hirdetés

Troponin vizsgálat akut koronária szindrómában

A 0/1 órás, magas érzékenységű kardiális troponin méréssel gyorsan és biztosan eldönthető, kit kell infarktus gyanújával felvenni a sürgősségi osztályokra.

hirdetés

A RAPID-TnT vizsgálat eredményei szerint az akut koronária szindróma gyanújával a sürgősségire bekerült betegek között az új 0/1 órás, magas érzékenységű kardiális troponin (hscTnT) mérés alapján történt osztályozás (triázs) után a standard mérésekhez hasonlóan alacsony marad mind a 30 napon belüli szívinfarktusok, mind az elhalálozások száma.

A 0/1 órás eljárásnak köszönhetően több beteget lehetett a sürgősségi osztályokról (ED-kről) elbocsájtani, mint a régebbi standard 0/3 órás protokol után (45,1% vs 32,3%, P<0,001), ráadásul nem volt szükség több kardiális funkcionális mérésre. A gyorsabb eljárás után emelkedett a 30 napon belüli revaszkularizácók aránya (2,2% vs 0,9%, P=0,002) és a kiinduláskor alacsony troponin értéket mutatók (29 ng/l, vagy kevesebb) csoportjában több volt a szívizomsérülés vagy szívinfarktus (1,6% vs 1%, P=0,004). A kutatást vezető Dr. Derek Chew (Flinders Medical Centre, Adelaide, Ausztrália) elmondta a theheart.org/Medscape Cardiology-nak, hogy „az enyhén megnövekedett szívinfarktusok száma arra utal, hogy gondosan oda kell figyelnünk ezekre a betegekre. Alapvető kérdés, hogy vajon a revaszkularizáció alkalmas-e a további történések megelőzésére, amiről valójában csak 12 hónap elteltével tudunk majd nyilatkozni.”

A Rapid Assessment of Possible ACS in the Emergency Department with High Sensitivity Troponin T (RAPID-TnT) vizsgálatba négy dél-ausztráliai kórházból találomra választottak be 3378 beteget 2015 augusztusa és 2019 áprilisa között. 90 beteg később alkalmatlannak bizonyult, vagy visszavonta a beleegyező nyilatkozatát. Az átlagos életkor 59 év volt (49-70), a betegek 47%-a nő volt. A betegek egy részénél (n=1646) 0/1 órás hs-cTnT meghatározást (Elecsys, Roche Diagnostics), másik csoportjánál a standard 0/3 órás troponin-meghatározást végezték (n=1642) 29 ng/l küszöbbel. A betegek randomizálása előtt egy tapasztalt sürgősségi orvos nézte át a kezdeti EKG eredményeket. A betegeket ezután 30 napon keresztül követték.

A standard protokol szerint vizsgált csoportban a 29 ng/l fölötti troponin értékekkel rendelkező, illetve az ismert artéria koronária betegségben szenvedőket felvették a sürgősségi osztályra, de 66,5%-ukat el is engedték. Az 0/1 órás protokol szerint csoportba tartozó betegek 72,1%-ánál kizárták a szívinfarktust. Az elsődleges vizsgálati végpont a 30 napon belüli szívinfarktus, vagy az elhalálozás volt, ami mindkét csoportban 1,0%-nak adódott (P=0,006 „noniferiority’). A 0/1 órás protokol után a sürgősségiről elbocsájtott betegek 99,6%-ánál 30 napon belül nem következett be sem szívinfarktus, sem halál, ezért a 0/1 protokolt negatív prediktív értékűnek tartják. A 0/1 protokol használatával a betegek sürgősségi osztályon való tartózkodása 5,6 óráról átlagosan 4,6 órára csökkent. Az ESC 2019. kongresszusán néhány nappal előbb elhangzott skót HISTORIC vizsgálat eredményei szintén arra utaltak, hogy az egyszerű, azonnali troponin I protokol történő megítélés alapján 57%-kal nőtt a sürgősségi osztályról elbocsájtottak száma, anélkül, hogy növekedett volna a következő egy évben bekövetkező kardiális események aránya (Bularga). Dr. Chew-t is úgy nyilatkozott, hogy „vizsgálatunkban a későbbi események aránya pontosan egyezett a HISTORIC adataival, a troponin I-vel és a troponin T-vel szerzett tapasztalatok egyezésére utal.”  

Dr. Chew szerint Európában sokkal szívesebben végzik a magas érzékenységű troponinok vizsgálatát, mint azt Észak-Amerikában. A 0/1 órás hs-cTnT stratégiával több beteget lehet korábban és gyorsabban hazaengedni, és a biztonságosság is a vizsgálat jelentős nyeresége.

A RAPID-TnT vizsgálatot Dr. Kurt Huber (Sigmund Freud University Medical School, Bécs, Ausztria) azért tartja nagyon fontosnak, mert a 0/1 stratégia kedvező előnyeit eddig csak az u.n. ultra-szenzitív troponin T vizsgálattal lehetett igazolni. Az 1 óra után emelkedett troponin értékeket mutató betegeknél nőtt a diagnosztikus szívkatéterezések aránya. Sajnos az nem derült ki, hogy közülük hány betegnél nem volt koronária-eltérés, pedig  és azt sem tudjuk, hogy a szívizom-károsodást szenvedett betegek milyen arányban szenvedtek magas vérnyomásban vagy a szívelégtelenségben. Mindazonáltal a RAPID-TnT vizsgálat igazolta a 0/1 órás algoritmus alkalmazásának jogosságát.

Források:

1. Wendling P. RAPID-TnT supports 0/1 hour troponin T protocol, but with a wrinkle. Medscape Medical News > Conference News > ESC 2019. September 06, 2019.

2. European Society of Cardiology (ESC) Congress 2019. Presentation 6041. Presented September 3, 2019.

3. Chew DP, Lambrakis K, Blyth A, et al. A randomized trial of a 1-hour troponin T protocol in suspected acute coronary syndromes: the rapid assessment of possible ACS in the Emergency Department with high sensitivity troponin T (RAPID-TnT) study. Circulation. Originally published 3 Sep 2019. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.042891

4. Bularga A, Kuan Ken Lee, Stewart S, et al. High-Sensitivity Troponin and The Application of Risk Stratification Thresholds in Patients with Suspected Acute Coronary Syndrome Circulation. Originally published1 Sep 2019https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.042866

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.