-inhibitor hiánya)14 és az angioneurotikus oedema (a C1-észteráz-inhibitor hiánya).4 Ezek a kórképek azonban viszonylag ritkák. Sokkal gyakoribbak a proteázaktivitás nem örökletes eltérései, például reumás megbetegedésekben és malignomákban. A továbbiakban elsősorban a proteázok malignomákban játszott szerepével foglalkozunk. Bizonyos proteázok szelektív gátlása elvben lehetőséget ad rosszindulatú daganatok kezelésére. Sajnos az ilyen terápiás próbálkozások eddig nem hozták meg a remélt eredményt. Az alábbiakban azt taglaljuk, milyen problémákat vet fel és milyen lehetőségeket kínál a daganatok proteázrendszerébe való beavatkozás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. Fröhlich
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.