Sok C-vitamin csökkenti az iszkémiás szívbetegség kockázatát
Két, összesen csaknem 100 000 résztvevőt jelentő dániai vizsgálat adatai szerint sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, föltehetőleg a bőséges C vitamin-bevitel útján, szignifikánsan csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek okozta mortalitást.
Dániában két, nagy létszámú egészségügyi vizsgálat folyik. Az egyik a Copenhagen General Population Study (CGPS), amit a szervezők biobanknak és szűrővizsgálatnak neveznek, mert a vizsgálatba 20–100 éves önként jelentkezőket vonnak be, akiknek az egészségét évente gondos kontrollal ellenőrzik. A terv szerint rövidesen 100 000 résztvevője lesz ennek a mozgalomnak.
A másik program a Copenhagen City Heart Study, amit 1976-ban indítottak. A terv szerint 20 000, 20–93 éves ember csatlakozik ehhez, és már eddig is figyelemre méltó mérések történtek a rendszeresen kocogók csoportján.
Most a két vizsgálat résztvevőiből csaknem 100 000 fő adatait dolgozták fel, Camilla J. Kobylecki vezetésével. A CGPS csoportból 87 030-an, a Copenhagen City Heart Study csoportból 10 173-an szerepeltek a most készült statisztikában. Valamennyien fehérbőrűek voltak, és mindenkinek a DNS-mintája rendelkezésre állt.
A statisztikai értékelés azt igazolta, hogy a résztvevők közül azok, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget ették, 13%-kal ritkábban kerültek a szív-ér rendszeri betegségek áldozatai közé, de összhalálozásuk is 20%-kal alacsonyabbnak bizonyult, mint azoké, akik ritkán fogyasztottak az egészséges ételekből.
A laboratóriumi mérések ugyancsak azt mutatták, hogy a C-vitamin-szint főleg azoknál volt alacsony, akiket kardiovaszkuláris kórképek sújtottak. A CGPS vizsgálathoz tartozó 83 256 személyt gyümölcs- és zöldségfogyasztás szerint négy csoportba osztották. Az elsőbe azok kerültek, akik szinte soha nem ettek ilyen egészséges ételeket (n=6369, 71% férfi); a következőbe azok, akik nem minden nap fogyasztottak vitamindús ennivalót (n=17 576, 59% férfi); a harmadik csoport tagjai naponta legalább egyszer (n=28 517, 45% férfi), a negyedik csoport tagjai pedig (n=30 794, 31% férfi) minden nap legalább kétszer vettek magukhoz zöldséget, gyümölcsöt.
A legtöbb gyümölcsöt, zöldséget fogyasztók lényegesen ritkábban kerültek iszkémiás érbetegség miatt orvoshoz, mint a másik véglethez tartozók (relatív hazárd: 0,87, 95%-os MT: 0,78–0,97, p=0,01), és az összhalálozásban is hasonló különbség volt (0,80, 0,73–0,88, p<0,001). „Lehet, hogy ez a hatás a C-vitaminnak köszönhető, mely bőségesen található a gyümölcsben és zöldségben és erélyes antioxidáns” – összegezte Dr. Kobylecki.