hirdetés

Veleszületett Zika-szindróma neurológiai tünetei

Kongenitális Zika-vírus-fertőzésben az agyállomány meszesedésének foka az idő előrehaladtával ugyan csökken, azonban ez nem eredményezi a gyermekek neurológiai állapotának javulását.

hirdetés

2015-ben Brazíliában addig soha nem látott mértékben fordultak elő veleszületett mikrokefáliás esetek, melyeket akkor a Zika-vírus megjelenésével hoztak összefüggésbe. A Zika-szindrómával kapcsolatos számos új információ ellenére azonban a betegség pontos klinikai kórlefolyása még mindig ismeretlen.

Zika-szindróma okozhat bizonyos központi idegrendszeri elváltozásokat, melyek kizárólag koponya CT vizsgálattal mutathatóak ki: agyi meszesedések (elsősorban a kéreg-velő határon), csökkent agytérfogat, deformált kéregállomány, tágult kamrarendszer, kisagyi hipoplázia és a nyakszirtcsont jelentős előboltosulása. Számos esetben hydrocephalus is kialakulhat, melynek patofiziológiája mind ez idáig feltáratlan. A hydrocephalus kockázata miatt Zika-vírus-fertőzés gyanúja esetén számos kisgyermekről koponyaűri CT felvétel készül; az első jelen ajánlások alapján legkésőbb a gyermek 10-12 hónapos koráig. Egy brazil kutatócsoport Duarte professzorasszony vezetésével a Zika-szindrómás kisgyermekek végzett koponya CT-vizsgálatok eredményeit elemezte.

A kutatásba összesen 37, feltételezett, vagy igazolt Zika-vírus-fertőzésben szenvedő gyermeket vontak be, akik 95%-a (35 gyermek) mikrokefáliával született, két gyermeknél pedig a későbbiekben alakult ki a kis koponyaméret. A gyermekek a 31. és 41. terhességi hét között jöttek világra, 23 és 33 cm közötti fejkörfogattal. Zika-fertőzés 36 anyánál igazolódott. A csecsemőkről születéskor és egy évvel később koponyaűri CT felvétel készült, melyből a kutatócsoport elsősorban az intracerebrális elmeszesedés jelenlétére koncentrált. A kezdeti koponya CT-n valamennyi gyermeknél kimutatható volt agyi meszesedés, amely elsősorban a kéreg-velő állomány határán jelentkezett. A későbbiekben végzett képalkotó vizsgálatok az elmeszesedett területek, mind számbeli, méretbeli, mind denzitásbeli csökkenését írták le (illetve a gyermekek 92%-ában pedig ezek kombinációjában (95%-os konfidencia intervallum 79 és 97 között)). Egy gyermek esetében a kontroll CT-n a meszesedésnek már semmilyen foka nem volt kimutatható és egyik vizsgált gyermek esetében sem nőtt a kalcifikálódott területek mennyisége. A korábban kéreg-velő állomány területére lokalizálódó meszes agyterületek a későbbi vizsgálatok alapján elsősorban a parietális és occipitális lebenyekben jelentek meg. A követéses vizsgálatok során összesen 15 gyermek (41%; 95%-os CI: 26% és 57% között) esetében alakult ki hydrocephalus, mely minden esetben ventriculoperitonealis shunt beültetését tette szükségessé.

A klinikai adatokkal összevetve az elmeszesedett területek csökkenése a vizsgált gyermekeknél semmilyen egyértelmű klinikai javulással nem volt összefüggésbe hozható. Ezzel szemben a legtöbb gyermeknél súlyos neurológiai állapotromlás következett be, melyek többféle formában nyilvánultak meg; egyes esetekben epilepszia és etetési problémák is jelentkeztek. Korábbi beszámolók alapján az intrauterin elhalt Zika-vírus-szindrómában szenvedő magzatok szövettani vizsgálatai idegi differenciációs zavarokat, asztroglia reaktivitást és agyállományon belüli mikrokalcifikációt mutattak, míg a kórképre jelentős idegrendszeri gyulladásos reakció egyáltalán nem jellemző. Az elmeszesedett területek hisztológiai vizsgálatok alapján az adott területen elhalt idegsejt maradványoknak feleltethetőek meg. Eddigi in vitro vizsgálatok a Zika-vírus-fertőzés idegrendszeri károsító hatásának hátterében a neuroprogenitor sejtek apoptózisát feltételezik és korai klinikai megfigyelések primer teratogén mechanizmusok közrejátszását is felvetették (melyek gyulladásos folyamatoktól függetlenek).

Jelen tanulmány elsőként összegzi Zika-szindrómában szenvedő gyermekek koponya CT vizsgálatainak eredményeit; az elmeszesedett területek mennyisége és mérete a kiindulási vizsgálathoz képest idővel jelentősen csökken ugyan, de ez sajnálatos módon nem erdeményez semmilyen idegrendszeri javulást. A kutatócsoport véleménye szerint a kalcifikációk sem nem tekinthető fő diagnosztikai kritériumnak Zika-szindróma esetében, sem annak hiánya sem zárja ki a betegség meglétét.

 

Forrás: BMJ

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.