hirdetés

Több stroke óraátállítás után

Finn kórházak azt észlelték, hogy az óra előre- vagy visszaállítása utáni két napban növekszik az isémiás stroke-ok száma.

hirdetés

Hamarosan újra itt van az óraátállítás, amit sokan helytelenítenek, mert idegesítőnek és a szervezet számára megterhelőnek tartják. Kérdéses, hogy valóban energiát spórolhatunk-e vele, de feltételezhető, hogy egészségkárosító hatása van, mivel a bioritmust megzavarja. Finn orvosok kórházi adatokat elemezve további bizonyítékot találtak arra, hogy az eltolt órák valóban megzavarják az emberi test működését.. Röviddel az óraátállítás után, különösen az azt követő két napban ugyanis az agyvérzés kockázatának növekedését tapasztalták, isémiás stroke (a stroke leggyakoribb, hirtelen agyi hipoperfúzió kiáltotta formája) miatt többen kerültek kórházba. A kutatók az elemzésüket április végén az Amerikai Neurológus Akadémia vancouveri éves ülésén mutatták be. Eredményeik szerint különösen érzékenyen reagálhatnak az óraátállításra a nők, a rákbetegek és a 65 évnél idősebbek.

Már korábbi tanulmányok is jelezték, hogy a cirkadián ritmus megzavarása növeli az isémiás stroke kockázatát. Jori Ruuskanen és munkatársai (Turku Egyetem) ezért azt akarták kideríteni, hogy vajon az óraátállítás kockázatnak teszi-e ki az embereket. Ehhez a 2004-től 2013-től tartó időszak orvosi dokumentációiban tekintették át az agyvérzések előfordulását. Összehasonlították a stroke előfordulási adatait közvetlenül az óraátállítást követő héten (3033 beteg) a két héttel azelőtti, illetve azutáni adatokkal (összesen 11801 beteg).

Habár az eredmények nem bizonyítják az ok-okozati kapcsolatot, találtak néhány statisztikai összefüggést: az óraátállítást követő első két napban az isémiás stroke aránya 8 %-kal megnövekedett. Bár az átállítás utáni ötödik napon további stroke-kockázat növekedést észleltek, de az átállás utáni teljes hetet tekintve a kockázat mindenképp csökken. növekedése volt a kockázatnak feljegyezve, tekintették a kutatók az egész hetet, a hatás gyengül. Az agyvérzés kockázata rákbetegeknél az óraátállítás után 25 %-kal magasabb volt, mint az átlagos napokon,  65 évesnél idősebbekben pedig  a kockázat 20%-kal növekedett. A stroke miatti halálozás azonban nem növekedett az óraátállítást követő héten.

Bár a  nemek között nem találtak különbséget az isémiás stroke kockázatában, mégis úgy tűnik, hogy a nők sokkal érzékenyebbek az óraátállításra. Az óraátállítás és az agyvérzés kockázata közötti kapcsolat megértéséhez azonban további tanulmányok szükségesek. 

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.