hirdetés

Új képalkotó eljárások alkalmazása daganatos betegek brahiterápiájában

Intézetünk Sugárterápiás Központjában 2022 óta működik egy 0,55 T-s MR-készülék (MAGNETOM Free.Max) és egy gyűrűs röntgenkészülék (ImagingRing). Jelen közleményünkben beszámolunk a készülékekkel nyert korai tapasztalatainkról. Az MR-szkenner alagútátmérője 80 cm, a röntgenkészülék gyűrűátmérője 121 cm. Utóbbival kúpsugaras CT- (CBCT-) vizsgálatok is végezhetők. Az MR-készüléket elsősorban nőgyógyászati brahiterápiás (BT-s) kezelések tervezésénél
alkalmazzuk. Speciális rácsfantommal vizsgáltuk az MR-képalkotás képtorzításait. Fej-nyak és emlőtűzdeléseket követően összehasonlítottuk az ImagingRing CBCT és tervezési CT képminőségét. Az MR-készülék képminőségét megfelelőnek találtuk nőgyógyászati BT-s besugárzástervezéshez. A képtorzítások klinikai szempontból elhanyagolhatók. Az ImagingRinggel készített CBCT-képeken a katétereket mindig jól tudtuk azonosítani. Az MR-készülék a megfelelő képminőség és a kis fokú képtorzítás miatt alkalmas nőgyógyászati BT-s tervezéshez. Az ImagingRing képminősége kis testméreteknél megfelelő besugárzástervezéshez, de nagyobb testméreteknél már nem. Utóbbi készülék alkalmazható kezelés közbeni in vivo sugárforráspozíció-ellenőrzésre. Eddigi tapasztalataink alapján a két új képalkotó készülék használata hozzájárul a BT-s kezelések minőségének javításához.
Magy Onkol 68:155-162, 2024

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Major Tibor, Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Központ
a szerző cikkei

Major Tibor, Vizkeleti Júlia, Ágoston Péter, Takácsi-Nagy Zoltán, Polgár Csaba
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.