hirdetés

Van-e klinikai jelentősége az intesztinális spirochaetosisnak?

Bevezetés

Intesztinális spirochaetosisról akkor beszélünk, ha anaerob spirochaeták telepszenek meg a vastagbél és a féregnyúlvány falát bélelő hámsejtek lumen felőli felszínén. Jóllehet korábban beszámoltak már spirochaeták jelenlétéről a vékonybélben is, az újabb közleményekben már csak a vastagbél érintettségéről történik említés. A patológusok gyakran azonosítanak intesztinális spirochaetákat a vastagbélből endoszkópos biopszia útján nyert minták felszíni hámsejtjein. E lelet klinikai jelentősége jobbára ismeretlen. Az esetek többségében a jelen lévő Serpulina pilosicoli nevű mikroorganizmus kommenzális kapcsolatban él együtt a gazdaszervezettel, és nem okoz specifikus tüneteket vagy kórállapotot. Feltételezik, hogy a kórokozó csak ritkán válik patogénné, és ölt invazív jelleget, melynek hátterében a szóban forgó mikroorganizmus fokozott virulenciája és/vagy a gazdaszervezet ellenálló képességét gyengítő tényező állhat. Egyes esetekben a szervezet gyulladásos válasza – melyet klinikai tünetek és betegség megjelenése kísér – invazív colitis , hepatitis [4], rectalis váladékozás  vagy vérzés, illetve bacteriaemia formájában került leírásra. Az alábbiakban az intesztinális spirochaetosissal kapcsolatban nyilvánosságra került szakirodalmi adatokat tekintjük át.

Epidemiológia

Az iparilag fejlett országokban a humán intesztinális spirochaetosis előfordulási gyakorisága 2–7% a rectalis biopsziás mintákban. Az appendectomia során eltávolított műtéti preparátumban az esetek 7,8%-ában mutatható ki spirochaeták jelenléte. Szelektív tenyésztési technikák (pl. 5% fibrinmentes lóvérrel és 400 mg spectinomycinnel kevert trypticase-szója-agar) alkalmazásakor 1,2–1,5%-os arányban igazolható spirochaetosis nem válogatott angol és ausztráliai személyek székletéből. Dél-indiai és egyéb ázsiai származású népességben a biopsziás minták jóval nagyobb gyakorisággal fertőzöttek spirochaetával. A világ más részeiről (pl. Omán, Ausztrália, Pápua Új-Guinea) származó vizsgálatok 11,4–32,6%-os gyakorisággal számoltak be ilyen jellegű kolonizációról. Az előfordulás terén tapasztalható különbségek valószínűleg az eltérő higiénés és társadalmi viszonyoknak, étkezési szokásoknak, antibiotikum-használatnak, szexuális viselkedési mintáknak, valamint tenyésztési módszereknek és immunkompetenciának tudhatók be. További tényező lehet a törzsek genetikai különbözősége is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Walter N.K.A. van Mook, Ger H. Koek, Andre J.A.M. van der Ven, Theo L. Ceelen és Rens P. Bos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.