hirdetés

Tele leszünk telemedicinával

A rohamosan terjedő telemedicina alapvetően megváltoztatja az orvosi gyakorlatot: megszűnik a fizikai távolság korlátja, beteg és orvos földrészek között konzultálhat egymással, az orvosok pedig megbeszélhetik az akár mindkettőjüktől messze lévő beteggel kapcsolatos kérdéseket.

hirdetés

A telemedicina az információtechnológia és a telekommunikáció alkalmazása egészségügyi gondok távoli színhelyek közötti, közös megoldására. A téma audiológiai részét már a telefon megoldotta: az orvos és betege bármikor megbeszélheti az egészséggel kapcsolatos kérdéseket, és az orvosok egymással is tárgyalhatnak bármilyen problémáról. A modern technika azt is lehetővé teszi, hogy távoli földrészeken lévő orvos és beteg láthatóvá tegye egymás számára a megfigyelhető tünetet. Az előny nemcsak a módszer gyorsaságában keresendő, hanem a gazdaságosságában is: sok betegséggel kapcsolatos gond utazás és időveszteség nélkül megoldható.

Ehhez megfelelő audio és video felszerelés kell, de ez ma már szinte mindenütt biztosítható. Az elektronika szó szerint áthidalja a távolságot orvos és beteg között vagy a konzíliumot tartó orvosok között, így a legújabb hírek szerint a távgyógyítás rendkívüli gyorsasággal fejlődik.

A National Business Group on Health (NBGH) hozta nyilvánosságra a telemedicina fejlődésével foglalkozó vizsgálatának eredményeit.  A csoporthoz tartozó munkáltatók, köztük 71 Fortune 100 vállalat, az USA területén több mint 50 millió munkatársuknak, nyugdíjasuknak és családjuknak biztosítják az egészségügyi ellátást. Az NBGH adatai szerint Egyesült Államokban 2014-ben a nagy munkáltatók 28%-a nyújtott telemedicina szolgáltatást, az idén pedig már 48%-nál tartanak.

Egy másik cég vizsgálata szerint ebben az évben a legalább ezer főt alkalmazó munkáltatók 37%-a biztosít telemedicina konzultációs lehetőséget alacsony költségű ellátási módként. Ez a szám 2016-ban várhatóan már 68% lesz.

Érthető módon vannak és lesznek különbségek az egyes szakterületek között. A teleradiológia már most is a telemedicina kapacitásának 50%-át tölti ki. Ehhez három elemre van szükség: a képet elküldő állomásra, transzmissziós felszerelésre és a képet fogadó állomásra. A legtöbb helyen két számítógép van, melyeket az internet köt össze. Mindenütt hangsúlyozzák, mennyire fontos, hogy a vonal mindkét végén magas színvonalú, rendszeresen ellenőrzött komputer legyen.

A telepatológia telekommunikációs technológiával továbbít fontos patológiai adatokat távoli intézeteknek diagnózis, oktatás vagy kutatás céljából. Ronald S. Weinstein már 1986-ban használta ezt a kifejezést azzal kapcsolatban, hogy különleges, konzíliumot érdemlő kórbonctani képeket távol dolgozó szakértőknek megmutatva mielőbb pontos diagnózishoz jussanak.

Végül ne feledkezzünk meg a telekardiológiáról. Willem Einthoven, az elektrokardiográfia fölfedezője már 1906-ban leírta azt a módszert, mellyel az EKG-leletet telefonvonalon továbbítani lehetett. Erre azért volt szükség, mert kórháza nem engedte vizsgálatra átszállítani a betegeket, hogy az új diagnosztikai eszközzel is megvizsgálják őket. Az új, életmentő alkalmazási mód az, ha a kamrai tachikardia vagy fibrilláció távoli érzékelésével és a betegen lévő defibrillátor bekapcsolásával megmentik valakinek az életét. A szakirodalom szerint ilyen is előfordult már.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.