hirdetés

Sebészi megoldás nyiroködéma esetén

A nyiroködéma tüneti, konzervatív kezelése mellett léteznek már valódi állapotjavulást eredményező műtétek, amiket technikai igényük és bonyolultásguk okán egyelőre csak kevés helyen végeznek.

hirdetés

Nyiroködémában (limfödéma) a nyirok keringési zavara miatt a folyadék felszaporodik a szövetközti térben. Daganatos betegekben ez létrejöhet az alapbetegség következményeként pl. kismedencei térfoglaláskor, illetve a különböző terápiás beavatkozások (sebészet, illetve sugárterápia) mellékhatásaként. Leggyakrabban emlőrákban, melanomában, szarkómákban és kismedencei tumorok esetén jelentkezik, jellemzően végtagduzzanat képében. A tünetek súlyossága széles skálán mozog, azonban minden esetben közös, hogy a kórkép életminőségbeli romlást okoz a betegnek. A nyiroködéma nem csak kozmetikai probléma; lokálisan romlik a szöveti keringés, emiatt a fertőzések rizikója és a trombózis esélye is megnő az érintett területen. Az elváltozás konzervatív kezelése tüneti: rugalmas harisnya viselése, bandázsolás, gyógytorna, illetve masszázs. Az ödémás végtag sérülése vagy infekciója esetén azonnali orvosi ellátásra van szükség.

A közelmúltban több közlés is megjelent a rendelkezésre álló sebészi beavatkozásokkal kapcsolatban. Világszerte kevés centrumban alkalmazzák ezeket az eljárásokat, ezek egyike az egyesült államokbeli Houstonban lévő MD Anderson Cancer Center; plasztikai sebészeik úttörő szerepet játszanak különösen két műtéti technika fejlesztésében.

Az egyik lehetőség a bypass (áthidaló ér összeköttetés) készítése, melynek során alternatív nyirokutat hoznak létre. A másik opció a nyirokcsomó átültetés a test egy más régiójából az érintett területre. Mivel a nyirokutak rendkívül vékonyak és szinte átlátszóak, e rendkívül finom és komplikált műtétek sikeréhez mikrosebészeti eljárások szükségesek. A két műtét nemcsak technikailag, hanem a betegek lábadozásának tekintetében is különbözik. A nyirokér bypass kisebb beavatkozást igényel, az erek egymáshoz való csatlakoztatását követően könnyebben újraindul a nyirokkeringés, a páciensek általában rögtön a műtét után javulásról, a tünetek enyhüléséről számolnak be. Ezzel szemben a nyirokcsomó-átültetés bonyolultabb, technikailag is nehezebben kivitelezhető beavatkozás, az eredmények is később érezhetőek; jellemzően hónapokra van szükség ahhoz, hogy a test egy másik régiójából átültetett nyirokcsomó funkcionálni kezdjen az operáció után.

A houstoni centrum eredményei alapján a páciensek 60-80%-a a tünetek különböző mértékű javulását tapasztalja (a feszülés és nehézség érzés illetve a kar átmérőjének csökkenése), 10-20%-ban a végtag visszanyeri normális, nyiroködémát megelőző állapotát – mondja Dr. Mathew Hanasono, plasztikai sebész professzor. Dr. Edward Chang plasztikai sebész szerint bármilyen szintű javulás jótékonyan befolyásolja az életminőséget, azonban objektív sikernek azt tekintik, amikor a műtét következményeként a páciens csökkentheti vagy akár el is hagyhatja a klasszikus nyiroködéma elleni kezeléseket.

A cikkben Paula Bell, a fenti módszerek egyikével operált beteg is elmondja élményeit. A páciensnél felső végtagi nyiroködéma alakult ki, amikor 2007-ben III. stádiumú emlőrák miatt különböző kezelésekben részesült (kemoterápia, sebészi beavatkozás, sugárkezelés majd gyógyszeres terápia). 2015 májusában 10 és fél órás műtéten esett át, melynek során a hasüregéből nyirokcsomókat és azokat ellátó vérereket ültettek át az érintett axilláris régióba. A betegnél komplikációmentes volt az operációt követő rehabilitáció; szinte azonnal fizikoterápiát kezdett, ahol a bandázsolás mellett különböző tornagyakorlatokat is elsajátított. Elmondása szerint a beavatkozás óta kontroll alatt tudja tartani a nyiroködémát, a karján szemmel látható a változás. Paula csak az egyike azoknak a pácienseknek, akiknél életminőségében néhány apró érösszeköttetés újbóli kialakítása nagy változást hozott.

 

Forrás: MD Anderson Cancer Center

Dr. Sz. B.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.