hirdetés

Sok C-vitamin csökkenti az iszkémiás szívbetegség kockázatát

Két, összesen csaknem 100 000 résztvevőt jelentő dániai vizsgálat adatai szerint sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, föltehetőleg a bőséges C vitamin-bevitel útján, szignifikánsan csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek okozta mortalitást.

hirdetés

Dániában két, nagy létszámú egészségügyi vizsgálat folyik. Az egyik a Copenhagen General Population Study (CGPS), amit a szervezők biobanknak és szűrővizsgálatnak neveznek, mert a vizsgálatba 20–100 éves önként jelentkezőket vonnak be, akiknek az egészségét évente gondos kontrollal ellenőrzik. A terv szerint rövidesen 100 000 résztvevője lesz ennek a mozgalomnak.

A másik program a Copenhagen City Heart Study, amit 1976-ban indítottak. A terv szerint 20 000, 20–93 éves ember csatlakozik ehhez, és már eddig is figyelemre méltó mérések történtek a rendszeresen kocogók csoportján.

Most a két vizsgálat résztvevőiből csaknem 100 000 fő adatait dolgozták fel, Camilla J. Kobylecki vezetésével. A CGPS csoportból 87 030-an, a Copenhagen City Heart Study csoportból 10 173-an szerepeltek a most készült statisztikában. Valamennyien fehérbőrűek voltak, és mindenkinek a DNS-mintája rendelkezésre állt.

A statisztikai értékelés azt igazolta, hogy a résztvevők közül azok, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget ették, 13%-kal ritkábban kerültek a szív-ér rendszeri betegségek áldozatai közé, de összhalálozásuk is 20%-kal alacsonyabbnak bizonyult, mint azoké, akik ritkán fogyasztottak az egészséges ételekből.

A laboratóriumi mérések ugyancsak azt mutatták, hogy a C-vitamin-szint főleg azoknál volt alacsony, akiket kardiovaszkuláris kórképek sújtottak. A CGPS vizsgálathoz tartozó 83 256 személyt gyümölcs- és zöldségfogyasztás szerint négy csoportba osztották. Az elsőbe azok kerültek, akik szinte soha nem ettek ilyen egészséges ételeket (n=6369, 71% férfi); a következőbe azok, akik nem minden nap fogyasztottak vitamindús ennivalót (n=17 576, 59% férfi); a harmadik csoport tagjai naponta legalább egyszer (n=28 517, 45% férfi), a negyedik csoport tagjai pedig (n=30 794, 31% férfi) minden nap legalább kétszer vettek magukhoz zöldséget, gyümölcsöt.

A legtöbb gyümölcsöt, zöldséget fogyasztók lényegesen ritkábban kerültek iszkémiás érbetegség miatt orvoshoz, mint a másik véglethez tartozók (relatív hazárd: 0,87, 95%-os MT: 0,78–0,97, p=0,01), és az összhalálozásban is hasonló különbség volt (0,80, 0,73–0,88, p<0,001). „Lehet, hogy ez a hatás a C-vitaminnak köszönhető, mely bőségesen található a gyümölcsben és zöldségben és erélyes antioxidáns” – összegezte Dr. Kobylecki.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.