hirdetés

Terhességi diabetes és elhízás

Terhességi diabetesben a túlzott súlygyarapodás a szülési komplikációk megnövekedéséhez vezet. 

hirdetés

Egy márciusi konferencián (Diabetes UK Professional Conference) Claire Meek (Wellcome Trust-MRC Institute of Metabolic Science, University of Cambridge, UK) arról számolt be, hogy a terhesség alatt súlyosan elhízott asszonyoknál emelkedik a császármetszések kockázata, csökken a normál szülések valószínűsége, és erősen növekszik a túlsúllyal születő babák aránya. Amennyiben viszont a terhességi diabetesben szenvedő hölgyek nem híznak el, akkor kedvező rövid- és hosszú távú következményekkel számolhatunk. Ezeknél az asszonyoknál a vércukorszinttől, illetve a kiindulási testtömeg indextől (BMI-től) függetlenül jóval valószínűbb lesz a normál szülések száma és jóval kevesebb lesz a császármetszés.

A retrospektív megfigyeléses vizsgálatba a cambridge-i egyetemi kórházakban 2014 és 2017 között kezelt 546 terhességi diabetesben szenvedő asszony adatait gyűjtötték ki. Az anyák átlagos életkora 34 év volt, a terhesség előtti BMI-jük átlagosan 28,8 kg/m²-nek adódott. Többváltozós logisztikus regressziós analízissel értékelték a testsúly változásait. A nagyobb testsúlygyarapodás a császármetszés kockázatának növekedésével járt (OR 1,06, P<0,001), míg a hüvelyi szülések száma csökkent (OR 0,95, P<0,001), emelkedett a terhesség idejének megfelelőnél nagyobb testsúllyal születettek aránya (OR 1,08, P<0,001), és csökkent a kisebb súlyú újszülöttek aránya (OR 0,93, P<0,01).

A legsúlyosabb problémák akkor jelentkeztek, ha a terhesség utolsó szakaszában, a 28. és 36. hét között az anya súlya extrém módon gyarapodott (n=144): ekkor komolyabb változások álltak be a laboratóriumi értékekben, szaporodtak a szülési problémák (fogós, eszközös szülések OR 1,18, P<0,05), és nőtt annak kockázata, hogy a babák nagyobb testsúllyal születnek (OR 1,17, P<0,001). Ezeknél az asszonyoknál a 36. hétre meg kellett emelni a hosszú hatású inzulinok dózisait (OR 1,42, P<0,001), a szülés utáni vércukorértékük is magasabb volt (OR 0,12, P<0,05).

Azokat az asszonyokat nevezték stabil testsúlyúnak, akik a terhesség 8-36. hetében 1 kg-nál kevesebbet híztak. Az ilyen stabil testsúly mellett a nagyobb testsúllyal születő babák aránya 4,3% volt, míg a terhesség végén elhízott anyák esetén ez az arány már 16,7%-nak adódott. A hüvelyi szülések aránya (53,2% és 36,0%) és a műszeres szülések aránya szintén jelentős eltérést mutatott (8,5% vs 22,0%). A normálisnál nagyobb testtömegű újszülöttek későbbi élete folyamán gyakrabban alakul ki túlsúlyosság, obesitas, vagy éppen 2-es típusú diabetes.

Az UK National Institute for Health and Care Excellence (NICE) terhességi diabetesben diétát és testmozgást javasol, és tanácsokat ad a szülés utáni életmódra is, de súlymérés nem történik rutinszerűen, a terhességi diabetesben szenvedő asszonyok testsúlyát mindössze egyetlen alkalommal, az első antenatális megjelenéskor (kb. a terhesség 6. hetében) ellenőrzik. Dr. Dornhorst szerint diétás szakembert is be kellene vonni a terhes nők gondozásába, egyes esetekben ugyanis a csökkent kalóriabevitel akár veszélyes is lehet.

Ezen előzetes (preliminary) vizsgálatot követően hamarosan indítják a Dietary Intervention in Gestational Diabetes (DIGEST) nevű vizsgálatot, ami részletesebb információval szolgál majd és irányt mutathat e betegcsoport megfelelőbb gondozására. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > Diabetes UK Professional Conference (DUPC) 2018

2. Diabetes UK Professional Conference 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.