hirdetés

Vaszkuláris parkinsonizmus

A néhai George H.W. Bush elnök vaszkuláris parkinsonizmusban szenvedett.

hirdetés

George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok leghosszabban élő elnöke 94 éves korában 2018. november 30.-án a texasi Houstonban meghalt. Az Egyesült Államok 41. elnöke (1989-1993) vaszkuláris parkinsonizmusban szenvedett, melyet egy vagy két kisebb stroke váltott ki. Gyakran láthattuk őt kerekesszékben, de mindig pozitív hozzáállással.

A néhai elnököt 2018. áprilisban vették fel a Houston Methodist Hospitalba légúti fertőzéssel, egy nappal felesége, Barbara Bush temetése után. Az utóbbi években már volt néhány egészségügyi problémája: a 2012-es Karácsonyi Ünnepeket egy intenzív osztályon töltötte bronchitis miatt, 2014. decemberében légzési nehézség miatt hospitalizálták, 2015-ben egy elesést követően nyakcsigolyatörést szenvedett. Még 2015-ben kerekesszékből, nyaki rögzítővel ő végezte el a kezdő dobást a Houston Astros-Kansas City Royals baseball meccsen. Egyre ritkábban jelent meg a nyilvánosság előtt, de a Pearl Harbor elleni japán támadás 75. évfordulóján 2016-ban a Texas A&M Egyetemen általa alapított könyvtárában tiszteletét tette. 90 éves korában (!) tandem ejtőernyős ugrást végzett az otthona közeli Kennebunkport-ban (Maine állam), mivel a skydiving volt a kedvenc szórakozása.

A vaszkuláris parkinsonizmus rendszerint a 60 fölöttieket érinti. A szakemberek jelenleg sem tudják pontosan meghatározni a betegséget, de vélhetően a bazális ganglionnak nevezett agyi területen történt mini stroke-ok következménye. Az idegsejtek fokozatos csökkenése a „klasszikus” Parkinson-kór. Dr. Joseph Jankovic (Parkinson’s Disease Center and Movement Disorders Clinic at Baylor College of Medicine, Houston) szerint a pici stroke-okat nem lehet észrevenni, csak MRI-vel, vagy CT-vel mutathatók ki. A tünetek – bizonytalan alsó végtagok, rigid izomzat, csoszogó járás, terpeszben való állás – azonnal, vagy csak később jelennek meg. A parkinsonizmusban szenvedőknél rendszerint nem jelentkezik a Parkinson-kórra jellemző tremor. Sok esetben a parkinsonizmusban szenvedők bizonytalan járását és állását tévesen csak az előrehaladott életkornak tulajdonítják, pedig, ha járáskor segítségre van szükség, ott más is lehet a háttérben. A második ok, hogy nem figyelnek fel a tünetekre az, hogy parkinsonizmusban alig romlik a gondolkodás.

Ha viszont sikerül a korrekt diagnózist felállítani, a kezelésekkel megelőzhetők a következő stroke-ok. A Parkinson-kórban használatos dopamin-fokozó levodopa parkinsonizmusban csak kb. a betegek felénél hoz némi javulást. Főleg a további stroke-ok megelőzésére kell koncentrálni: aszpirin, kevés sót és zsírt tartalmazó diéta, dohányzás abbahagyása, a diabetes és a magas vérnyomás kezelése is elengedhetetlen. A rendszeres testmozgás különösen fontos. Sokáig megakadályozható a tünetek romlása, de mivel a betegség az életet nem rövidíti meg, gyakran hosszas rokkantságra kell számítani. Bush maga úgy számolt be a legfőbb tünetről a Parade-nek adott interjúban, hogy „főleg a lábakat érinti, de nem fájdalmas. Mondod a lábaidnak, hogy mozogjanak, de azok nem mozdulnak.”

Bush 1924-ben született Miltonban, Massachusetts államban. A II. Világháborúban pilóta volt a tengerészetnél: Grumman gépét 1944-ben a japánok eltalálták, négy óra hosszat egy kis lélekvesztőben várt sorsára az óceánon, de a USS Finback tengeralattjáró kimentette. Magas kitüntetést kapott (Distinguished Flying Cross). A Yale Egyetemen Phi Beta Kappa fokozattal végzett. Texasi olajmágnás lett, az USA nagykövete volt az ENSZ-ben, a Republican National Committee elnöke lett, majd a U.S. Liaison Office-t vezette Kínában, később a Central Intelligence Agency (CIA) igazgatója lett. 1981 és 1989 között (Reagan elnök idején) alelnök volt, majd 1989. január 20-tól 1993. január 20-ig ő lett az Egyesült Államok 41. elnöke, őt Bill Clinton követte. Legidősebb fiából az USA 43. elnöke lett: George W. Bush két hivatali időszakot töltött a Fehér Házban 2001-től 2009-ig, másik fia, Jeb Bush 1999-től 2007-ig Florida állam kormányzója volt.

George H.W. Bush arra volt legbüszkébb, hogy elnökként „skandalum nélkül” vezette az országot, a legnagyobb „teljesítménye” pedig Kuwait felszabadítása volt: az 1990-91-es Öbölháborúban 30 ország katonáiból képeztek koalíciós erőket Saddam Hussein kiűzésére.

Hivatali ideje után százmillió dollárokat költött jótékonykodásra, többek között az M.D. Anderson Cancer Centernek (Houston), the Points of Light Institute-nak, a C-Change-nek adományozott. Az őt követő Bill Clintonnal együtt jótékony célú gyűjtéseket szerveztek a délkelet-ázsiai cunami, és a luisianai Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére. 2008-ban létrehozták a Bush-Clinton Gulf Coast Recovery Fund-ot az Ike hurrikán utáni újjáépítés megsegítésére. A Texas A&M Egyetemen könyvtárat és múzeumot alapított.

Barack Obama elnök 2010-ben a Presidential Medal of Freedom-mal tüntette ki, ami a legmagasabb civil kitüntetés.

 

Forrás: Medscape WebMD Health News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.