hirdetés

Újabb JAK-gátló várható alopecia areata indikációban

A Yale kutatói összefoglaló cikket jelentettek meg az alopecia areatakezelésében vizsgált JAK-gátlók - köztük az engedélyezés felé tartó 3. hatóanyag - hatásosságáról.

 

hirdetés

A Journal of the American Academy of Dermatology augusztusi számában jelent meg a Yale University kutatóinak összefoglaló közleménye az alopecia areata (AA) kezelésében alkalmazott JAK-gátlók hatásosságáról, az értékelésükre végzett klinikai vizsgálatok eredményeiről.

Az állapot gyakrabban fordul elő gyermekeknél, de bármely életkorban megjelenhet. Hirtelen hajhullással jár, az érintett foltok pedig egyre nagyobbra nőnek, egyes esetekben az egész fejre vagy testre kiterjed. Gyakoribb azoknál is, akiknek közeli rokona szenved a betegségben, valamint azoknál, akiket rák miatt nivolumabbal (Opdivo) kezeltek. Az olyan betegségek, mint az asztma, a szénanátha, az ekcéma, a pajzsmirigybetegség, a vitiligo és a Down-szindróma szintén növelik az alopecia areata kockázatát.

Az AA kezelésére alkalmazott készítmények közül a baricitinib és a ritlecitinib már engedéllyel rendelkezik, a harmadik, a deuruxolitinib pedig a már jóváhagyás felé halad. Az eddigi klinikai vizsgálatok fő eredményei röviden:

Baricitinib

A baricitinibbel végzett két fázis III. klinikai vizsgálatban (BRAVE-AA1 és BRAVE-AA2 vizsgálatok) a napi 4 mg, illetve 2 mg hatóanyaggal kezelt betegek 39%-a, illetve 23%-a ért el legalább 20%-os hajhullás-csökkenést a 36 hetes kezelés alatt, de a betegek többsége is legalább 10%-os hajhullás-csökkenést mutatott. A súlyos szemöldökhullásban szenvedő betegek körülbelül egyharmadánál tért vissza a normális vagy közel normális szemöldök. Hasonlóképpen, a súlyos szempillahullásban szenvedő betegek egyharmadánál álltak vissza a normális vagy közel normális szempillák a 36 hetes időszak alatt. A kezelés további 16 hete alatt (összesen 52 hét) tovább nőtt azon betegek aránya, akiknél a hajhullás csökkenése legalább 20%-os volt. A baricitinib volt az első olyan JAK-gátló hatóanyag, amelyet súlyos AA-ban szenvedő felnőttek kezelésére engedélyeztek.

Ritlecitinib

A ritlecitinibbel végzett fázis IIb/III. Allegro klinikai vizsgálatban a napi 50 mg hatóanyaggal kezelt betegek 23%-a ért el legalább 20%-os hajhullás-csökkenést a 24 hetes kezelés alatt, és itt is a betegek többsége a legalább 10%-os javulást elérő csoportba tartozott. A 24 hetes időszak alatt a szemöldök vagy szempilla érintettségét mutató betegeknél hasonló arányban tért vissza a normális vagy közel normális szemöldök, illetve szempilla. További 24 hetes kezelés során (összesen 48 hét) a legalább 20%-os hajhullás-csökkenést elérő betegek aránya 40%-ra nőtt. A ritlecitinib a 12 éves és idősebb, súlyos AA-ban szenvedő betegek kezelésére engedélyezett.

Deuruxolitinib

A fázis III. THRIVE-AA1 klinikai vizsgálatban a deuruxolitinib 2 eltérő dózisával kezelt betegek 30-42%-a ért el legalább 20%-os hajhullás-csökkenést a 24 hetes kezelés alatt, a többségük szintén a legalább 10%-os hajhullás-csökkenést elérő csoportba tartozott.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A new treatment option for a form of sudden hair loss

Janus kinase inhibitors for alopecia areata

Two phase 3 trials of baricitinib for alopecia areata.

Efficacy and safety of ritlecitinib (PF-06651600) in patients with alopecia areata and ≥50% scalp hair loss: results from the international Allegro phase 2b/3 randomized, double-blind, placebo-controlled study.

Assessing the efficacy of selective JAK inhibitors for alopecia areata with a patient-centered approach

Irodalmi hivatkozás:

Brett A. King et al, Janus kinase inhibitors for alopecia areata, Journal of the American Academy of Dermatology (2023). DOI: 10.1016/j.jaad.2023.05.049

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.