hirdetés

Új jelölt a női szexuális zavar kezelésére

Az amerikai klinikai pszichofarmakológusok kongresszusán egy ígéretes új gyógyszert mutattak be a nők szexuális működési zavarainak kezelésére.

hirdetés

A férfiak szexuális működési (merevedési) zavarának gyógyítására 1998 óta többféle készítménnyel rendelkezünk, de a premenopauzális nők kb. 7%-ánál fennálló „hipoaktív nemi vágy betegség” (hypoacive sexual desire disorder = HSDD) kezelésére még nincs szerünk. A Sprout cég által gyártott flibanserin egy ideig a „rózsaszínű Viagra” ígéretével kecsegtetett, de az amerikai Food and Drug Administration (FDA) illetékes bizottsága 2015. június 4.-én már harmadszor tagadta meg az engedélyezését, illetve törzskönyvezését. A napi 100 mg-os adag hatása „kevesebb, mint mérsékelt” – jegyezte meg a bírálók egyike, Dr. Walid Gellad (University of Pittsburgh, Pennsylvania), és súlyos biztonságossági aggályait is hangoztatta (Ault).

A floridai Miamiban zajlott American Society of Clinical Psychopharmacology (ASCP) kongresszusán 2015. június 23-án előadott tanulmány szerint (Absztrakt 3000393) most viszont megtalálták speciálisan a nők szexuális zavarainak kezelésére szolgáló szert, a bremelanotid (BMT) nevű melatonin receptor-4 agonista heptapeptidet. Szubkután alkalmazva egy dóziskereső fázis 2B vizsgálatban növelte a megfelelő, kielégítő szexuális események számát, frekvenciáját és a nemi vágyat, csökkentette a nem megfelelő nemi vágy miatti distresszt.

Dr. Anita H. Clayton (University of Virginia, Charlottesville) és munkatársai 327 premenopauzális korban lévő (átlagos életkor 36 év) legalább 6 hónapja a HSDD valamilyen formájában szenvedő nőbetegnek adtak s.c. BMT kezelést. A 281 nő közül 75-en HSDD-ben, 206-an HSDD-ben és női szexuális izgalmi zavarban (FSAD) szenvedtek. A betegek 12 héten keresztül placebót, vagy a BMT különböző adagjait (0,75 mg, 1,25 mg, 1,75 mg) kapták. A hatást a kielégítő szexuális események számával (satisfying sexual events = SSEs), a Female Sexual Function Index-xel (FSFI) és a Female Sexual Distress Scale - Desire/Arousal/Orgasm (vágy/izgalom/orgazmus = FSDS-DAO) segítségével mérték, és a kiindulási értékekhez hasonlították. Dr. Clayton szerint a bremelanotid hatására emelkedett az SSE-k száma, javultak az FSFI és az FSDS-DAO értékek.

Az SSE-k átlagos növekedése a kiindulási értékekhez képest a következőképpen alakult: placebo használata esetén havonta + 0,2 SSE jelentkezett, de a BMT 0,75 mg-os adagjánál + 0,8, a BMT 1,25 mg-os adagjánál +0,7 és a BMT 1,75 mg-os adagjánál szintén +0,7 SSE-t mértek. Az FSFI-értékek szintén emelkedtek a különböző dózisok szerint: +1,55-nek adódott placebo használata esetén, 0,75 mg-os dózisok mellett +1,45, 1,25 mg-os dózisok mellett +3,1, a 1,75 mg-os dózisok mellett +4,2 volt. Az FSDS-DAO tekintetében placebo adagolása mellett -6,6, majd az előző sorrendben -8,0, -9,6 és végül -12,7 értékeket jegyeztek fel. Az összes nő arról számolt be, hogy a bremelanotid kezelés alatt kevésbé zavarta őket a csökkent nemi vágy. A vizsgálók szerint a BMT legalacsonyabb adagja nem volt hatásos, hogy érdemes lenne foglalkozni vele, de az 1,75 mg-os dózis más statisztikailag szignifikáns változást eredményezett.

Dr. Holly A Swartz professzor asszony (University of Pittsburgh, Pennsylvania) szerint a tudomány, valamint a gyógyszeripar eddig csak kevés figyelmet fordított a női nemi érdeklődés, és a női nemi izgalom kérdésére, annak ellenére, hogy az USA-ban kb. minden tizedik nőt érinti a probléma. Bár az FDA még nem fogadta be a bremelanotidot, de a kérdés végre elmozdult a holtpontról, és a szexuális zavarok kezelésében a nemek közötti szakadék előbb-utóbb megoldódni látszik.

(A BMT-vel végzett vizsgálatot a Palatin Technologies, Inc. támogatta).  

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Conference News

2. Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.