hirdetés

Új potenciális célpont a rosszindulatú daganatok kezelésében

A svédországi Karolinska Intézet munkatársai arról számoltak be, hogy a ráksejtek és az ép sejtek nem egyforma „génkapcsolókat” használnak a növekedésüket meghatározó gének expressziójának szabályozására.

hirdetés

Egérkísérletekben a különféle tumortípusokhoz társuló nagy regulátor régió eltávolítása drámai mértékű rezisztenciát eredményezett a tumorképződéssel szemben, ugyanakkor nem befolyásolta a normális sejtek növekedését. Az eLife című lapban közzétett megállapítások arra világítanak rá, hogy lehetőség van olyan, erősen specifikus onkológiai gyógyszerek kifejlesztésére, melyeknek alkalmazása ugyanakkor a maiaknál kevesebb mellékhatással jár.

Az emberi szervezet közel 20000 gént tartalmaz, melyek a sejt összes funkcióját lefedik. Ezek a gének a sejt teljes génállományának mindössze 2 százalékát teszik ki. A DNS-ük fennmaradó 98 százaléka az, ami megkülönböztet bennünket másoktól. E különbségektől feltételezik, hogy megváltoztatják a szabályozó régiók vagy „génkapcsolók” (enhancer elemek) aktivitását. Főként az e téren tapasztalható variabilitás felelős azért, hogy egyes személyek hajlamosabbak bizonyos betegségek – köztük a rosszindulatú daganatok – előfordulására, mint mások.

A most közölt adatok alapját képező egérkísérletben a kutatók olyan nagy „génkapcsoló” régiókat tanulmányoztak, melyek összefüggésben állnak bizonyos szervek (pl. prosztata, emlő, vastagbél, húgyhólyag, pajzsmirigy) rosszindulatú tumorainak, valamint a krónikus limfocitás leukaemia és a myeloma kockázatával. A régiót érintő variációk sokkal több rákhalálozásért felelősek, mint a jól ismert onkogén gének mutációi. Jelenleg még nem tisztázott, hogy a ráksejtek miért használják éppen ezeket a „génkapcsolókat”, illetve hogy ezeknek van-e valamilyen funkciójuk az egészséges sejtekben. A kutatók e régiónak az egér genomjából történő eltávolításával kikapcsolták a gént, és azt találták, hogy ez nem befolyásolta az egerek normális fejlődését és növekedését. Bár a génkapcsoló régió eltávolítása következtében csökkent a szomszédos Myc jelű onkogén szintje, az egerek ennek ellenére épek és egészségesek maradtak. Ugyanakkor az állatok igen rezisztenssé váltak emlő- és béltumorok kialakulásával szemben.

A szerzők úgy értékelik eredményeiket, hogy a normális sejtek a ráksejtek növekedéséhez szükséges genetikai elemek hiányában is normálisan működnek és osztódnak. A vizsgálat tapasztalatai tehát jó alapot teremthetnek igen specifikus onkológiai gyógyszerek kifejlesztéséhez.

„Mivel azt figyeltük meg, hogy a normális és a tumoros sejtek növekedését más-más génkapcsolók szabályozzák, alapjaiban az a célunk, hogy úgy kapcsoljuk ki a ráksejtek növekedését biztosító rendszereket, hogy közben ne károsodjon az egészséges sejtek növekedése. Ennek nyomán talán sikerül olyan, igen specifikus onkológiai terápiákat kifejlesztenünk, melyek alkalmazását lényegesen kevesebb mellékhatás kíséri, mint a mostani gyógyszerekét” – bizakodik Jussi Taipale professzor, a Karolinska Intézet orvosi biokémiai és biofizikai osztályának vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.