hirdetés

Teendők spondylitis ankylopoetica esetén

A spondylitis ankylopoetica (AS) egy visszatérő, progresszív autoimmun betegség, amely erősen korlátozhatja a beteg mozgását.

hirdetés

Gyulladásos hátfájás, radiográfiás sacroiliitis, túlzott gerinccsontképződés és a HLA-B27 magas prevalenciája jellemzi. Gyakran társul az életminőséget negatívan befolyásoló perifériás ízületi gyulladással (25%-50%), uveitis-szel (25%-40%), gyulladásos bélbetegséggel (26%) és pikkelysömörrel (10%). Már a betegség korai stádiumában is gyakori a hátfájás, ankylosis, korlátozott mellkastágulás és korlátozott gerincmozgás. Bár jelenleg nem rendelkezünk a betegség lefolyását módosító szerrel, de olyan kezelésekkel igen, melyekkel maximalizálható a hosszú távú életminőség és megelőzhető a progresszív szerkezeti károsodás.

A képalkotás fontos eszköz az AS diagnosztikájában, de a betegség lefolyásának monitorozásában kevésbé hasznos. Az újonnan jelentkező gerincfájdalmak esetén azonban hasznos a gerinc röntgenfelvétele. Magas sugárdózisa miatt a CT-vizsgálat nem javasolt a gerinc hosszú szakaszainak vizsgálatára, de előnyös lehet például a szövődmények vagy a sacroiliitis nem egyértelmű eseteinek értékelésében, bár a sacroiliacalis ízületek sporttevékenységhez kapcsolódó tipikus elváltozásai utánozhatják a gyulladásos leleteket. A gerinc standard időközönkénti röntgennel történő monitorozása nem segítette a betegség kimenetelének javítását, ezért a jelenlegi irányelvek nem javasolják a rutin gerinc röntgent. A gerinc- vagy kismedencei MRI-vizsgálat stabil betegségben nem javasolt a betegség inaktivitásának megerősítésére, megfontolható azonban, ha a klinikus és a páciens eltérően becsüli meg, hogy a betegség stabil-e.

A kapcsolódó fájdalom és gyulladás csökkentésére leggyakrabban NSAID-okkal történik, melyeket teljes gyulladáscsökkentő dózisban kell adni. A korábbi közleményekkel ellentétben az újabb vizsgálatok egybehangzó tanúsága szerint tanulmányok a folyamatos NSAID-kezelés nem késlelteti az AS radiográfiás progresszióját.

Az American College of Rheumatology/Spondylitis Association of America/Spondyloarthritis Research and Treatment Network nemrégiben frissített irányelvei határozottan elutasítják a szisztémás kortikoszteroidok használatát az AS-tünetek kezelésére, mivel nincs bizonyíték arra, hogy a kortikoszteroidok megváltoztatnák a betegség kimenetelét, viszont ismerten növelik a gerincvelői oszteoporózis kockázatát.

A TNF-gátlók az NSAID-terápia sikertelensége után javasoltak, és nagyon hatékonynak bizonyultak az AS kezelésében. Hatáskezdetük meglehetősen gyors (2 hét), és MRI-vel is kimutatható módon csökkentik a gerincbetegségek gyulladásos aktivitását. Egy közelmúltban végzett tanulmány kimutatta, hogy a TNF-inhibitorok közvetetten a betegség aktivitására gyakorolt ​​hatáson keresztül a gerinc röntgen-progressziójának csökkenésével járnak; azonban csak a radiográfiás progresszió csökkenése irányába mutató tendencia volt kimutatható közvetlenül az AS-ben szenvedő betegek hosszú távú követéses vizsgálatában.

A normál gyulladásos és immunválaszokban résztvevő interleukin 17A (IL-17A) proinflammatorikus citokin hatását gátló monoklonális antitestek az immunrendszer interleukin 17A-nak nevezett hírvivő molekulájához kapcsolódva gátolják annak hatását, és ezáltal csökkentik az immunrendszer aktivitását és a betegség tüneteit.

Előrehaladott betegségben a gerincoszlopban összenövések keletkeznek és ezzel párhuzamosan, paradox módon csontritkulásban is előfordulhat, ami növeli a törések kockázatát. Ha ezek a betegek a gerinc helyzetében vagy elmozdulásában változást észlelnek, spinalis fracturát kell feltételezni, melynek igazolódásakor műtéti stabilizálásra lehet szükség.

A csigolya-osteotomia nehéz és veszélyes eljárás, jelentős neurológiai megbetegedések kockázatával jár, ennek ellenére indokolt lehet néhány súlyos gerincdeformitásban szenvedő betegnél, mert ha az eljárás sikeres, akkor a beteg visszatérhet a funkcionálisabb élethez. Azoknál a betegeknél, akiknél a nyaki vagy a felső mellkasi gerinc összeolvad, előnyös lehet a nyaki gerinc extensiós osteotómiája az előre irányuló tekintet helyreállítása érdekében.

Bár az AS-ban szenvedő betegek teljes csípőízületi műtéte kockázatokkal jár, súlyosan károsodott csípőízület esetén nagyon hasznos lehet a fájdalom csökkentésében és a funkció javításában. Általában a betegek teljes ízületi pótlása kielégítő eredményt hoz. A jelenlegi irányelvek erősen javasolják a teljes csípőízületi műtétet előrehaladott csípőízületi gyulladásban és stabil AS-ben szenvedő betegeknél.

A vízterápia és az úszás kiválóan alkalmas az AS-ban szenvedő betegek mobilitásának és fittségének megőrzésére, és kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a fájdalmat és a betegség aktivitását. A Pilates is hatékonynak bizonyult. A fizikoterápia -melynek fontos része a megfelelő edzésprogram – segít a funkció fenntartásában, és a betegek a tüneteinek jelentősen javulása érhető el a testgyakorlatokkal. Mindenképp javasoltak a testtartást javító tréningek, hogy a beteg képes legyen a napi tevékenységei során megtartani egyenes testtartását, a vékony párnán és kemény matracon alvás pedig csökkenti a mellkasi kyphosisra való hajlamot. A gerincnyújtó és a mélylégzéses gyakorlatok segítenek fenntartani a gerinc mozgékonyságát, ösztönzik az egyenes testtartást és elősegítik a mellkas tágulását. Az egyensúly javító tréningek szintén előnyösek lehetnek.

Az AS-ben és az uveitisben szenvedő betegek kortikoszteroid kezelésének célja a gyulladás csökkentése. A kortikoszteroidok csökkentik a gyulladásos sejtek felszaporodását és megváltoztatják a sejtek működését. Alkalmazhatók helyileg, szemkörnyéki injekcióval vagy szisztémásan, lassú dóziscsökkentéssel. A terápiás kortikoszteroid-szintje helyi kezeléssel nem érhető el az üvegtestben; ezért ez az adagolási mód a posterior szegmens betegségére hatástalan. Szisztémás kortikoszteroidok alkalmazása mérlegelhető a maximális helyi és szemkörnyéki terápiára nem reagáló, látást veszélyeztető uveitis esetén.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.