Újabb géntechnológiás orrspray COVID-19 ellen

A finn Rokote Laboratories olyan géntranszfer technológián alapuló orrspray tesztelésébe kezdett, amely hatásos lehet a COVID-19 elleni immunizációban.

Az állatkísérletek kedvező eredményeit követően hamarosan megkezdi a humán tesztelést is a Rokote Laboratories új, géntranszfer technológián alapuló COVID-19 elleni készítményével. A szer azért különleges, mert orrspray formában adagolható, de vakcinának minősül, mivel ellenanyagtermelést vált ki a szervezetben (az ötlet nem új, korábbi cikkünkben egy hasonló, szintén vizsgálati fázisban levő szerről számoltunk be: COVID-19 elleni génterápiás orrspray). A géntranszfer technológiát a University of Eastern Finland kutatócsoportja fejlesztette tovább Seppo Ylä-Herttuala professzor vezetésével, míg maga az orrspray formulázású készítmény a University of Helsinkivel történő együttműködésük gyümölcse. A vakcinában egy biztonságos adenovírus hordozó, és egy klónozott DNS-szál található, mely az orr-garati sejteket arra készteti, hogy elkezdjék a vírusfehérje termelését, így vakcinaválaszt váltsanak ki – ez nagyon hasonlít az AstraZeneca oltóanyagának hatásmechanizmusához, csak itt nem injekcióval juttatják be a szert.

Az előzetes eredmények szerint az állatkísérletek során a vakcina hatásosnak bizonyult, ezért néhány hónapon belül embereken is megkezdhetik a vizsgálatokat. A nazális adagolás előnye, hogy szélesebb immunválaszt vált ki, mint az izomba adott injekciók. Ylä-Herttuala professzor szerint az intramuszkulárisan beadott vakcinák hatására IgG antitestek jelennek meg a véráramban, ám a nazális oltóanyagok olyan IgA válasz kiváltására képesek, amelyek védelmet nyújtanak a nyálkahártya membránjai számára. Ezért szerinte igen nagy az esélye annak, hogy a nazális oltóanyagot kapó betegek nem fogják tovább terjeszteni a vírust. Ezen felül megjegyezte, hogy a már számos országban megkezdett oltási kampány ellenére is szükség van további vakcinák fejlesztésére, mivel a vírus is állandóan változik – legutóbb például a dél-afrikai variáns mutatott részleges rezisztenciát egyes oltóanyagokkal szemben. Ezért még ha képesek is leszünk beoltani a teljes lakosságot, a nagy kockázatú populációk esetében mindenképpen szükséges, hogy folyamatosan új vakcinák álljanak rendelkezésre.

A tervek szerint a Rokote Laboratories az első klinikai vizsgálatokat Finnországban kezdi meg, ráadásul Kuopio városában rendelkezésre áll a vakcina gyártásához szükséges üzem is, ahol nagy mennyiségben lennének képesek gyártani az oltóanyagot.

A Rokote Laboratories Finland Ltd. egy egyetemi spin-off cég, amelyet négy egyetemi oktató és kutató alapított (egyikük a már említett Ylä-Herttuala professzor). A vállalat már megkezdte a további fejlesztésekhez és vizsgálatokhoz szükséges tőke bevonásáról szóló tárgyalásokat több finanszírozóval.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Rokote Laboratories Finland to unveil new nasal vaccine for Covid-19

New Finnish company to develop a nasal spray vaccine for COVID-19

Finnish Researchers Introduce a Nasal COVID Vaccine

University of Eastern Finland researchers introduce a nasal COVID-19 vaccine

Rokote Laboratories Finland se rapproche du lancement sur le marché de son vaccin nasal contre le covid-19

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.