hirdetés

Szelénpótlás: fény és árnyék

Szelénhiányos állapotban a szelénpótlás kedvező hatású, megfelelő szelénellátottság esetén azonban a szelénpótlás fokozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét – hozták nyilvánosságra a The Lancet című lap online kiadásában. A megállapításnak az ad különös jelentőséget, hogy az utóbbi években egyre többen alkalmaznak szelénpótlást.

hirdetés

A guilfordi Surrey Egyetem kutatója, Margaret Rayman vezette a vizsgálatot. „A szelénbevitel széles határok között változik világszerte: Venezuelában, Kanadában, az Egyesült Államokban és Japánban magas, Európában ugyanakkor alacsonyabb. A szeléntartalmú táplálékkiegészítők hozzájárulnak a bevitelhez, különösen az Egyesült Államokban, ahol a lakosság 50 százaléka szed valamilyen táplálékkiegészítőt” − mondja.

A szelén egy nyomelem, mely kis mennyiségben elengedhetetlen a jó egészségi állapot fenntartásához. A fokozott szelénbevitel és -ellátottság (vérszint) javítja a férfiak nemzőképességet, némi védelmet nyújt a húgyhólyag-, tüdő-, colorectalis és prosztatarák ellen, és vírusellenes hatással is rendelkezik. Az elégtelen szelénbevitel vagy -szint fokozza az immunműködési zavarok, a kognitív hanyatlás és a halálozás kockázatát. A bizonyítékok ugyanakkor arra utalnak, hogy e nyomelem terápiás tartománya viszonylag szűk, és a magas szelénszintnek káros hatásai lehetnek, például 2-es típusú cukorbetegségre hajlamosíthat.

A szeléntartalmú táplálékkiegészítők ára az elmúlt évtizedben meredeken emelkedett, melynek elsősorban az az elmélet az oka, mely szerint a szelén csökkenti a daganatos betegségek és egyéb kórképek kockázatát. Az obszervációs vizsgálatok eredményeire alapozva a szeléntartalmú táplálékkiegészítőket számos javallattal dobták a piacra. E készítmények hatásosságára vonatkozóan azonban vegyes eredményeket hoztak a kutatások. Az eredmények sokfélesége részben azzal magyarázható, hogy a vizsgálatokba eltérő populációkat vontak be, akiknek genetikai háttere és szelénellátottsága is különböző volt – véli Rayman.

Rayman szerint a nem egybecsengő eredmények arra vezethetők vissza, hogy a szelénpótlás – sok egyéb tápanyaghoz hasonlóan – csak akkor előnyös, ha az adott anyagból hiány van a szervezetben. A kutató szerint a szelénpótlás akkor hatásos a leginkább, ha a szérum szelénszintje alacsony. A mind ez ideig legnagyobb idevágó vizsgálat azonban azt igazolta, hogy az Egyesült Államokban, illetve a hozzá hasonló más országokban megfelelő az emberek szelénellátottsága, ezért további vizsgálatok szükségesek szelénhiányos populációk bevonásával. Ráadásul azt is jelzi e vizsgálat, hogy a szelénpótlás szempontjából nem közömbös a genetikai háttér és a szelénbevitel közötti kölcsönhatás sem: vannak olyan személyek, akik genetikailag kevésbé fogékonyak a szeléntartalmú fehérjék (szelenoproteinek) vagy szeléntartalmú táplálékkiegészítők előnyös hatásai iránt.

„Tekintettel arra, hogy a szelenoproteinek polimorfizmusai mind a szelénellátottságra, mind a betegségek kockázatára vagy prognózisára is hatással vannak, a jövőbeni vizsgálatoknak ki kell térniük a résztvevők genotípusának meghatározására is. Az alapvető tényező, amit mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy 122 mikrogramm/liter szelénszint felett – ami az Egyesült Államok jelentős részére jellemző (átlagérték 134 mikrogramm/liter) nincs szükség szelénpótlásra. Ennél alacsonyabb plazma-szérumszint alatt azonban különböző egészségi haszna lehet annak, ha a szelénszintet a 130−135 mikrogramm/liter tartományba emeljük. Ennek eredményeként csökken a mortalitás, és ehhez nem társul többletkockázat” – emeli ki Rayman.

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.