hirdetés

Szülés utáni vizeletvisszatartás megszüntetése

Egy új prospektív, randomizált, kontrollált tanulmány szerint a szülés utáni vizeletretencióban szenvedő nők 6 óránkénti szakaszos katéterezése jobb stratégia lehet, mint a 24 órán át tartó folyamatos katéterezés.

hirdetés

Izraeli kutatók megállapították, hogy azoknak a betegeknek, akiket 6 óránként katétereztek, szignifikánsan kevesebb időre volt szükség a teljes enyhülés eléréséhez, mint azoknak, akiket legalább 24 órán keresztül katétereztek (átlag 10,2 ± 11,8 óra vs. 26,5 ± 9,0 óra, P<0,001).

A szülés utáni vizeletretenció valós előfordulási gyakorisága nem tisztázott, és a becslések nagyon eltérőek, aminek talán a rejtett, és ezért nem diagnosztizált vizeletvisszatartás lehet az oka. Ilyen esetekben a szülés után a nők képesek vizelni, de a vizeletürítés nem teljes -ezt szűrés nélkül nem ismerik fel. A szülés utáni vizeletretenció kockázati tényezői közé tartozik az operatív hüvelyi szülés, az epidurális érzéstelenítés, az anális záróizom szülés alatti sérülése, az epiziotómia, az újszülött nagy mérete, az első szülés és az elhúzódó szülés. A probléma legtöbb esetben 72 órán belül megoldódik, de ritka esetben szövődményekhez, például hólyagsérüléshez vezethet. Bár megoldására nincs szabványos protokoll, általában katéterezéssel kezelik.

Egy izraeli tanulmányban 2020 és 2022 között a kutatók 73 nőt randomizáltak az intermittáló katéterezési csoportba és 74 nőt folyamatos katéterezésre. A csoportok átlagéletkora 27,7 és 29,1 év volt (P=0,11), az egyéb jellemzők, mint a testtömeg-index, a paritás, a csecsemő születési súlya és a szülés módja nem különböztek a két csoportban. A vizeletvisszatartásként definiálták, ha a hüvelyi szülés után, vagy császármetszés után a benti katéter eltávolítását követő több mint 6 órával legalább 150 ml vizelet volt a húgyhólyagban. Az intermittáló katéterezéssel a legtöbb nő (5,3%) esetén egyetlen katéterezés elegendő volt a probléma megoldásához, 93,2%-ban két, 95,9%-ban három katéterezéssel megszűnt a vizeletretenció. A szülés után 48 órával egy páciensnél sem észleltek vizeletvisszatartást. A folyamatos katéterezés 24 óra múltán 90,5%-ban, 48 óra múltán 97,3%-ban, 72 óra múltán 100%-ban hozott megoldást. Az elégedettségi pontszámok magasabbak voltak az időszakos katéterezéses csoportban (P<0,001).

Nem volt különbség a kórházi tartózkodásban vagy a pozitív vizelettenyésztés arányában a katéter eltávolítása után. A vizsgálók következtetése, hogy a szülés utáni vizeletretenció miatti szakaszos katéterezés rövidebb idő alatt eredményez megoldást, magasabb elégedettségi rátával és további komplikációk nélkül.

 

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/988623

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.