hirdetés

Veleszületett pitvari sövényhiány zárása és a migrén

Pitvari sövénydefektus szívkatéteres zárása után gyakori a migrénes roham, melynek mehanizmusa nem tisztázott. Kezelésére acetil-szalicilsavat szoktak adni, nem sok eredménnyel, de a terápia clopidogrellel kiegészítve javítható.

hirdetés

A veleszületett szívhibák között a pitvari sövényhiány nem ritka fejlődési rendellenesség. A statisztikák tanúsága szerint minden ezerötszáz élveszülésre jut egy ilyen defektus. A szívsebészet megjelenése óta a sövényhiányt műtéttel zárták, újabban ezt a megoldást általában szívkatéteres zárás helyettesíti.

A transzkatéteres technika hatékonyságát kanadai munkacsoport ismertette az American Heart Association (AHA) kongresszusán, de ezzel egy időben a JAMA is közölte. A randomizált klinikai vizsgálat a CANOA nevet viselte.

A CANOA vizsgálatot Dr. Josep Rodes-Cabau (Laval Egyetem, Quebec City, Kanada) vezette. A beavatkozás 171 betegen történt, a pitvari sövény defektusának (ASD) transzkatéteres zárásával. A betegek, akiknek az anamnézisében migrén nem szerepelt, randomizáltan kaptak acetil-szalicilsavat és clopidogrelt (n=84), illetve acetil-szalicilsavat és placebót (n=87) 3 hónapig a beavatkozás után. Az első eset 2008. decemberében, az utolsó 2015. februárjában történt.

A csak acetil-szalicilsavat szedő csoportban migrénes napok havonta 1,4 alkalommal fordultak elő, az acetil-szalicilsav + clopiodgrel kombinációval kezelt csoportban viszont átlagosan csupán 0,4 alkalommal (p=0,02). Hasonlóan kifejezettnek bizonyult a különbség az újonnan keletkező migrénes rohamok előfordulásában, melyek clopidogrel nélkül havonta 19 esetben jelentek meg, kombinált kezelés során csak 8-szor (p=0,03). Súlyos fejfájás (MIDAS III-IV) clopidogrel és acetil-szalicilsav egyidejű szedése esetén soha nem fordult elő, monoterápia mellett viszont hét esetben (p=0,046).

A munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy ez a migrénes fejfájás a sikeres ASD zárás után észlelt, sajátos változat, mely a felnőttek és a gyermekek között egyaránt előfordul. A clopidogrelnek nincs ilyen hatása azokra a migrénes betegekre, akiknél az ASD műtéti zárására nem volt szükség: „itt más mechanizmus működik”.

A kongresszuson a vitát vezető Jinnette Dawn Abbott több olyan hatásmódra kitért, mely a clopidogrellel elért jó eredményt magyarázhatja. Így vazoaktív anyag, pl. nikkel szabadulhat fel a pitvar zárásakor bekerülő foltból. A migrén hátterében a pitvari felszínről való mikrotrombus-felszabadulás állhat, de a perctérfogat-változás hemodinamikai következménye is okozhatja azt. A vérlemezkékből is kerülhet a keringésbe vazoaktív anyag, pl. szerotonin. Rodes-Cabau is említette, hogy a migrénes fejfájás oka, legalább részben, valamilyen protrombotikus hatás lehet. A vitából az is kiderült, hogy ASD transzkatéteres ellátása során már több más szakintézetben is alkalmazzák az acetil-szalicilsav és a clopidogrel kombinációját.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.