hirdetés

Új módszer a tbc tömeges szűrésére Ázsiában

A tuberkulózis szűrésére kifejlesztett magas specificitású és szenzitivitású immunassay néhány csepp vérből 2 óra alatt kimutatja a fertőzést. Különösen hasznos gyermekek vizsgálatánál illetve extrapulmonális tbc felfedezésére.

hirdetés

Legalább 600 millió pakisztáni, bangladesi és indiai ember fertőzött a Mycobacterium tuberculosi baktériummal. Évente legalább hárommillió ember jut el a betegség potenciálisan halálos, aktív tbc-nek nevezett stádiumába. Időben felfedezve a betegség gyógyítható, azonban a hagyományos tesztek háromból egyszer biztosan tévednek. Dél-Ázsiában minden évben nagyjából 400 000 ember hal meg ebben a betegségben.

Pakisztáni kutatók és az UC Davis Health System által kifejlesztett szűrési módszerrel közel háromszáz, mikroszkópos köpetvizsgálattal saválló pozitív beteg vérmintáján teszteltek egy 28 Mycobacterium-antigént tartalmazó immunassay panelt. Az új szűrési módszer olyan antitesteket keres a vérben, amelyek csak aktív tbc-s páciensekben jelennek meg. A hagyományos módszer a mikroszkópos köpetvizsgálat volt, ahol a Ziehl-Neelsen festéssel a saválló baktériumokat próbálták kimutatni. Ez az évszázados módszer csak ritkán produkál 50% feletti találati eredményt, míg az antitest kimutatásán alapuló új módszer nagyjából 80%-os találati arányt biztosít. A köpetminta tenyésztése is bevett módszer, mellyel nagyobb eséllyel találják meg a betegeket, azonban ennek a vizsgálatnak a lefutási ideje akár két hónap is lehet.

Az új teszthez pár csepp vérmintára van szükség, és 2 óra alatt közel 100 páciens kiértékelését lehet elvégezni. Ehhez képest a mikroszkópos vizsgálathoz egy-egy betegnél három nap alatt kell három köpetmintát venni. Gyermekeknél a köpetminta begyűjtése gyakran nehézségekbe ütközik, így náluk a mikroszkópos vizsgálat hibagyakorisága kiugró. A tbc extrapulmonális formájában, amikor a Mycobacterium nem a tüdőt, hanem egyéb szervet támad meg, a régi módszerrel a fertőzés nem is mutatható ki. A fertőzött gyermekek és az extrapulmonális fertőzések az összes tbc-s eset mintegy 20%-át teszik ki, ők a vérmintában kimutatható antitest vizsgálatával hatékonyan szűrhetőek. Az előzetes értékelések alapján az új módszer mintegy 80%-os hatékonysággal ismeri fel az aktív tbc-t, szemben a régi teszt 50%-os eredményével. Az új módszer alkalmazásához szükséges felszerelés drágább ugyan, de a nagyobb vizsgálati kapacitás, az egy betegre jutó költség nem változik. A magas találati arány és a vizsgálat sebessége miatt több millió új páciens vizsgálatára nyílik lehetőség.

A kutatók egy második módszeren is dolgoznak, amely az immunomodulátor fehérjéket szűri, és az antitestszűréssel együtt alkalmazva több mint 90%-os hatékonyságra lenne képes. A két szűrés azonos technológiára épül. A jövőben olyan génmutációkat is keresnek, amik az antituberkulotikumok hatástalanságát okozhatják. Ez a vizsgálat nagyban megnövelné a páciens túlélési esélyeit. 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.